Test ut noen nye vegetarretter

Her har du 20 lettlagete vegetaroppskrifter som bør prøves ut. Overrask familien med middag uten kjøtt eller fisk.

Det er slett ikke bare vegetarianere som gleder seg over gode vegetarretter.

Grønnsaker er en av de sterkeste trendene akkurat nå

De fleste har godt av den variasjonen i kostholdet som retter basert på vegetabilske proteiner, byr på.

Du kan overbevises

Å innføre kjøttfrie dager i ukemenyen ble senest et tema da Hege Ulstein og Yngve Ekerns kokebok med det navnet kom ut i 2012. En politisk bevisst kokebok som også har en morsom vinkling, i god gammel Ekern-stil, på hvordan overbevise gjenstridige familiemedlemmer om at tacoen er bedre som helgrønn.

Prøv oppskriften på taco med torsk?

For selv den mest hardnakkete kjøtteter, kan bli overbevist av en «grønn» gryte. For vegetarretter er så langt fra bare salatblader som ikke metter.

Du blir mett

Vi kan love deg at du blir mett og vel så det om du bytter ut noen av disse rettene med ditt faste repertoar av hverdagsmat.

Planteproteiner er mer lettfordøyelige. Derfor er metthetsfølelsen litt annerledes. Du føler deg ikke like «tung» i magen som etter et måltid dominert av animalske proteiner.

Du sparer penger

Et annet forhold som betyr mye for mange nå i januar er økonomien. Hovedingrediensene i en vegetarrett er alltid mye billigere enn i kjøttversjonen. Du vil faktisk bli overrasket over hvor mye du sparer på å øke innholdet av grønt i kostholdet ditt.

Skal 2016 bli året da kjøttfri mandag får en mening?

Oppskriftene er ikke merket etter hvorvidt de tilfredsstiller den ene eller andre retningen innen grønt kosthold. Men de fleste er lakto-ovo-vegetariske.

Fem hovedinndelinger

Vegan: 100 prosent planteprodukter.
Raw vegan: 100 prosent planteprodukter. Råvarene varmes ikke opp til mer enn 48 grader.
Lakto-vegetarisk: Inkluderer også melkeprodukter.
Ovo-vegetarisk: Inkluderer også egg.
Pesco-vegetarisk: Inkluderer fisk.

Det er vanlig å kombinere de tre siste retningene. Lakto-pesco-ovo-vegetarisk er i prinsippet vanlig kost, men uten kjøtt.

Les mer om raw food

Les mer om indisk matfilosofi

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen/Frukt.no

Grønn pizza, taco og wraps

Hjemmelaget grønnsakpizza

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Pizzabunn:
4 ½ dl siktet hvetemel
½ ts salt
2 ss olje
1 ½ dl vann
25 g gjær
Fyll:
ca. 5 ss olje til steking
1 stk. grønn squash
1 stk. løk
1 sk. aubergine
3 stk. tomat
1 stk. rød paprika
½ ts salt
½ ts pepper
1 ss hakket frisk oregano eller 1 ts tørket

Fremgangsmåte

Hvetemel, salt og olje tas over i en egnet bolle. Gjæren røres ut i lunkent vann og tas videre over i bollen med mel. Eltes raskt til en fin deig som settes lunt til heving før den kjevles ut til en tynn pizzaleiv. Grønnsakene skrelles/renses før de skjæres smått opp og freses lett i olje. Avkjøles før de fordeles over på pizzaleiven. Settes lunt til heving.

Inn i ovn, 225°C. Stekes i ca. 20 min. Serveres helt nylaget.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lefser med hummus og bakt paprika

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

1 boks hermetiske kikerter
1 båt hvitløk
1 dl olivenolje
1 ts malt spisskummen
2 ss sitronsaft
salt og pepper
lefser

Fremgangsmåte

Kjør kikerter, hvitløk, olje og spisskummen glatt med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Smør lefse med hummus og legg på strimler av bakt paprika. Rull sammen og server.

Tips:
Lefse med hummus og bakt paprika er et godt vegetarisk alternativ man kan ha i matpakken eller som kveldsmat.

