Tirsdag 7. mai - Italiensk aften med MASI og italiensk mat på nye Fogo

Endelig er turen kommet til MASI - suksessprodusenten fra Veneto i Italia. Denne maikvelden forteller Christer Berens deg hva som gjør italienerne så sterke når det gjelder vin og mat i kombinasjon. En fem-retter er hva du får servert samme
Redaksjonen
22 Mars 2002 - 18:10

Italia er virkelig vinlandet fremfor noen. Det mener åpenbart Apéritifs lesere som igjen og igjen uttrykker stor tilfredshet med våre stadige seminarer om Italias mange gode vinregioner.

Masi er kjent for å være en av de beste produsentene i Veneto. De har vært eiet av familien Boscaini siden slutten av 1700-tallet, og har hele tiden produsert førsteklasses viner fra druesortene Corvina, Rondinella og Molinara, druer som er typiske og tradisjonelle for dette området nord i Italia.

Veksten i antall vinmarker har skjedd langsomt, men kontinuerlig, slik at kvaliteten på produksjonen hele tiden har vært under kontroll. Idag lager Masi vin fra marker som i alt dekker ca. 150 hektar. Masi markedsfører også vinene til Serègo Alighieri. Pietro Serègo Alighieri, sønn av poeten Dante, kjøpte denne eiendommen i 1353. Allerede den gang ble det laget utmerket vin på godset - en tradisjon som har fortsatt gjennom tyve generasjoner i denne adelsfamilien. I tillegg til røde og hvite viner produserer Masi også førsteklasses Grappa.

Les mer om Masi her.

Seminaret er nå avholdt

Kveldens meny:

MENY
*
Aperitif
*
Tunfiskcarpaccio med lime og ruccola
**
Pochert kylling på risotto og pistorouge
***
Hjortefilet med lett aigrée-doux og potet og trøffelpuré
****
Parmesan med fiken
*****
Bitter sjokolade med caramel

Dette er vinene som følger menyen:
 
Vinen: Lys gul farge med et gyllent grønnskjær. Duften er klassisk Soave - honning, ananas og stikkelsbær. En nydelig balansert vin med frisk ettersmak. Tørr.
Beskrivelse: Hovedsaklig Garganega, med et lite innslag av Trebbiano di Soave. 20 dagers temperaturkontrollert gjæring i 200 hl. ståltanker. Modnes 2 måneder på flaske før lansering.
Bruksområder: Enkle retter av fisk og skalldyr, pasta, salater eller som aperitiff.

Vinen: Svak gyllen farge, med en herlig duft av modne stikkelsbær og hvite rips. Den er kompleks og velbalansert, med god syre, delikat fruktighet og lang ettersmak. Tørr.
Beskrivelse: 70% Garganega og 30% Sauvignon Blanc. Druetypene gjennomgår separat vinifikasjon i ståltank. Sauvignon Blanc lagres så 3 måneder i Allier eikefat før blanding og tapping på flaske. Deretter hviler vinen 2 måneder på flaske før lansering.
86 poeng i Wine Spectator - mars 2002.
Bruksområder: Som aperitiff, til sjømat, lette pastaretter, koldtbord og fjærkre.

Vinen: Rubinrød farge, og fruktig duft med fremtredende preg av kirsebær. Dette er en frisk vin med rik fruktkarakter, velbalanserte tanniner og behagelig ettersmak.
Beskrivelse: 55-60% Corvina, 30-35% Raboso Veronese og 5-15% andre druer. Druetypene høstes separat ved modenhet - Raboso en aning overmodne. De gjennomgår temperaturkontrollert, malolaktisk gjæring, før lagring i store slovenske eikefat. En liten andel av vinen lagres 6-10 måneder på små Allier-fat.
5 stjerner i Vinforum - nr. 2/02.
8 poeng i Adresseavisen - mars 2002.
81 poeng i Rødt&hvitt - nr. 2/2002.
81 poeng i Wine Spectator - mars 2002.
Bruksområder: Pasta, lyst kjøtt, grillet kjøtt og ost.

Vinen: Svak murstensrød farge. Fruktig aroma med innslag av kirsebær og krydder. Dette er en kompleks og meget elegant Valpolicella.
Beskrivelse: Produsert av Corvina, Rondinella og en klonet undervariant av Molinara, som stammer fra druestokker plantet allerede i 1875. Etter malolaktisk gjæring i 22-30 dager overføres vinen til slovenske eikefat, hvor den ligger i 16-18 måneder. Deretter lagres den 3-5 måneder i 600-liters kirsebærfat før flasketapping.
Forrige årgang av denne vinen ble blant de 10 beste under kåringen av "Top Red Wines - For $15 or Less" i Wine Spectator - oktober 2000.
Terning 4 i Dagbladet - oktober 2001.
Bruksområder: Kremete pastaretter, lyst kjøtt, smaksrike fiskeretter og retter av kalv og svin.

Vinen: Ren og dyp rød farge. En intens aroma av mørke bær og krydder. Dette er en kraftig vin med innslag av kirsebær, flott balanse mellom frukt og syre, og med lang ettersmak.
Beskrivelse: Fremstilt på Corvina, Rondinella og Molinara, etter "Ripasso"-metoden. "Ripasso" er nå et registrert varemerke eiet av Masi, og vil si at en 4 måneder gammel Valpolicella tappes over på fatene som har blitt brukt til lagring av Amarone. Bunnfallet som ligger igjen her er med på å gi vinen en annengangs gjæring - noe som gir den større fylde og et høyere alkoholinnhold. Etter denne prosessen lagres vinen på slovenske eikefat i 2-3 år, og modnes ytterligere rundt 6 måneder på flaske før lansering.
87 poeng i Wine Spectator - februar 2002.
Bruksområder: Smaksrike pastaretter, mørkt kjøtt, vilt, fløtesausmat og oster.

Vinen: Dyp rød farge, konsentrert duft av tørkede druer. En aromatisk, kraftig og rund Amarone med fin balanse og lang ettersmak.
Beskrivelse: 70% Corvina, 20% Rondinella og 10% Molinara. Druene blir tørket på hyller av bambus, på mørke loftrom med god lufting. Dette reduserer druenes vekt med inntil 40%, noe som gir en meget høy konsentrasjon av sukker. Deretter gjæres druene i ca. 50 dager i slovenske eikefat. Etter malolactic gjæring blir vinen overført til eikefat, for lagring i 2-3 år. Etterfiltrering lagres den ytterligere minimum 6 måneder før flasketapping. Masis Amarone er konsumklar, men har et stort lagringspotensiale.
Dette er vinen som av Wine Spectator blir omtalt som "the Gentle Giant".5 stjerner og "Wine of the Month" i Decanter - februar 2002.
86 poeng i Wine Spectator - februar 2002.
Bruksområder: Kraftige viltretter, enkelte italienske oster eller som kosevin.

Vinen: Dyp rubinrød farge, med en varm bouquet av nøtter, særlig valnøtt og mandel, svisker og kokte kirsebær. I munnen er den varm og kraftig, søtlig i anslaget med en intens fruktkarakter, balansert eikepreg og en herlig ettersmak.
Beskrivelse: 70% Corvina, 25% Rondinella og 5% Molinara, inkludert en liten andel Rossignola. Fremstilt etter "appassimento"-metoden (tørking av druer). Etter innhøsting i september/oktober legges druene på bambushyller på mørke loftrom med naturlig lufting. I løpet av januar har druene mistet nærmere 40% av sin vekt, noe som gir de et større potensial når det gjelder alkohol- og sukkerinnhold. Tredje uken av januar gjennomgår druene 30 dagers gjæring - ved 14-17° C - med skallkontakt, på store slovenske eiketønner. Deretter overføres vinen til 2.500-liters eikefat hvor malolaktisk gjæring finner sted. Til slutt lagres den i 24 måneder på nye 225-liters barriques før flasketapping, og modnes 6 måneder i flaske før lansering.
5 stjerner i Dagens Næringsliv - november 2000.
93 poeng i Rogalands Avis - november 2000.
93 poeng i Vinpressen - november 2000.
Terning 5 i Adresseavisen - februar 2001.
Bruksområder: Frukt, sjokolade, ostekake, smaksrike oster som gorgonzola, eller som en ren kosevin etter et bedre måltid.

Seminaret er nå avholdt

Tid: 7. mai kl. 19.00
Pris: kroner 850 inkl. mva
Sted: Fogo Restaurant & Bar
(Klingenberggaten 4  - Tlf: 22 33 80 40)

Avmeldingsfrist: 01.05.02 kl. 23:59

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c 0678 Oslo, senest fem dager før arrangementet. Merk innbetalingen med 070502. Ta med kvittering. Dersom du melder deg på senere enn åtte dager før smakingen finner sted, må du spesielt huske på kvittering. Melder du deg av etter avmeldingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her