Utallige måter å bruke blomkål på

Blomkål er en av de meste anvendelige grønnsakene vi har, og her får du en rekke velsmakende oppskrifter.

Få grønnsaker er vel mer anvendelige og kan serveres som tilbehør til det meste av hva vi ønsker å sette på matbordet.

Hvem fristes dessuten ikke av den gode blomkålsuppen og blomkålgratengen?

Gammel som bare det

Blomkål er en meget gammel kulturplante, trolig utviklet i middelhavslandene lenge før vår tidsregning. Det er Kypros og Syria som regnes som opphavslandene for den hvite blomkåltypen.

Når du kjøper blomkål skal den være fast, tett og sprø. Fargen på den klassiske blomkålen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging.

I løpet av de siste årene har blomkålen dukket opp i flere farger, og du kan finne grønn, knallgul og lilla blomkål i enkelte butikker.

Blomkål er en ømtålig grønnsak, og må behandles forsiktig. Ellers får den lett mørke flekker. Den bør oppbevares ved 0-2 grader C. Ved romtemperatur taper den seg raskt.

Lekre retter med blomkål

Visste du at blomkål er den grønnsaken vi putter mest av i fryseren? Skal du fryse ned denne delikatessen, bør den deles i buketter og gis et raskt oppkok på 3-4 minutter og avkjøles i iskaldt vann før den fryses ned i passelige porsjoner.

Slik fryser du grønnsaker

Det er nær sagt ikke den ting du ikke kan bruke blomkål til. Den kan stues og stekes, og den er meget god i salatbollen, enten rå i små buketter/biter, eller så vidt gitt et oppkok (blansjert).

I tillegg kan du spise den med god samvittighet, for blomkål er rik på C-vitaminer og mineraler og er svært kalorifattig med sine beskjedne 26 kcal pr. 100 g.

Nedenfor finner du en rekke gode oppskrifter med blomkål og ved å klikke på lenkene finner du flere oppskrifter innen samme kategori.

Alle oppskriftene på blomkål finner du selvfølgelig i vår rikholdige kokebok.

Fristende blomkålretter finner du her

Supper

En rykende varm blomkålsuppe er deilig på kjølige kvelder, og du kan servere de deiligste ting til suppen.

Her finner du flere gode blomkålsupper

Blomkålsuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 stor blomkål
50 g stangselleri (1 stilk)
1 løk
1 l vann + 1 terning hønsebuljong + 1 terning grønnsaksbuljong

eller 1 liter grønnsakskraft

2 ss hakket frisk timian eller andre krydderurter
saften av ½ sitron
2 ss smør
3 ss siktet hvetemel
1 ½ dl crème fraîche
2 eggeplommer
½ ts malt muskat
salt og pepper
1 ss hakket frisk gressløk
1 ss hakket frisk kruspersille

Fremgangsmåte

Kok opp vann tilsatt buljongterninger og eventuelt krydderurter og sitronsaft.

Rens blomkålhodet og del det i to. Legg blomkål og oppskåret selleri og løk i buljongkjelen.

La det koke i ca. 15 minutter, eller til blomkålen er helt mør.  Sil av og ta vare på kokevannet. Sett til side halvparten av blomkålen. Bruk matmølle/foodprosessor eller en stavmikser og finmos resten av grønnsakene.

Smelt smør i en tykkbunnet kasserolle. Rør inn mel. Spe med varm blomkålkraft litt etter litt under omrøring. Tilsett grønnsakmosen.

Skjær det halve, kokte blomkålhodet i små buketter/pene biter som legges i suppen. Gi suppen et oppkok, slå av varmen og rør inn crème fraîche og eggeplommer.

Smak til med musket, salt og pepper.  Dryss over hakket gressløk og kruspersille rett før servering.

Flere gode supper

Tips1:

Om du ønsker en vegetarisk utgave, bruker du grønnsakskraft eller grønnsaksbuljong.

Tips2:

Her har vi tilsatt litt persilleolje ved servering, og dette er bare persille og nøytral olje som er kjørt sammen i en matmølle til en tyktflytende olje.

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dipper og sauser til råkost

Grønnsaker er perfekt snacks, og da er det godt å ha noen gode dipsauser ved siden av.

Flere dipper og sauser

Hvit geitostdipp med pesto

Antall porsjoner

4

Ingredienser

200 g myk hvit geitost
1 dl kremfløte
Nykvernet salt og pepper
2 ss søt chilisaus

ca 150 g grønnsaker per porsjon

Fremgangsmåte

Kjør hvit geitost og kremfløte til en jevn masse i foodprosessor eller med en stavmikser.