Sendt inn av

Foto: Mette Randem

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Taco med linser

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 fedd hvitløk
½ løk
1 boks kokte røde linser eller 2 dl ukokte
½ boks hakkete tomater eller 2 ss tomatpure  - velg økologisk
½ ts paprika
½ ts spisskummin
1 klype chilipulver eller ½ frisk hakket rød chili
salt
pepper
friske urter (koriander eller persille)
salat
avokado i skiver/terninger eller guacamole
rå løk
maiskorn
revet ost
rømme 
økologisk tacosaus

1 pk Taco-skjell eller tortilla for en "myk" vri

Fremgangsmåte

Om du bruker ukokte linser, la dem koke i bare 5 minutter. Hell de kokte linsene i et dørslag og la dryppe godt av seg. Hakk hvitløk og løk. Varm steikepanna. Ha i litt olje. Fres hvitløk og løk til det er mykt. Tilsett linsene og la frese et par minutter. Tilsett krydder. Deretter tomater eller tomatpure og litt vann og la småkoke litt til. Smak til og dryss over godt med finhakkete urter.

Varm tacoskjellene som angitt på pakken. Velger du tortillas, varmes de helst i alu-folie.

Fyll skjellene/lefsene med linsefyllet, salat, avocado, rå løk, maiskorn og revet ost. Ha på tacosaus og rømme etter smak.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Løksuppe med varme quesadillas

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

4 store gule løk
4 fedd hvitløk
2 ss rapsolje
1 ts sukker
1 l grønnsaksbuljong (utblandet)
2 ss hakket frisk timian
1 laurbærblad
salt og pepper etter smak
 
Quesadillas:
4 store hvetetortilla
1 grønn squash i tynne skiver
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ss hakket frisk timian
salt og pepper etter smak
200 g revet hvitost

Fremgangsmåte

Skrell løken og skjær den i skiver. Varm opp olje på middels varme i en kjele. Stek løken under omrøring til den får litt farge.

Hakk hvitløken og legg den i kjelen mot slutten og strø litt sukker over.

Hell på buljongen og tilsett timian. La suppen koke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Flere suppeoppskrifter finner du her

Varme quesadillas:
Skjær squash i tynne skiver. Skrell og finhakk hvitløken. Varm litt olje i en stekepanne og stek squash på middels varme noen minutter.

La hvitløk og timian steke med litt til slutt. Strø på salt og pepper etter smak.

Fordel blandingen over to av tortillabrødene. Strø over osten. Legg de to andre tortillaene over.

Trykk sammen og stek tortillaene i tørr, varm stekepanne til de har fin farge på begge sider. Skjær eller klipp i snitter og server dem varme til suppen.

Tips: Ha gjerne litt amontillado sherry i suppen før du tilsetter buljongen for en fyldigere smak. Ønsker du å lage suppen helt vegetarisk kan du steke løken i oljen fra et glass med soltørkede tomater.

Vanligvis toppes suppen med ostegratinerte brødskiver, men her serverer vi den med ostefylte quesadillas i stedet.

Fristende internasjonale retter

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Oppskrifter med squash

Squash- og fetapannekaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1  grønn squash
4  egg
2 dl hvetemel
smør eller olje til steking
2 dl smuldret fetaost
1  løk
nykvernet pepper
Til servering:
fetaost etter smak
lodderogn etter smak

Fremgangsmåte

Skrell og rasp løk fint og vask og rask squashen litt grovere.

Pisk eggene godt og bland sammen alle ingrediensene.

Stek pannekakene i smør eller olje på middels til høy varme til de er gylne.

Server nystekte pannekaker med smuldret fetaost og lodderogn.

Tips:
Ønsker du ikke fetaost og lodderogn, så topp med lettrømme i stedet. Rogn av tang er også kjempegodt som topping.

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes, Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Squash provencale

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 løk
2 båt hvitløk
3 ss olivenolje
1 grønn squash
3 tomater
salt og pepper
1 ts tørket timian
2 dl brødrasp
2 dl reven hvitost

Fremgangsmåte

Skrell løk og hvitløk. Grovhakk løken og finhakk eller press hvitløken. Fres dem myke i olje under stadig omrøring. Skjær imens squashen i skiver og tomatene i båter. Legg dem i løkpannen og bland inn salt, pepper og krydderurter. La alt steke over moderat varme under lokk i knapt 10 minutter, rør av og til.

