Ukens vin
Denne rødvinen er akkurat hva du trenger nå

Denne rødvinen er akkurat hva du trenger nå

Rett og slett uimotståelig er denne fyldige og varmt krydrete rødvinen som byr på masse smak for en rimelig penge.
Aase E. Jacobsen
01 Desember 2016 - 10:53
Bilde: Photographer: Andre LETZEL

Jeg har tidligere beskrevet A. Jaume Côtes du Rhône Rouge Réserve Grand Veneur 2015 som en mini-chateauneuf, og i siste årgang ut lever den opp til denne beskrivelsen selv om stilen er litt annerledes. Den yppige bærfrukten er mer i retning kirsebær, men også skogsbær samt et godt jordsmonnsavtrykk. Den fyller munnen godt og lenge og smaker fortreffelig til de fleste kjøttretter som storfe, lam, hjort og elg. Eller når du bare vil ha et glass rødvin foran peisen, til boka eller tv-en.

Vellykket årgang

Denne vinen kommer fra en produsent, Alain Jaume og Domaine Grand Veneur, som holder til rett nord for Châteauneuf-du-pape og har røtter tilbake til 1826. I dag har de 50 hektar fordelt over hele det sørlige  Rhône, og en god del av dette dyrkes etter økologiske prinsipper. 

Druene til ukens vin kommer fra vinmarker i nærheten av Cairanne som inntil nylig var en av 18 Côtes-du-Rhône-villages, men som nå har fått status på nivå med Châteauneuf-du-pape og Gigondas, det beste fra Sør-Rhône med andre ord. Ukens vin har imidlertid bare betegnelsen Côtes-du-Rhône, men deler det litt kjøligere klimaet og mer terrasserte vinmarker enn lengre sør i dalen.

Fra produsentens vinmarker i Rasteau - en av de 18 Côtes-du-Rhône-villages. Bilde: © Christophe Grilhe

2015 var en vellykket årgang i Rhône som ellers i Frankrike, med en veldig varm og tørr sommer som ble fulgt opp av litt regn og kjøligere dager i august og september, som reddet druene fra å bli kokt, sukkernivået og den resulterende alkoholen for høy. 

Klimaendringene er ikke bare av det gode for denne regionen

Selv om 14 prosent alkohol ikke er spesielt lavt, er friskheten og bærfylden i denne vinen så god at alkoholen ikke oppleves som plagsom.

Ikke helt dagligdags

Alkoholtrykket er ekstra stort på områdets mest kjente viner, nemlig châteauneuf-du-pape. Og A. Jaume Châteauneuf du Pape Domaine Grand Veneur 2013 slipper ikke unna, men de 15 prosentene er godt pakket inn i veldig god frukt og balanseres av syrefriskhet. En svært smaksrik vin som tåler lang lagring eller en vellaget viltretter.  

Fra samme produsent kommer en overraskende frisk hvitvin, overraskende siden hoveddruen er viognier, en drue som tenderer mot en litt fet munnfølelse. Men i den litt kjøligere 2014-årgangen er A. Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Blanc 2014 riktig så frisk og med fint mineral- og blomsterpreg. En veldig god matvin, og spesielt til stekt eller grillet sjømat. Og så er hvit rhône ikke det du drikker oftest. Faktisk er de hvite druene på vikende front for regionen som helhet. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her