Tørrfisk med lovbeskyttelse

Tørrfisk fra Lofoten er nå lovbeskyttet geografisk betegnelse.

Dermed stiller Tørrfisk fra Lofoten i samme klasse som Champagne og Parma-skinke. Lovbeskyttelse av produktnavnet skal sikre eksklusiviteten til en av Norges eldste eksportvarer.
 
Femten lovbeskyttet
I fjor ble det eksportert Tørrfisk fra Lofoten for over 440 millioner kroner. Hittil har 15 norske matprodukter fått lovbeskyttede produktnavn i tråd med den offentlige norske merkeordningen Beskyttede betegnelser.
 
Interessen for tørrfisk er stor i utlandet, men også her hjemme er den populær. Flere restauranter har allerede tørrfisk på menyen.
 
Ni av ti italienske innkjøpere foretrekker tørrfisk fra Lofoten, ifølge Mattilsynet.
 
Unikt produkt
Produkter som skal selges som Tørrfisk fra Lofoten må heretter være fanget utenfor Lofoten og Vesterålen. Dessuten må mottak av fisk, henging, tørking, ettertørking, sortering og pakking skje i Lofoten, og i samsvar med en vedtatt produktforskrift opplyser Fiskeri- og kystdepartementet.
 
Med matmerkingen er det et breettiget håp om at bransjefolk får øynene opp for de særpregede norske råvarene. Det er i alle fall det regjeringen ønsker.

Forsiden akkurat nå

Til toppen