Forvarm stekeovnen til 225 grader.

Legg grønnsakblandingen i en ildfast form. Dryss over brød iblandet ost. Gratiner retten på midterste rille i ca. 15 minutter.

Tips:
Squash provencale kan du servere som egen middagsrett f.eks. med godt brød til.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vegetarisk moussaka

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 squash
1 aubergine
2 ss salt
"Rød" saus:
1 dl linser
2 ss olivenolje
2 løk
1 fedd hvitløk
1 ts salt
3/4 ts pepper
3/4 ts oregano
1/2 ts kanel
1 laurbærblad
ca 2 dl vann
2 ss tomatpuré
Ostesaus:
4 dl melk
1 ss hvetemel
ca 200 g revet hvitost
2 egg

Fremgangsmåte

Skjær auberginen og squashen i ca 1/2 cm tykke skiver og dryss over saltet.

Varm olje i panna og fres løk og hvitløk. Tilsett linser og fres videre. Deretter krydder, urter, vann og tomatpuré. Kok opp og la alt trekke i minst 10 minutter til en tykk saus. Smak til sausen med salt og pepper.

Visp sammen melk og mel og rør til det koker opp. Ta kjelen av varmen og tilsett revet hvit ost. Avkjøl litt og rør inn eggene.

Smør en ildfast form. Skyll av saltet på aubergine- og squashskivene. Klapp tørre. Legg lagvis linsesaus og aubergine- og squashskiver og ostesaus. Dryss litt revet ost over til slutt. Stekes i ovn ved 200 C i ca 40 minutter.

Serveres med en grønn salat og eventuelt brød.

Tips:

Denne oppskriften forutsetter lakto-ovo-vegetarisk kost. Om du ønsker en enda grønnere moussaka, dropper du ostesausen helt eller erstatter melke- og eggproduktene med vegetariske alternativer.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Oppskrifter med kinakål

Tempura-stekt kinakål

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 kinakål
80 g tempura mix (mel for fritering)
1 dl vann
3 ss soyasaus
3 dl olje
pepper

Fremgangsmåte

Beregn ca. 6 biter pr. porsjon

Tempurarøre kjøpes i asiatiske butikker. Det er ferdigblandet mel som blandes ut med vann og brukes som frityrrøre. Disse rullene er gode som forrett eller som tilbehør til kylling, fisk og salater.

Bruk det hvite på kålen og kutt den i størrelse 2 x 4 cm. Bland tempurarøren etter oppskrift på pakken, men bytt ut vann med 3 ss soya. Dypp kinakålen i tempurarøren og friter i olje ved 180 grader til de blir gylne og sprø. Legg på kjøkkenpapir og server nystekt.

Tips:
Disse rullene er gode som forrett eller som tilbehør til kylling, fisk og salater. Serveres de som egen rett, er det godt å ha en søt chilisaus ved siden av.

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes, Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vegetarruletter med kinakål

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

½ kinakål (16 hele og pene kinakålblader)
1 finhakket løk
1 båt finhakket hvitløk
100 g frisk sjampinjong i terninger
1 ss olivenolje
1 pose hvete- eller byggris - bløtet etter anvisning på pakken
3 ss pinjekjerner
1 dl lyse rosiner
1 ss hakket frisk gressløk
1 ss hakket frisk kruspersille
saften av ½ sitron
salt og pepper etter smak
1 l grønnsakbuljong (utblandet) eller kraft
1 dl ristede pinjekjerner til pynt

Fremgangsmåte

Dypp kinakålbladene i kokende vann så de blir myke. Legg dem utover et håndkle for å renne av.

Fres løk, hvitløk og sopp i olivenolje i 2-3 minutter. Rør inn godt avrent hveteris, pinjekjerner, rosiner, gressløk og kruspersille og smak blandingen til med sitronsaft, salt og pepper.

Legg en skje av fyllet på kålbladene og pakk dem sammen. Fest med en tannpirker.

