Trender i verdens vin- og spritmarked

Den franske messearrangøren Vinexpo har av International Wines and Spirits Record (IWSR) fått utformet en undersøkelse på ledende trender innen det internasjonale vin- og spritmarkedet og fremtidanalyser til 2008.
Redaksjonen
10 Mars 2005 - 02:00

I følge studien er konsumet på druebasert vin globalt i overkant av 30 mrd flasker, og anslår konsumet frem mot 2008 til å øke med 6,4%, eller 31,66 mrd flasker. Verdien på det globale salget er det samme som for verdens kosmetikkindustri, og tre ganger så stor som musikkindustrien.

Italia, Frankrike og Spania representerer nesten 1/3 av verdens totale konsum (31,4%) i 2003, men mens konsum per kapita i Italia er økende (+3,3% 1999-2003), er den synkende for Frankrike (-15,1%) og Spania (-10,3%) i den samme perioden. For vårt område er det forespeilet at konsumet for de skandinaviske land og Russland vil gå forbi Spania i 2008. Det skandinaviske markedet har økt enormt (+22,7%) over fire år (1999-2003), og er forespeilet en fortsatt god vekst frem mot 2008 (med 21,2%).

Sør-Afrika er spådd en voldsom produksjonsvekst i perioden 2004-2008 (med en økning på 35,8%), og vil dermed gå forbi land som Chile, Portugal og Tyskland og bli verdens 7. største vinproduserende land.

Distribusjonen i salget når det gjelder priskategorier, viser at viner i mellomklassen og høyere prisklasse er fremadstormende. I 2003 var 77,3% av verdens vinsalg vin under US$5, og det er forventet en stigning på 3,1% frem mot 2008. Kategorien av viner mellom US$5-10 har 17,6% av salget for 2003, med en forventet utvikling på +17,6% i de samme periodene. Den samme trenden finner vi hos viner over US$10 som, skjønt de har en andel på 5,2% av markedet, kan forventes opp mot +17,8%. Konklusjonen av dette er at konsumentene helt klart heller mot høyere kvalitet på produktene og at de bruker mer penger på vin.

Import og eksport av vin
Det er de klassiske europeiske vinlandene Frankrike, Italia og Spania som fremdeles er størst, og står for 55% av verdens vineksport. Variasjonene er likevel store mellom landene. Franrikes eksport har vært relativt stabil siden 1999, mens Italia har sett en nedgang på -20% (1999-2003) og Spania har i samme periode hatt en økning på 39,2%. Dette utgjør derimot ikke mer enn 25-35% av lokal produksjon.

Det er likeledes tre land som utmerker seg som ledende importører av vin; Tyskland, Storbritannia og USA, som står for 40% av den totale importen.

Verdens spritmarked
Globalt konsum i 2003 var på 24,336 mrd liter sprit (ikke inkludert Ready-To-Drink produkter) som var en økning på 6,3% fra 1999. Dette tallet er estimert til en vekst på 12.3% over den kommende fireårsperiode, med en verdi økning på 15% som tilsier en verdi på 181,9 mrd US$ i 2008.

Asia er det predominerende marked for sprit med en markedsandel på 57,7% i 2003, og med et meget høyt per kapita konsum (33,2 liter/kapita i Sør-Korea). Dette markedet er forventet å vokse med 15% til 2008.

Europa er verdens nest største spritmarked med 25,2%. Det generellemarkedet for vest-Europa er noe synkende, men før øst-Europa er trenden en helt annen. Russland har hatt en enorm vekst i salget, med hele +48,7% i perioden 1999-2003 - en vekst som ventes å flate noe ut over de kommende år.

Vodka har med sine 18% den største delen av markedet, med mer enn halvparten av konsumet på det russiske markedet. Veksten har vært høy de siste årene (+39,8% 1999-2003) og er forventet å fortsette, men i et noe mer moderat tempo (+11,3%).

Når det gjelder andre markedsandeler har
- cognac/armagnac 0,33% eller 81,1 millioner liter - en økning på 9,1%, forventet økning til 2008 er på 10%. Brandy representerer 4%, 16,4 mrd liter, opp 10%, mye takket være lokale brandyer ikke minst i Filippinene. Brandy er forventet en vekst på 15% frem mot 2008.
- Rom har i 2003 en pen andel på 4%, 16,4 mrd liter, og er forventet en jevn vekst på 2,3% per år fra 1999-2008.
- Tequila har hatt et sviktende konsum over fireårsperioden 1999-2003, med -19,5% på grunn av manglende tilgang til blå agave. Denne trenden er forventet å snu seg og vi vil se en økning på 14% frem mot 2008.
- Bourbon, gin, whisky og likører har opplevd en synkende etterspørsel, og disse produktene forventes å svekkes med 1,5% de neste fem årene.

Kilde: Vinexpo - IWSR/GDR 2005

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her