Dagens rett

Kalkunfilet og tyttebær setter en spiss på søndagsmiddagen

Hemmeligheten er å trekke den i en krydderkraft og selvsagt kjøre på med mye godt tilbehør.

Kalkunfilet gjør at denne store fuglen med det anvendelige kjøttet kan nytes hele året. Kjøttet er veldig magert og må tilberedes med forsiktighet. Som i dette tilfellet hvor den får trekke i en smaksrik kraft til perfekt kjernetemperatur.

Her finner du flere fristende kalkunretter

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.  

Urtetrukket kalkunfilet med frisk tyttebærsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 kalkunfilet a 750 g

Kraft:
Hønskraft/buljong så det dekker fileten
½ løk i biter
1 gulrot
en bit selleirot
1 laurbærblad
noen hele pepperkorn
evt. noen stilker av friske urter
Tyttebærsaus:
4 ss tyttebær rørte eller 4 ss tyttebærsyltetøy
2 ss worchestershiresaus
2 ss sennep
2 ss sitronsaft
3 dl kremfløte
1 ss soya
salt og kvernet pepper
Potet og sellerimos:
600-800 g poteter, skrelt, i biter
300 g sellerirot, skrelt, i biter
ca 100 g smør
ca. 1 ½ dl melk
litt muskatnøtt
salt og kvernet pepper
Glaserte grønnsaker:
små gulrøtter, biter av kålrot og persillerot, rosenkål og aspargesbønner (eller ta de grønnsakene du liker)
Smør
Sukker
Saften av ½ sitron

Fremgangsmåte

Kalkunfileten:
Kok opp alle ingrediensene til kraften i en kjele.

Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kalkunfileten og legg den i kraften.

La fileten trekke til steketermometeret viser 68 grader. Ta opp fileten og pakk den i folie. La den hvile i minst 15 minutter før du skjærer den opp.

Tyttebærsaus:
Bland alt utenom fløten og varm opp. Tilsett fløten og varm opp igjen. La sausen småkoke uten lokk til den tykner.
Potet og sellerimos:
Kok poteter og selleri møre i usaltet vann. Hell fra vannet og la dem damp fra seg litt.

Mos poteter og selleri med en stavmikser eller en potetmoser. Tilsett smør og spe med melk til passe konsistens. Smak til med muskat, salt og kvernet pepper.

Glaserte grønnsaker:
Rens grønnsakene og kok dem knapt møre hver for seg i godt saltet vann. Ha dem over i isvann for å stoppe kokeprosessen - grønnsakene kan godt gjøre klare i god tid.

Stek små kantareller i olje og smør ved servering. Ha grønnsakene i en str panne og varm dem opp igjen i smør sukker og litt sitronsaft (glasering).

Server skiver av urtetrukket kalkunfilet på en seng av potet og sellerimos, glaserte grønnsaker, stekte kantareller og tyttebærsaus.

Her finner du flere fristende kalkunretter

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
 Foto: Matprat.no

Forsiden akkurat nå

Til toppen