Kok opp grønnsakbuljongen og legg i kålrulettene. De må dekkes av buljongen.

Kok opp raskt og skru deretter ned varmen og la rulettene trekke under lokk til de er gjennomvarme, ca. 15 minutter.

Server kinakålrulettene drysset med ristede pinjekjerner og en skje tzatziki og godt brød til.

Tips:
Server rulettene som en smårett, og de er også fine å ha på tapasbordet.

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes, Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vegetarretter med bønner

Gulasj med bønner

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

3 potet
2 løk
1 båt hvitløk
2 grønn paprika
2 ss olje
2 ss tomatpuré
2 ts paprikapulver
1½ ts karve
5 dl grønnsakbuljong (utblandet)
1 boks hermetiske tomater
1 boks hvite bønner
smak til med salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrell poteter, løk og hvitløk. Skjær poteter og paprika i terninger og hakk løk og hvitløk.

Surr grønnsakene litt i en kjele med olje. Rør i tomatpuré og krydder. Tilsett buljongen og knuste hermetiske tomater.

La gryten koke under lokk i ca. 15 minutter.

Skyll bønnene godt i kaldt vann og la dem renne av. Bland dem inn i gryten. Smak til med salt og pepper.

Tips:
Server gryten f.eks. med en spiseskje crème fraîche som er smakt til med litt revet sitronskall.

Ferskt brød smaker kjempegodt til.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønnsakssuppe med pistou og bønner

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Suppe:
300 g hermetiske hvite bønner
300 g hermetiske brune bønner
5 poteter
1 sjalottløk
5 gulrøtter
1 purre
2½ l vann
5 grønn squash
300 g aspargesbønner
salt og pepper
Pistou:
7 dl blader av frisk basilikum
5 tomat
5 båt hvitløk
5 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Suppe:
Skrell poteter, purre, løk og gulrot og skjær i terninger. Ha terningene i en kjele og dekk med vann. Kok i minst en time.

Skjær squash i terninger og aspargesbønner i fine biter og tilsett. Kok videre i ca. 10 minutter til aspargesbønnene er møre. Smak til med salt og pepper.

Pistou:
Dypp tomatene i kokende vann i noen sekunder og avkjøl i kaldt vann. Ta av skinnet på tomatene og hakk dem opp. Kjør dem så sammen med basilikumblader og hvitløk i en hurtigmikser, stavmikser eller blender. Spe med olje underveis.
Tips:
Pistouen røres ut i suppen rett før servering, men du kan også legge en spiseskje opp i suppetallerknene ved servering. Sett gjerne det du har igjen på bordet hvis noen ønsker litt mer.

Sendt inn av

Foto: Hot Chocolate Media

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Internasjonale vegetarretter

Chana masala

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 ss smør eller nøytral olje
1 liten løk, finhakket
1 fedd hvitløk
½ ss malt koriander
1 ts malt spisskumen
½ ts malt gurkemeie
1 ts finhakket fersk ingefær
1-2 grønne chili (etter smak) finhakket
2 tomater, flådd og hakket
1 boks kikerter, skylt og avrent.
½ ts garam masala (krydderblanding, selges i velassorterte butikker)
Salt
Sitronsaft
Frisk koriander

Fremgangsmåte

Bruker du hele krydder, bruker du noe mindre enn av de malte, de utvider seg når de males.

Rist frøene i en tørr stekepanne på medium varme til det begynner å lukte ordentlig.

Avkjøl før krydderne males i krydderkvern eller morter.

Ha fettet i pannen og fres løken på medium varme til den er myk og gyllen, ca 6 - 7 minutter.

Ha i hvitløken og fres ytterligere ett minutt.

Tilsett malt koriander, gurkemeie og spisskumen.

Rør inn de hakkede tomatene, chili og ingefær. La det koke i noen minutter.

Tilsett kikertene og vann til en konsistens du liker. La det trekke under lokk på lav varme i ca 5 minutter.

Smak til med garam masala, salt og sitronsaft og i la det trekke i ytterligere 5 minutter.

Dryss over finhakkete, friske korianderblader.

Serveres med ris, helst basmatiris.

Tips!
Hele krydder som du maler selv smaker alltid best. Det er også mye å spare på å kjøpe hele krydder ettersom de har en helt annen holdbarhet enn malte krydder.

Sendt inn av

Foto: iStock photo

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vegetarkarri

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

400 g melen potet
2 løk
2 små rød chili
2 vårløk
2 ss rapsolje
2 ss karri
1 dl vann
2 dl matyoghurt
1 ss hvetemel
100 g frisk spinat (små blader)
1 ts karri til pynt

Fremgangsmåte

Skrell poteter og løk. Skjær potetene i jevne biter og hakk løken grovt. Del chiliene og fjern frøene. Skjær chiliene i småbiter og vårløk i ringer. Fres poteter, chili, løk og vårløk i olje 2-3 minutter.

Bland inn vann, yoghurt og hvetemel og la det surre ca. 10 minutter videre til potetene er møre. Bland inn spinat. Spe med mer vann om det trengs og la alt bli skikkelig gjennomvarmt. Dryss litt karri over. Spis det gjerne med naanbrød til.

Tips:
Ønsker du å servere den som tilbehør til kjøtt eller fisk, så holder den til fire porsjoner.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Briame - ovnstekte grønnsaker fra Hellas

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

1 grønn squash i skiver
1 aubergine i skiver
4 båt hvitløk i skiver
1 laurbærblad
½ ts tørket timian
½ ts tørket oregano
4 poteter i skiver
4 tomater i skiver
2 rødløk i skiver
3 rød paprika i biter
4 dl grønnsakbuljong (utblandet)
saften av 1 sitron
salt og pepper

Fremgangsmåte

Legg squash- og auberginskiver på et fat og strø salt over. Legg noe tungt på en tallerken over det og la det stå i kjøleskapet i 1-2 timer.

Bland sammen hvitløk, laurbær, timian, oregano, salt og pepper.

Smør en ildfast form og legg i alle grønnsakene lagvis. Strø litt av krydderblandingen mellom hvert lag.

Hell halvparten av blandingen av buljong og sitron over formen og sett formen i ovnen på 200 grader C. Hell over resten av væskeblandingen etter 30 minutter.

La det stå i ovnen i ytterligere 20 minutter eller til grønnsakene er møre.

Om ønsket, kan man pynte retten med litt frisk timian før servering.

Tips:
Bruk gjerne andre grønnsaker i denne retten, f.eks. minimais eller forkjellige typer paprika. Fetaost og tomatsaus kan serveres til hvis dette skal serveres som en ren vegetarrett.

Sendt inn av

Foto: Eplekjelleren Studio

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Nasi goreng

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

6 dl grønnsakbuljong (utblandet)
½ ts salt
3 dl basmatiris
1 løk
6 dl finstrimlet hodekål
4 dl grovreven gulrot
2 rød paprika
1 ss smør
1 ss karri
1 ts salt
2 ts japansk soyasaus
2 båt hvitløk
1 dl peanøtter
hakket kruspersille

Fremgangsmåte

Kok opp buljong og salt. Legg i risen og senk varmen. Kok risen i 20 minutter til all væske er kokt inn.

Hakk løken, strimle hodekålen, riv gulrøttene og skjær paprika i strimler.

Stek løk og kål i en gryte med smør og karri. Tilsett gulrot, paprika, salt, soya og hakket hvitløk.

Bland grønnsaker og den kokte varme risen.

Strø over peanøtter og hakket kruspersille, og server gryten med ekstra soyasaus.

Tips:
Nasi Goreng betyr "stekt ris" på indonesisk, og er en kjempegod gryte å lage hvis du vil ha en "grønn dag". Den stekte hodekålen og peanøttene setter preg på gryteretten, og den er kjempegod med godt brød til.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rotgrønnsaker som hovedingrediens

Kålrotpai med snøfrisk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

500 g kålrot
1 stor purre
1 pakke ferdig paideig
3 store egg
3 dl matfløte
1 ss hakket frisk gressløk
salt og pepper etter smak
1 klype kajennepepper eller

Fremgangsmåte

Skrell og strimle kålroten fint eller riv den grovt. Rens og skjær purren i tynne ringer.