Smak til med nykvernet salt og pepper.

Fordel geitostkremen lagvis i et glass med hjemmelaget pesto og chillisaus, og server til grønnsaker kuttet i staver eller båter.

Beregn ca 150 g grønnsaker per porsjon, for eksempel blomkål, reddik, stilkselleri, gulrøtter, kålrot og agurk.

Flere dipper og sauser finner du her

Lær alt om pesto her

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønnsaksretter med blomkål

Når råvarene får spille førstefiolin alene kommer gjerne smaken enda bedre til sin rett, slik som i disse oppskriftene.

Flere grønnsaksretter med blomkål

Blomkål med ostesaus og bacon

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 blomkål
4 skiver strimlet bacon
Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
½ ts salt
½ ts malt hvit pepper
2 dl reven hvitost
Tilsett gjerne:
2 ss hakket frisk kruspersille
2 ss hakket frisk gressløk

Fremgangsmåte

Kok blomkålhodet så vidt mørt i lettsaltet vann (ca ½ ss pr liter vann). 

Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med melk.
 
Kok opp og smak til med salt og pepper og rør til slutt inn revet ost og evt. hakket kruspersille og gressløk.
Legg blomkålhodet på et fat. Stek baconstrimlene. Hell over rykende varm saus og dryss på bacon og kruspersille.
 
Server gjerne nykokte poteter eller godt brød til.

Les om blomkål og se herlige oppskrifter her

Tips: Du kan gjerne bytte ut baconet med 200 g reker.

Flere gode grønnsaksretter

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kjøttretter med blomkål

Blomkål er perfekt som tilbehør til eller som ingrediens i en rekke deilige kjøttretter.

Andre kjøttretter med blomkål

Spareribs med blomkålsalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1,6 kg forkokt spareribs
1 dl grillsaus
 
Blomkålsalat:
1 blomkål
1 finhakket sjalottløk
2 ss lettrømme
4 ss ravigottesaus
saften av ½ sitron
1 ts salt
5 ts pepper
1 ts sukker

Fremgangsmåte

Grill forkokt spareribs i 10 – 15 minutter, snu ofte. Pensle med en grillsaus under grilltiden.

Spareribs som ikke er forkokt, dampes i ca 1,5 time før grilling.

Mariner den i grillsaus natten over, for å trekke smak.

Blomkålsalat:
Skyll blomkål og del den i små, fine buketter.

Lag en dressing av de øvrige ingrediensene, og vend inn de rå blomkålbukettene.

Et annet ekte amerikansk tilbehør er coleslaw (kålsalat) og en skikkelig bbq-saus   til spareribsen.

Flere deilige grilloppskrifter finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Internasjonale retter med blomkål

Prøv noen nye, spennende måter å lage blomkål på med disse gode oppskriftene.

Spennende blomkåloppskrifter

Lun salat med blomkål og fersk salsa

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 blomkål
1 pakke sukkererter
6 reddiker
4 gulrøtter
2 ss smør
600 g røkt skinke
100 g ridderost

Salsa:
4 tomater
1 sjalottløk
1 nektarin
1 lime
2 ss olje
1 ss sukker
2 ss hakket frisk kruspersille
salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte

Del gulrøttene i staver. Del blomkålen i mindre buketter. Kok grønnsakene knapt møre i lettsaltet vann. Ha i sukkerertene det siste kokeminuttet.

Hell av vannet og vend inn en liten smørklatt.

Del reddiker i skiver, skinken og osten i terninger.

Fersk salsa:
Del tomatene i to og fjern frøene. Finhakk tomatkjøttet, nektarinen og sjalottløken. Hell over olivenolje, finhakket kruspersille, saft og skall fra limen og sukker. Bland godt.

Anrett de kokte grønnsakene, skinken og osten på et fat. Hell salsaen over like før servering.

Server retten med godt brød ved siden av.

De beste salatene finner du her

Tips: Denne salaten kan like gjerne serveres som en liten smårett alene eller som tilbehør til annen middag.

Flere herlige retter med blomkål

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gratenger og ovnsretter

Lettere enn dette får du det nesten ikke, for disse rettene lager seg nesten selv.

Flere ovnsretter med blomkål

Grateng med blomkål, sopp, bacon og ost

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

500 g renset blomkål
1 l grønnsaksbuljong
100 g bacon i små terninger
150 g renset sopp i biter
1 ss smør
2 dl lettrømme
1 fedd hvitløk, hakket
salt og pepper
1 ss reven hvitost
1 ss hakket frisk kruspersille
1 ss hakket frisk gressløk

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 225 grader. Smør en ildfast form.

Skjær blomkålen i buketter eller store biter som kokes i grønnsaksbuljongen i ca. 5 minutter til knapt mør. La kålen renne av og legg den i formen.

Smelt smør i en panne og stek bacon og sopp. Bland inn litt salt og pepper og fordel dette over kålen.

Bland rømme med litt salt, pepper og evt. hvitløk. Fordel den over kålen, dryss ost over og gratiner retten midt i ovnen i ca. 10-15 minutter.

Dryss hakket kruspersille og gressløk over like før servering.

Flere herlige retter med blomkål finner du her

Tips: Prøv gjerne å blande blomkål og brokkoli i denne formen. Bruk gjerne skogsopp som kantarell, steinsopp og piggsopp i denne gratengen.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fiskeretter med blomkål

Blomkål passer utmerket også til fisk- og skalldyrretter.

Flere fisk- og skalldyrretter med blomkål

Hummersuppe med blomkål

Antall porsjoner

4 - 6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Hummersuppe:
2 hummerhovud
50 g sjalottlauk
50 g sellerirot
25 g kvitlauk
50 g gulrot
50 g purrelauk
1 stilk sitrontimian
4 ss tomatpuré
3 dl vatn
3 dl mjølk
3 dl fløyte
Blomkålpuré:
1 blomkålhovud
Vatn
50 g smør
1 ts salt
Til servering:
4 hummerklør, renset
Eventuelt litt kjørvel

Fremgangsmåte

Hummersuppe:
Finhakk grønsakene og fres dei blanke i litt olje, ha i kvitlauken og timianen det siste minutet. Ha i tomatpuréen og fres vidare i eit par minutt.

Ha så på hummerhovuda og steik vidare i 5 minutt. Knus gjerne hummerhovuda litt slik at du får ut så mykje smak som mogleg.

Ha på væska og kok i 5 minutt. Trekk til sida, og lat den trekke i 10 minutt. Silast og holdes varm til ho skal serverast.

Blomkålpuré:
Kutt blomkål i like bitar. Dekk med vatn og kok møre.

Sil vatnet frå, og køyr til ein tykk puré i blendar med smør og salt.

Servering:
Fyll eit varmt cocktailglas halvfullt med hummersuppa og legg ei skei blomkålpuré i midten.

Legg ei reinsket hummerklo eller skiver av hummerhale på toppen og server med éin gong.

Les meir om havets kardinal her

Tips: Denne retten er rik på smak og passer godt som forret for seks eller en liten hovedrett for fire.

Flere hummer- og skalldyrretter

Sendt inn av

Foto: Lise Bjelland

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling med blomkål

Det deilige hvite kjøttet er perfekt sammen med blomkålen.

Flere oppskrifter med kylling og blomkål

Baconkylling på grønnsakstallerken

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

4 kyllingfileter
4 stilker frisk rosmarin
4 skiver sitron
4 skiver bacon
salt og pepper
 
Saus:
2 dl crème fraîche orginal, 35 %
1 fedd hvitløk
1 ss sitronsaft
1 ts dijonsennep
salt og pepper
 
Grønnsaker:
4 små gulrøtter
1 bunt frisk grønn asparges
4 vårløk
1 pakke sukkererter
1 liten blomkål
1 bunt reddiker

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader.

Legg en stilk rosmarin på hver kyllingfilet og en skive sitron oppå. Surr en skive bacon rundt kyllingfileten. Krydre med salt og pepper. Legg kyllingfiletene i ildfast form, stek på nederste rille i ovnen i ca. 25 minutter.

Bland sammen crème fraîche og knust hvitløk, sitron og sennep. Smak til med salt og pepper.

Ta ut kyllingen og server med nykokte gulrøtter, kokte asparges, lettkokt vårløk, forvellede sukkererter og lettkokt blomkål, samt en bunt friske reddiker i biter eller skiver.

Husk at grønnsakene ikke må koke for mye - de skal knapt være møre og litt crispy. Server sausen ved siden av.

Se flere gode kyllingretter her

Tips: Forvelle vil si å gi et raskt oppkok i godt saltet vann.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen