Uklassisk klassiker

Mens pågangen av nye viner er store og økende, føles det trygt å gå tilbake til gamle travere og i hvert fall så lenge de fornyer seg i form av nye årganger og bare blir bedre og bedre. Ukens vin er en slik uklassisk klassiker som også passer utmerket til
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2000 - 19:28

Brolio Chianti Classico 1998 (varenr. 699, kr 132) fra Barone Ricasoli er en virkelig klassiker, for det var det daværende Italias statsminister og baron Bettino Ricasoli som i 1874 laget resepten til vinen som er blitt verdensberømt under navnet chianti. Og som i ettertid for mange er synonymt med italiensk rødvin.

Mens dagens Brolio kun inneholder røde druer, så å si bare sangiovese med et lite innslag av cannaiolo, bestod den opprinnelige blandingen også av mellom 10 og 30 prosent hvite druer som trebbiano og malvasia. Målet var å gjøre vinen mer tilgjengelig og lettdrikkelig i ung alder. I dag arbeider smaken mot slike lette viner derfor erstattes hvitvinstokkene i vinmarkene i økende grad med sangiovese, som uomtvistelig er Toscanas aller beste drue, og internasjonale druesorter som merlot og cabernet sauvignon.

Brolio har betegnelsen Chianti Classico og det er fordi druene er hentet fra vinmarker beliggende i hjertet av Chianti-appellasjonen som dekker det store området fra Firenze i nord til Siena i sør. Classico er altså ensbetydende med det beste. Classico som område ble definert allerede for nærmere 300 år siden, men ble i 1966 da loven av DOC (denominazione di origine cotrollata) trådde i kraft, betydelig utvidet. Mest på vondt etter manges mening for flere av områdene som ble inkludert produserer ikke vin av samme konsentrasjon som i det opprinnelige Classico.

Men Brolio var med fra starten beliggende som slottet er i kommunen Gaiole. Midt i hjertet av hjertet. Her er landskapet svært kupert og ligner ikke veldig på det turisttette Sør-Toscana hvor de bølgende åsene rammet inn av svalenes flukt og blå himmel bringer frem noen millioner sukk hver sommer.

La oss sukke over vinen, for atter en gang leverer Ricasoli en flott Brolio i form av 98-årgangen som for Toscanas del ikke er så oppskrytt som den veldig gode 97. Som raskt fikk betegnelsen århundrets best. 1998 er mer klassisk på linje med 1996 og 1995 (også veldig gode årganger for Chianti) hvilket er gunstig for å gi en balansert og klassisk vin.

Brolio 98 er en vin som godt kan puttes i kjelleren noen år, samtidig som den er deilig å drikke nå. Etter ti måneder i fat av varierende størrelse og alder er fatpreget naturlig nok fortsatt uttalt men ikke påtrengende. Fatpreget gir Brolio en internasjonal aura og skiller den fra den tradisjonelle chinati som kun modnes i de store fatene av slovensk eik som kalles botte. Derfor er Brolio en smule uklassisk. Men like fullt en sjarmerende vin med tydelige men ikke aggressive tanniner og med et umiskjennelig preg av sangiovese. Og nydelig til gode lammeretter.

Ricasoli er klassisk i enda flere henseender siden familien konkurrerer med en annen toscansk familie, Antinori, om å være verdens eldste vinhus. Ricasoli har holdt til på samme sted, på slottet Brolio, siden 1147, og slår dermed Antinori med et par århundre så lenge Ricasoliene kan dokumentere vinproduksjon helt tilbake til starten. Men ikke i størrelse for Ricasoli er med sine 227 hektar liten i forhold til Antinori, men betydelig sammenlignet med den gjennomsnittlige vingård i Chianti Classio.

Ukens vin på mobilen
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1980.

Pris for tjenesten er Kr 3, - per mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her