Kle en form med paidegen, prikk bunnen godt med en gaffel og fordel kålrotstrimler og purre over.

Visp sammen egg og fløte og smak til med gressløk, salt, pepper og kajennepepper. Hell det i formen. Fordel snøfrisk på toppen.

Stek paien nederst i ovnen på 170 grader til fyllet har stivnet og kålroten er mør - ca. 45 minutter.

Server gjerne en grønn salat eller tomatsalat til.

Flere gode grønnsaksretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Potetlasagne

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

10 poteter
8 tomater
2 auberginer
200 g cheddar ost
2 båt hvitløk
1 dl olivenolje
1 ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte

Skjær poteter, tomater og auberginer i tynne skiver. Stek auberginskivene i olje.

Legges lagvis i en ildfast form : poteter, tomater og auberginer, salt, pepper og hvitløk. Riv osten og ha på toppen.

Bakes i ovn ved 180°C i en drøy time til potetene er myke. Bruk gjerne en springform.

La lasagnen stå og hvile ca. 10 min. før servering så den får satt seg. Server grønn salat til.

Sendt inn av

Foto: Eplekjelleren Studio

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kålrotsuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 kålrot
1 ss olivenolje
1 løk
3 fedd hvitløk
4 poteter
2 gulrøtter
epleeddik
frisk koriander
kummin
rt
chili
salt og pepper
Gresk yoghu
Brød

Fremgangsmåte

Skrell og del opp kålroten i biter. Varm olje i en gryte og stek kålroten ved lav varme. Kutt de andre grønnsakene i skiver.

Ha i løk, hvitløk, poteter og gulrøtter. Hell på vann til det dekker grønnsakene halvveis opp. Legg på lokk og la småkoke i 15 minutter. Kjør suppen med stavmikser eller i en blander. Tilsett med vann om den er for tykk.

Smak til med salt, pepper, epleeddik og litt sukker. Dernest med litt chili, en klype kummin og hakket  frisk koriander.

Tips:
Server suppen med brød, litt hakket timian eller persille og gresk yoghurt på toppen.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ovnsbakte rotgrønnsaker med sitron

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

200 g sjalottløk
200 g chioggiabete i båter
200 g gulrot i staver - gjerne forskjellige farger
200 g knollselleri (sellerirot) i trekanter
200 g persillerot
1 dl olivenolje
1 sitron i skiver
1 rød chili
1 ss sukker
1 ts salt

Fremgangsmåte

Skrell sjalottløken og del den i fire.

Rotgrønnsakene skrelles og deles i grove staver, skiver eller båter.

Bland alle grønnsakene sammen og ha dem i en ildfast form sammen med sitronskiver.

Del chilien i to på langs og fjern frøene. Legg chilien sammen med de andre grønnsakene.

Hell olivenolje over grønnsakene og dryss på sukker og salt.

Bak grønnsakene i ovn på 180°C i 20-25 minutter til de er møre og har fått en gyllen fin farge. Vend forsiktig blandingen underveis.

Tips:
Ovnsbakte grønnsaker passer til det aller meste.  Den kan også serveres alene som en egen grønnsaksrett, gjerne med litt reven parmesan over.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gulrotlapskaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 kg gulrot
1 løk
3 ss olje
8 dl vann
1 grønnsakbuljong (terning)
1 ts soyasaus
3 laurbærblad
10 hel pepper
salt
1 dl grovhakket frisk kruspersille
½ dl hakket tørket gressløk

Fremgangsmåte

Skrell gulrøtter og skjær i store biter. Skrell og del løk i skiver.

Stek gulrøtter og løk i olje i noen minutter uten at det tar farge.

Spe med vann, og ha i buljong, soyasaus, laurbærblad og hel pepper. Kok opp.

La lapskausen koke på svak varme under lokk til gulrøttene blir myke, ca. 25 minutter.

Smak til med salt og bland i urtene.

Tips:
Bruk gjerne andre grønnsaker som sellerirot, persillerot eller kålrot om du ønsker det.

Server gulrotlapskausen f.eks. med rødbeter og kokte poteter. Brød eller knekkebrød er også godt til.

Sendt inn av

Foto: Hot Chocolate Media

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen