Ukens vin
Det spørs om du klarer å holde fingrene unna disse vinene

Det spørs om du klarer å holde fingrene unna disse vinene

Disse rieslingene er fortsatt noen av de rimeligste og beste kjøpene i sine respektive kategorier og supre kjellerkandidater. Og jammen har de ikke fått følge av en herlig pinot noir.
Aase E. Jacobsen
18 Mars 2017 - 13:06

Kombinasjonen av en topp produsent med like topp årgang, kan ikke bli noe annet en fest. Når prisene i tillegg er blant de gunstigste på markedet, er det duket for stort kalas. Det er Rheinhessen-produsenten Geil og 2015 det er snakk om. Deres «estateriesling» Geil Riesling Trocken 2015 er en lekkerbisken til 149 kroner.

Som fungerer aldeles utmerket til de fleste anledninger hvor du ønsker en hvitvin med stor friskhet og nok fylde til å følge mat. Den takler selvsagt ikke de aller sterkeste rettene, men da har Geil andre kort i ermet. Som den strålende Geil Bechtheimer Riesling Spätlese Feinherb 2015.

Har du angst for restsukker (noe som det overhodet ikke er noen grunn for med så høye syrenivåer som her), er Geil Bechtheimer S Riesling Trocken 2015 løsningen. I denne årgangen overbeviser den stort og puster 2013-utgaven i nakken. Imponerende kvalitet for pengene.

Det byr Geil på også på toppnivå med sin Geil Bechtheimer Geyersberg Riesling Trocken 2015. Den overgår seg selv med stor konsentrasjon og flott fasthet fra frukten og syren. Dette er snadder for kjelleren. Den tåler minst 10 år.

Disse vinene var altså helt på topp i 2013-årgang også

Her snakker vi dessuten om grand cru-kvalitet selv om vinmarken ikke har en slik offisiell status. I Rheinhessen finnes mange hundre enkeltvinmarker som kan sammenlignes med franske lieu-dit. Bechtheim og Geyersberg ligger midt mellom VDP-klassifiserte byer som Westhofen og Nierstein, og dermed i den sørlige delen av det gigantiske området Rheinhessen. Geyersberg finnes det dessuten flere av siden det rett og slett betyr ravnberg. Det som ligger i Bechtheim er registrert siden år 1500 og kjennetegnes av kalkholdig jordsmonn og er sørøstvendt. Et godt utgangspunkt for en god vin.

 

Er du i boksmodus har Geil faktisk to forskjellige å by på. Min favoritt er utvilsomt den tørreste, Geil Riesling Trocken 2016 som nå er i fersk men allerede drikkeklar 2016-årgang er perfekt timet for vårlige sysler som heldigvis ikke er for langt unna. Den halvtørre utgaven Geil Riesling 2016 er litt for bløt for min smak, men like fullt en god vin som passer til hverdagssushi eller lettere retter.

Nytt av i år i hvert fall for meg, er Geil Behctheimer -S- Pinot Noir 2014 som i motsetning til veldig mange andre tyske pinot noir-er er veldig forsiktig eiket, etter bare noen måneder i brukt fransk eik for deler av vinen. Det gjør den til en veldig harmonisk frisk og fruktdreven pinot noir som også har fin jordsmonnskarakter. Topp til gode retter med lam, lyst kjøtt eller også kraftig torsk, gjerne med bacon.

Geil har også gode løsninger for slikkmunner. Geil Riesling Kabinett 2015 og Geil Rieslaner Beerenauslese 2015 er begge funn til prisen. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her