Tollhopp på 372 kroner pr kilo

Tollhopp på 372 kroner pr kilo

Engelsk cheddar får monsterhopp i toll med de nye reglene.
10 Oktober 2012 - 13:28

Osteimportøren Matcompaniet i Stavanger vurderer å kutte flere oster etter omleggingen av tollreglene. Overfor Stavanger Aftenblad bringer daglig leder Egil Ween følgende eksempel.

– Cheddarosten Montgomery’s Artisan har i dag en toll på 27 kroner kiloet. Med de nye reglene vil tollen være på nærmere 400 kroner. Det innebærer en eksklusjon fra markedet, sier Ween, som leverer ost til en rekke butikker og restauranter i hele Norge.

I statsbudsjettet innfører Regjeringen den største tollendringen på landbruksprodukter siden 1995. Harde oster som konkurrerer med Jarlsberg og Norvegia vil få en toll på 277 prosent av importverdi i stedet for dagens 27 kroner pr. kilo.

Oster som cheddar, emmenthaler og gauda vil dermed gå kraftig opp i pris, hvis ikke importørene setter dem på tollfrikvoten. Denne kvoten er økt fra 4500 til 7200 tonn. Osteimporten til Norge var i 2011 på rundt 11.000 tonn, rundt 10 prosent av osteomsetningen i Norge.

Unntak

14 oster er satt på en unntaksliste som beholder dagens kronetoll. Det er Appenzeller, Beaufort, Comté, Gamle Ole, Grana Padano, Gruyère, Le Vieux Panè, Morbier, Munster, Parmiggiano Reggiano, Queso Manchego, Pecorino, Saint Albray og Västerbotten.

Egil Ween har imidlertid ikke mye til overs unntakslisten.

– Den må ha vært laget i siste liten, og virker svært lite gjennomtenkt. Et eksempel er osten Gamle Ole, en Arla-ost som knapt noen har hørt om. Listen virker å bære preg av manglende kunnskap blant dem som satte den opp, sier Ween.

Han er sikker på at EU ikke vil se blidt på de nye tollreglene, og Vinmonopolets regler som et forbilde også for ostebransjen.

– Målet er jo at billig vin ikke skal være så veldig billig. Samtidig blir ikke dyrere kvalitetsvin så hardt straffet som de dyrere ostene nå blir, sier Ween til Stavanger Aftenblad.

Endres uansett

Coop Norge frykter imidlertid ikke endringer i ostesortimentet.

– Når regjeringen kommer med nye tiltak innen mat- og drikkesektoren, og de ikke er konkurransevridende, må vi ta dem til etterretning. Sortimentet endres fra halvår til halvår i våre butikker uansett. Det som ikke selger, forsvinner ut av hyllene. Vi ser ikke den store effekten av tollendringene på kort sikt, og får se på hvordan de vil virke på lang sikt, sier informasjonssjef Bjørn Kløvstad i Coop Norge til avisa.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her