Vår elskede tomatboks

Tomatboksen har reddet mang en middagskrise. Det er nesten ubegrenset hva du kan få ut av denne basisingrediensen som er så takknemlig nå før de første vårtegnene kommer i butikken.

Om tilgangen på solmodne tomater er dårlig, behøver vi ikke fortvile så lenge det finnes konserverte tomater av høy kvalitet.

Alle har vel noen bokser tomater i skapet i påvente av en krisesituasjon, og de er det vel mange av, i hvert fall i ukedagene.

Enda mer geniale er de såkalte passerte tomatene som er en form for tykk tomatjuice. Fordelen er at du unngår skinnet, og dermed får en jevnere masse, men likevel tykk og god.

Flere gode oppskrifter med tomater finner du her

Perfekt utgangspunkt

Har du en flaske eller boks med tomatmasse, kan du trylle frem utrolig mye smak på kort tid. Vår suppe er en utmerket basis for en rekke smaksvrier.

Liker du ikke, eller om du har problemer med å få tak i fersk fiskefilet, blir resultatet like bra med finstrimlet svinekjøtt eller kylling. Eller du kan droppe fisk og kjøtt og la den være vegetarisk, godt blir det uansett.

En ting du imidlertid ikke kan hoppe bukk over er godt brød. Enhver suppe blir nemlig bedre med et saftig og smaksrikt brød med sprø skorpe.

Gode brødoppskrifter finner du her

Vanskelig kombinasjon

Kombinasjonen suppe og tomater er normalt problematisk når det gjelder vinfølge. Men det er likevel fullt mulig å finne gode matcher. Som den sørfranske hvitvinen Les Grès Chardonnay Viognier 2013 (20161) .

Rund og god med fin tropisk frukt og blomsterpreg, og med en ettersmak som sitter godt og ganske lenge. All fruktsødmen bidrar til å runde av så vel den skarpe paprikaen, chorizoen og olivenene.

Fruktig, god og mer elegant til er Private Bin Sauvignon Blanc 2013 (32092) fra Marlborough på New Zealand.

Hvis du foretrekker rødt til suppen, er den velkjente portugiseren Periquita 2010 (670) et meget godt valg. Den har akkurat nok sødme til å møte krydderet samtidig som den har god friskhet.

Og siden suppen har tydelig spansk touch, er en like velkjent vin, Coronas 2011 (12028) ikke ueffen til.

Siden vi er inne på Spania, må vi også trekke frem dette landets mest geniale matvin, nemlig tørr sherry som enten heter manzanilla, fino eller montilla, avhengig av hvilken del av sherryområdet i Sør-Spania den kommer fra.

Få ting matcher en suppe som dette bedre, det tar bare litt lenger tid å venne seg til smaken.

Manzanilla er vanligvis lettere enn fino, og Alegria Manzanilla (10340) er i tillegg veldig lett å like samt et fruktig og friskt følge til suppen.

Krydret tomatsuppe med fisk eller lyst kjøtt

Fremgangsmåte

Varm oljen i en liten panne og fres safran, paprika, løk, hvitløk og fennikelskiver til alt er mykt.

Tilsett tomatjuice, vann og moste tørkete tomater. La småkoke i ca 20 minutter. Tilsett fiskefileten i biter og la den trekke ved svak varme i 8-10 minutter.

Smak til med salt og pepper og juster eventuelt tykkelsen. Ha i oliven og finhakket bladpersille.

Sprøstek chorizopølse og legg skivene på kjøkkenpapir. Fordel suppen i dype tallerkener og dryss pølsebitene oppå.

Forny din suppemeny med disse rettene

Les hele artikkelen her

Sendt inn av

Foto: Kai Nordrum

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ukens vin og Godbiter i pollisten som e-post:

Hver tirsdag og onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevene for Ukens vin og/eller Godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .

Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Forsiden akkurat nå

Denne maten har fått en Michelin-stjerne

Stjerner, duft, smak, livserfaring og fornøyde kunder. Selv om britiske Ryan Clift på Tippling Club og Chan Hon Meng, hawkerkokk med én Michelin-stjerne, jobber i to forskjellige restaurantverdener, legger begge hele sin sjel i maten og har, forskjellene til tross, mange fellestrekk. Ikke minst er de gode representanter for bredden i Singapores gastronomi. Les hele saken

Lær alt om asparges

Om du går for å dyrke aspargesen selv eller henter den i butikken, finner du både fremgangsmåten og ikke minst nyttig kunnskap om denne vårlige delikatessen her. Les hele saken

Til toppen