Toscakake

Toscakake er en gammel traver, og husk at det ikke er noe forbud verken mot å bake en tynnere kake eller å lage mer fyll - det er jo det på toppen som er best.

Har du en boks med pepperkaker og noen skiver lyst brød fra i går kan denne saftige brødpuddingen være en idé. Her er det nemlig pepperkakene som tilfører det lille krydderbittet som gjør brødpudding til et trivelig bekjentskap.

Brødpudding er en populær rett i alle verdenshjørner. Fra Storbritannia og Belgia via de amerikanske sørstatene og Argentina til Malaysia – for å nevne noen.

Saftige epledesserter og -kaker

Den nytes lun eller kald og kan serveres alene eller med et vell av ulike sauser. Jordbær- eller bringebærpuré, rød saus eller kald melk. Lønnesirup går også an, det samme gjør karamellsaus eller vaniljesaus .
Er du i det eksperimentelle hjørnet kan du prøve en whiskey-, rom- eller brandysaus. Føler du deg riktig voksen kan du benytte rosiner som har fått kose seg en times tid i et par centiliter av det samme brennevinet. Her er det kort sagt fritt valg på aller øverste hylle.

Hver torsdag serverer vi deg ukens kake, Apéritifs rykende ferske spalte.

Brødpudding med pepperkaker

Ingredienser

Krydret brødpudding
6 skiver lyst brød uten skorpe
1 neve rosiner
Knuste pepperkaker etter smak
1 eple, skrelt og kuttet i små terninger
2 dl lettmelk
1 dl matfløte
1 vaniljestang
2-3 ss brunt sukker
2 egg + 1 eggeplomme

Whiskeysaus (ingen nødvendighet )
4 ss mykt smør
1 dl sukker
1 egg, lettpisket
2-3 ss whiskey (gjerne amerikansk), brun rom eller brandy

Fremgangsmåte

Brødpudding:
Visp sammen melk, fløte, frø fra vaniljestangen, sukker, egg og eggeplomme.

Kle en brødform med bakepapir. Del brødskivene i to. Dekk bunnen av formen med brød.

Dryss over rosiner, epleterninger og knust pepperkake (ca 2 ss).

Repeter til brødet er brukt opp. Hell egge- og melkeblandingen over brødskivene i formen. Pass på at væsken er jevnt fordelt.

Stek i vannbad ved 170 grader i 30-40 minutter til eggeblandingen er stivnet.

Whiskeysaus
Rør smør og sukker sammen. Bland i egget.

Sett bollen over en kjele med vann som så vidt koker og pisk. Blandingen blir først tynnere mens smøret smelter, fortsett å vispe til den igjen tykner.

Ta av varmen og rør inn ønsket brennevin. Serveres varm.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen