Dagens rett

Valentines-meny

I dag er det selveste Valentines Day og vi serverer et knippe utsøkte oppskrifter til det forelskede paret.

Dette er virkelig dagen for å skjemme bort seg selv og sin kjære med en overdådig meny i kjærlighetens tegn. Nedenfor finner du en rekke herlige oppskrifter for en utsøkt tre-retters middag.
 
Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 
Forrett:

Østers naturell

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4-6 norske flatøsters pr. porsjon (bruk bare levende østers)
1 sitron
salt
pepper
litt kajenne

Tilbehør:
Loff
smør

Fremgangsmåte

Børst østersene godt slik at det ikke er noe skallrester på dem. En østerskniv er et nødvendig og godt hjelpemiddel til å åpne østersen med.

Legg østersen i en serviett med den spisse enden mot deg. Sett kniven i skillet mellom skallene. Press og skjær over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten. Bøy forsiktig opp skallet, pass på at østerskraften ikke renner ut.
 
Sjekk at østersen er god ved å lukte på den. Lukter den friskt av hav er den god til å spises, lukter den vondt kasseres den.

Anrett østersen på grovsalt på et fat. Server østersen naturell eller med sitron, eventuelt kan du lage en blanding av finhakket sjalottløk og rødvinseddik.
 

Sendt inn av

Foto: Thor Brødreskift

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet Norsk Kongekrabbe med avokadocrème, revet tomat og soya vinaigrette

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 gr renskåret kongekrabbe
Kajennepepper
Litt matolje
2 modne avokado
1 ss crème fraiche
½ fedd hvitløk, knust
Saften av 1 sitron
2 plommetomater
1 ss finhakket gressløk
2 ss søt soya
2 ss brunet smør
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Vend kongekrabben i litt matolje. Ha på salt og pepper. Grilles i grillpanne til den er medium stekt. Deles i fine biter ved servering. Skrap avokadoene ut av skallet med en skje. Tilsett resten av ingrediensene og kjør det hele til en glatt mos i en foodprocessor. Tomatene rives på et rivjern og legges i en sil over natten. Smak til med salt, pepper og gressløk. Bland soyaen med brunet smør. Serveres temperert.

Serveres gjerne som forrett.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hummer med spinat og fersk asparges

Antall porsjoner

4

Ingredienser

2 hummer, ca 600 gr/stk
½ zuccini
½ kg asparges, hvit eller grønn
½ kg spinat
smør til steking

Saus:
2 dl hummerkraft
½ dl kremfløte

gressløk

Fremgangsmåte

Kok hummerne i ca ti minutter i saltet kokende vann sammen med dill eller dillfrø. Vannet skal dekke hummerne godt. Obs: kok ikke for lenge.

Skjær medaljonger av stjerten med skallet på. Knekk klørne.

Lag en saus av hummerkraft og kremfløte. Kok biter av zucchini og asparges. Fres fersk spinat i smør.

Arranger hummerne på tallerken, legg opp zucchini, spinat og asparges. Garner med finskåret gressløk.

Dette er en uvanlig, men enkel, hummerrett som vekker beundring i sin spennende presentasjon. Til sausen benytter Mikael Öster hummerkraft som kokes etter en klassisk oppskrift. Men det går også bra med ferdig hummerkraft, som finnes ferdige i spesialforretninger. Selvfølgelig kan du også kjøpe ferdigkokt hummer.

Sendt inn av

Foto: Tomas Yeh

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Hovedrett:

Valentineskrei

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

350 g skreifilet, med skinn men uten ben
1 ts salt
2 ts friskpresset sitronsaft
olje og smør til steking

Selleripuré:
300 g rotselleri
2 ss smør
1 ½ dl matfløte
salt, pepper

Rød salsa:
1 finhakket rød chilipepper
½ boks hakkede tomater
1 finhakket sjalottløk
1 finhakket hvitløksbåt
1 ss tomatpuré
½ ts malt spisskummen
½ ts malt koriander
1-2 ts friskpresset sitronsaft
1 ss olivenolje
salt
1 ss hakket persille

Fremgangsmåte

Selleripuré:
Skrell og skjær sellerien i terninger. Kok dem i smør uten at de blir brune, i 3-4 minutter.

Hell på så mye matfløte at det står halvt opp på sellerien.

Legg på tett lokk og la sellerien koke til den er mør, ca. 10 minutter.

Mos sellerien og smak til med salt og pepper. Hold puréen varm.

Salsa:
Ha alle ingrediensene unntatt salt og persille i en matmølle og kjør til en jevn puré.

Ha salsaen i en kjele og gi den et oppkok og la den surre over lav varme under lokk i ca. 10 minutter. Smak til med salt og rør inn finhakket persille like før servering.

Skreien:
Skjær skreifiletene i to jevnstore stykker. Dryss dem med salt og drypp sitronsaft over.

Stek fisken på middels høy varme med skinnsiden ned i en blanding av olje og smør i ca. 8 - 10 minutter slik at skinnet er sprøtt.

Snu fileten og stek videre i et par minutter til den så vidt gjennomstekt.

Det er viktig at varmen ikke er for sterk og at fisken ikke steker for lenge, da blir den tørr.

Legg opp fisken på en seng av selleripuré og drypp den røde salsaen rundt. Server med sprø hjertetoast.

Oppskrifter med torsk og skrei

Sendt inn av

Foto: Petter Berg

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tournedos av storfe indrefilet med friske grønnsaker, potet Anna, og rødvinssaus

Antall porsjoner

2

Ingredienser

350-400 g indrefilet av storfe
4 skiver bacon
1 ts salt
2 ts nykvernet pepper
1 ss olivenolje
1 ts smør

Assorterte grønnsaker etter smak og tilgang (se i fremgangsmåte for tips)

400 g poteter
50 g smør
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper

Rødvinssaus:
3 ss smør /margarin
1 sjalottløk eller 1 liten løk
1 båt hvitløk
2 ss hvetemel
3 dl kraft /buljong
3½ dl rødvin (alkoholfri går bra)
1 ts salt
½ ts timian
¼ ts grovmalt pepper
2 ts ripsgelé
2 ss smør

Fremgangsmåte

Indrefileten skjæres i fine biffer på ca 180-200 gram. Rundt hver biff legger du en (eller to) skiver bacon, alt etter størrelse. Fest gjerne disse med en tannpirker eller lignende. Krydre med salt og pepper. Stek biffene i panne, med litt olje, først i ca 2 minutter på den ene siden, to minutter på den andre siden. La biffene hvile noen minutter, før du tar dem over på svak varme igjen, i et par minutter til på hver side, før du igjen hviler dem før servering.

Grønnsaker vaskes, renses og kokes. Her velger du det som det måtte være tilgang på i din nærbutikk. F. eks. gulrot, fersk småløk, nepe, brokkoli, blomkål etc.

Poteter:
Smelt smøret i en kjele. Potetene skrelles og vaskes. Skjær dem så i tynne skiver på ca 2 mm. Vend så potetskivene i smøret, krydre med salt og pepper. Legg potetskivene lagvis i små ildfaste porsjonsformer, eller i en litt større form. Sett så formen(e) i en form med vann, og bak  i ovnen på 180 grader i ca 1 time, til potetene er møre gjennom. Når potetene er ferdige, tas de ut av ovnen og snues ut av formen. Anrett på tallerken med kjøttet og grønnsakene.

Rødvinssaus:
Finhakk løk og hvitløk og fres det i 1 ss smør til det blir blankt og mykt uten at det blir farge. Dryss på mel og spe med kraften og 3 dl av vinen. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 15 minutter. Sil sausen. Kok opp, tilsett resten av vinen og rør i ripsgeléen. Smak til med salt og rør til slutt inn 2 ss smør, da blir sausen blank.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Dessert:

Sjokoladefondant med avletter, is, nøtter og bær

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Sjokoladefondant:
300 g usaltet smør
300 g mørk sjokolade (bitter)
6 eggeplommer
6 egg
170 g farin
30 g hvetemel
en blanding av røde bær
mynteblader
melis
kakaopulver
karamelliserte valnøtter (om ønskes)

Fremgangsmåte

Smelt sammen smør og sjokolade meget sakte på meget lav varme. Ta av varmen.
 
Pisk eggeplommer, egg og sukker i en stor bolle med en elektrisk mikser på lav hastighet til sukkeret er oppløst, ca. 20 sekunder.
 
Tilsett sjokoladeblandingen og pisk på lav hastighet i 20 sekunder til. Sikt melet og tilsett i et par omganger. Pisk i 10 sekunder etter hver gang. La røren avkjøle i 15 minutter.
Sett ovnen på 175 grader. Pensle 10 individuelle kakeformer eller ringer (ca. 10 cm i diameter) med usaltet smør og legg dem på et stekebrett.
 
Pisk sjokoladerøren i noen få sekunder. Fordel sjokoladerøren i formene. De skal være ca. ¾ fulle. Stek på midterste rille i 8-10 minutter. Ta ut av ovnen og avkjøl i 1 minutt.
 
Hell ut kakene på serveringstallerken. Legg en avlett på hver tallerken. Topp avletten med en kule hvit sjokolade-, vanilje- eller kokosis. Pynt med bær og mynte. Sikt litt melis over kaken. Sikt litt kakao over isen. Pynt med karamelliserte nøtter (om ønskes).

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hvit sjokolade- og limeparfait

Antall porsjoner

8

Ingredienser

8 kremmerhus:
1 dl eggeplomme
1 dl sukker
1 dl kremfløte
100 g hvit sjokolade
1 dl kremfløte
½ lime, saft og skall
2 plater gelatin
4 overhead-ark til kremerhus

Morellkompott:
4 dl moreller uten sten, gjerne hermetiske
1 dl vann
1 kanelstang
2 dl sukker
½ sitron, revet skall og saften

Dekorkjeks:
100 g hvetemel
100 g melis
1 ts kakao
1 egg
1 ts smeltet usaltet smør

Fremgangsmåte

Denne oppskriften har sin helt spesielle historie. Den ble nemlig kreert til Kokklandslagets deltagelse i Kokke-OL 2000. Kokkelandslaget ble hedret med bronsemedalje.
Jeg har laget desserten den slik den ble laget den gangen, i kremerhusformer.

Kremmerhusene:
Lag formene først. Klipp arkene i to, lag kremerhus og fest godt med tape. Sett formene i for eksempel en eggekartong så de står støtt.

Ha eggeplommer, sukker og fløte i en kjele, og varm opp til kokepunktet under stadig omrøring.

Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter, klem ut vannet og ha dem over i kjelen. Rør godt. Hell alt over i en bolle og pisk til det er romtemperert, bruk gjerne miksmaster.

Brekk sjokoladen i biter og ha den over i en liten bolle. Sett denne i en kjele med vann og smelt sjokoladen ved middels varm temperatur.

Visp fløten til myk krem.

Eggeblandingen og sjokoladen bør ha lik temperatur når det blandes. Hell sjokoladen i eggeblandingen, rør sammen og vend inn kremen forsiktig til slutt. Fyll massen kremerhusene og frys dem.

Ta ut parfaiten noen minutter før den skal anrettes slikt at den lett slipper formene.

Tips:  Ved å koke opp egg og fløte unngår du iskrystaller ved frysing.

Morellkompott:
Ha vann, kanelstang, sukker, sitronskall og - saft i en kjele og kok opp. La det småkoke på svak varme til det nesten blir til sirup. Tilsett moreller og la alt bli gjennomvarmt.

Server morellkompotten lun, ikke kjøleskapskald.

Dekorkjeks:
Bland sammen hvetemel, melis og kakao. Tilsett sammenpisket egg og smør og elt sammen til en tykk røre/deig.

Legg bakepapir på stekebrettet. Smør røren/deigen utover i et tynt lag. Legg et lag bakepapir over og stek kjeksen ved 160°C ca. 5 minutter. 

Ta ut brettet. Skjær/marker trekanter og stikk ut/marker tre sirkler i hver trekant. Stek videre til kjeksen er lys brun og sprø.

Form kjeksen til en bølge mens den ennå er varm.

Kjeksen kan oppbevares i tett boks et par uker.

Tips:  Kjeksen kan selvfølgelig utformes på andre måter.

Anrett desserten slik:
Legg et par spiseskjeer lun morellkompott i bunnen av en skål eller på en asjett. Sett parfaiten på og dekorer med kjeks til slutt.

Sendt inn av

Foto: Aina C. Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fritert vannbakkels med sjokolade og sitrus

Ingredienser

Friterte profiteroles
200 g melk
100 g smør
100 g hvetemel
150 g egg
1 g stjerneanis
1 vaniljestang
1 kanelstang
skall av en appelsin
skall av en sitron

Ganache:
100 g fløte
200 g mørk sjokolade

Blodappelsinsalat:
2 blodappelsiner
1 appelsin
Saften som blir til overs etter filetering
Sitronmelisse i tynne strimler
150 g sukker
60 g glukose
2 pl gelatin

Sukkerpynt:
235 g sukker
120 g vann
120 g glukose

Fremgangsmåte

Kok opp melk med krydderene sammen med smøret, la det rekke i 10 min. før krydderene siles fra. Kok opp igjen og tilsett siktet hvetemel.
Rør godt til massen slipper kjelen og ha den i kjøkkenmaskin. Kjøres med grind mens du tilsetter ett og ett egg ad gangen.

Fylles i sprøytepose og fylles i egnede former. Sprøyt i litt ganache og fryses i 2 timer før de friteres i olje ved 165 grader til de er gylne. Rulles deretter i sukker.

Ganache:
Fløten kokes opp og sjokoladen tilsettes. Varmes opp i vannbad til 60 grader før den kjøres i food processor på lav hastighet mens man sper i kald fløte til passe konsistens.

Blodappelsinsalat:
Varm opp 2 dl appelsinjuice med sukker og glukose. Tilsett gelatin og smak til. Skjær fileter av appelsinene. Bland inn filetene og melisse.

Sukkerpynt:
Kokes til karamell, avkjøles til passe konsistens før bruk.

Bruk fantasien!

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen