Våre beste oppskrifter med blåmuggost

Den blå osten løfter smaken på en rekke retter. Prøv bare en av disse 14 smaksbombene fra vår kokebok.

For enkelte er smaken av blåmuggost rett og slett for kraftig. Men er du en av tilhengerne, får du ikke nok.

Slik lages god blåmuggost

Og godt er det, for denne ingrediensen passer til langt mer enn bare osteanretningen. Den er virkelig allsidig og kan brukes i både kalde og varme retter, til så vel retter med fisk som kjøtt.

Vår kokebok har et et vell av gode oppskrifter med blåmuggost

Ha derfor alltid litt blåmuggost i kjøleskapet. Rester av slik ost er supert å bruke i en av oppskriftene nedenfor. Men husk om den er blitt skikkelig moden, må du bruke den med noe mer varsomhet enn om den kommer rett fra butikken.

Laksefilet med blåskimmelost på grønn seng

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Laksefilet (ca. 800 gr.)
1 pakke blå Castello (blåskimmelost)
Fersk spinat (så mye at stekeformen bugner) alt. spinat fra frysedisken
Salt og sitronpepper

Fremgangsmåte

Trekk ut evt. "midtben" fra laksefileten. Rengjør spinaten og legg i stekeformen. Vær ikke redd for mengden; formen skal "bugne" av spinat. Under varmebehandling vil den synke sammen. Legg laksefileten på toppen. Krydre med salt og sitronpepper. Settes i ovn på ca. 200 grader i ca. 20 min. avhengig av tykkelse på fileten. Etter 20 min. skjæres osten i biter og fordeles over laksefileten. Inn i ovnen for ytterligere 10 minutter. Serveres med gode kokte poteter og gjerne litt rømme. Smaker himmelsk med den gode sjyen av laks og ost.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pepperkakemuffins med blåmuggost

Ingredienser

100 g meierismør
2½ dl sukker
2  egg
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
2 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1½ dl helmelk

Tilbehør:
100 g ganske snill blåmuggost

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 grader.

Rør smør og sukker lett og porøst. Tilsett eggene, ett av gangen, rør godt mellom hvert egg.

Bland melet med bakepulver og krydder. Rør melblandingen i smørkremen vekselvis med melken.

Fyll muffinsformene ¾ fulle og stek peperkakemuffinsene i 10 - 12 minutter.

La dem avkjøle seg (men ikke helt det smaker enda bedre hvis muffinsene er lune).

Legg rause skiver av blåmuggosten på muffinsen ved servering.

Tips: Muffinsene smaker helt fortreffelig også uten båmuggosten.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pai med skinke og blåmuggost

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 10 minutter

Ingredienser

Paibunn:
150 g meierismør (mykt)
3 dl hvetemel
2 ss vann
Paifyllet:
125 g ganske snill blåmuggost (for eksempel Norzola eller Selbu Blå)
3  egg
3 dl matfløte
1  purreløk eller en liten bunt vårløk
150 g skinke røkt, i terninger

Tips: Du kan også kjøpe ferdig paibunn hvis du har dårlig tid eller ikke får det helt til. I så fall følger du anvisningen på pakken.

Fremgangsmåte

Til denne paioppskriften, trenger du en paiform på ca. 26 cm i diameter.

Paibunn:
Bland alle ingrediensene til paideigen raskt sammen i en kjøkkenmaskin. Kjør til deigen samler seg.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Pakk inn deigen og legg den kjøling i ca. 30 minutter.

Kjevle deigen ut til en rundt leiv og trykk den ut i en smurt paiform. Prikk deigen med gaffel.

Forstek paibunnen midt i ovnen i ca. 10-15 minutter. Avkjøl.

Sett ned ovnstemperaturen til 200 grader.

Paifyllet:
Mos ost med en gaffel og rør den ut med fløte og egg.

Vask purren godt og skjær den i ringer. Bruker du vårløk finsnitter du den.

Fordel skinke og purre eller vårløk i paiskallet og hell over osteblandingen.

Stek midt i ovnen i 200 grader i 30-40 minutter til eggestanden har satt seg og paien er gyllen.

Tips: Denne paien smaker enda bedre med en frisk salat ved siden av.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Buffalo Wings

Antall porsjoner

4 (som hovedrett)

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

2 kg kyllingvinger
 
Marinade:
2 ½ dl epleeddik
2 ss maisolje
2 ss Worcestershire Sauce
2 ss chilipulver
1 ts tørket rød pepper
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
1 ts Tabasco
 
BBQ-saus:
1 ½ dl rømme
1 dl majones
1 fedd hvitløk, finhakket
2 ts Worcestershiresauce
125 gr. blåmuggost
salt og pepper
2 ss melk
 
Til servering:
Stangselleri I staver
Gulrøtter i staver

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden sammen, legg i kyllingen og la det marineres et par timer eller gjerne over natten.

Bland sammen alle ingrediensene til sausen.

Kutt stangselleri og gulrøtter i ganske store staver.

Ta vingene ut av marinaden og tørk dem godt av med papirhåndkle.

Legg vingene på middels varm grill og grill dem i 25-30 minutter. Pensle marinaden over vingene og snu dem ofte.

Servér buffalovingene med BBQ-sausen og stangsellerien.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Baconburger med blåmuggost

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

400 g kjøttdeig
1 ts salt
½ ts pepper
½ dl vann

2 ss margarin eller olje til steking

4 blader rød lollo salat
4 blader friséesalat
8 skiver bacon
4 skiver blåmuggost
1 rødløk

Fremgangsmåte

Rør inn salt og pepper i kjøttdeigen, men ikke rør for lenge. Spe med vann dersom deigen blir for tykk - deigen skal ikke bli seig.

Del deigen i fire. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere.

Flere saftige burgere finner du her

Stek burgerne på sterk varme, ca. 3 minutter på hver side. Legg på blåmuggost litt før de er ferdig stekte.

Stek bacon sprøtt over middels varme i en panne og legg til avrenning på kjøkkenpapir.

Varm hamburgerbrød og fyll med salat, bacon, hamburger og løkringer.

Server noen av disse gode potetene ved siden av

Sendt inn av

Foto: Bård Gudim

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Blåmuggostdressing

Ingredienser

150 g blåmuggost
1 dl lettrømme
¼ ts pepper
1 dl grovhakkede valnøttkjerner

Fremgangsmåte

Mos blåmuggosten med en gaffel og bland den med rømme og pepper. Topp med grovhakkede valnøtter.

Nydelige smakskombinasjoner for de som liker blåmuggost. Dressingen passer godt til all slags grillmat og spesielt godt til grillet lam.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spekepizza

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

Pizzabunn:
25 g tørrgjær
8 dl hvetemel
2 ts salt
ca 3½ dl lunket vann
3 ss olje

Tomatsaus:
2 båter hvitløk
2 ss olivenolje
1 rød chili, uten stein
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
2 bokser hermetiske tomater, hakkede
1 ss rødvinseddik, eller vanlig eddik
1½ ts salt
1 ts pepper
1 ts sukker

Fyll:
300 g spekeskinke
200 g blåmuggost
2 tomater
2 ss frisk oregano
100 g ruccolasalat

Fremgangsmåte

Pizzabunn:
Bland sammen gjær, hvetemel og salt i en bolle. Hell i ca halvparten av vannet og olje. Rør godt med en tresleiv. Tilsett resten av vannet. Deigen skal være myk og lett å jobbe med, ikke klissete. Kna deigen godt i 5-10 minutter på en melet arbeidsbenk. Lag deretter en rundt ball, smør innsiden av en bolle med litt olje og legg deigen i bollen.

Dekk over med plastfolie og la deigen heve seg til dobbel størrelse.

Tomatsaus:
Finhakk hvitløken og stek den forsiktig i olivenolje i en gryte. Tilsett finhakket chili, oregano, basilikum og tomater.

La det småkoke i ca 30 minutter, smak til med eddik, salt og pepper og sukker.

Sausen holder seg godt i kjøleskap minst en uke eller to. Den kan også fryses.

Slik griller du pizza:
Del den ferdighevede deigen i 4. Kjevle hver leiv ut til de er runde og ca 3 mm tykke.

Legg den rå, kjevlede pizzabunnen på den varmeste delen av grillen. La den ligge til undersiden er gyllen. Pensle bunnen med olje, snu den og flytt den til den kjølige delen av grillen.

Smør utover et tynt lag tomatsaus, ca 3 ss, spar litt av kanten. Legg deretter på blåmuggost, spekeskinke og tomat i tynne skiver. Dryss over frisk oregano. Ikke bruk for mange eller for stor menge av ingredienser på pizzaen, da den har en tynn bunn og fort kan bli bløt.

Legg lokket på grillen og la pizzaen ligge på grillristen til osten smelter og begynner å boble.

Legg over ruccolasalat rett før servering, og gjerne noen få dråper olivenolje.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sandwich med kalkun, nektarin og rød pesto

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

8 skiver landbrød
250 g kalkunfilet
4 skiver blåmuggost
1 nektarin
1 hjertesalat

Fremgangsmåte

Smør brødskivene med litt smør og legg tynne skiver med stekt kalkunfilet på dem.

Legg deretter på biter med blåmuggost, skiver av nektarin og litt salat.

Topp det hele med litt hjemmelaget rød pesto og avslutt med en skive brød.

Knyt gjerne en hyssing rundt sandwichen hvis du skal ta den med på tur eller ha den i matpakken.

Flere sandwicher og wraps finner du her

Tips: Her har vi brukt en ferdig kalkunfilet, men du kan gjerne steke fileten selv.

Mariner kalkunfileten i litt olje, sitronsaft, krydder og urter. Legg fileten i en ildfast form og stek i ovnen på nederste rille ved 180 grader i ca. 50 minutter eller til steketermometeret viser en kjerneteperatur på 68 grader.

La fileten bli kald før du skjærer den opp. Da har du deilig pålegg som kan brukes flere dager på rad.

Lær å lage din egen pesto

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Enkel pølserett med bacon og ost

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 grov kjøttpølse (ring)
150 g blåmuggost
150 g bacon i skiver

Hjemmelaget potetmos

Fremgangsmåte

Lag et snitt ca. 2 cm dypt langs med hele pølseringen. Skjær osten i tykke skiver og legg den i snittet.

Surr bacon rundt pølsa. Legg den i en smurt ildfast form, og stek på 175 grader i ca. 20 minutter til baconet er sprøtt og osten smeltet.

Server med hjemmelaget potetmos og en grønn salat.

Deilige pølseretter

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet skinkebiff med foliebakte poteter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 skinkebiffer à 180 gram
2 ss olje
1 ts salt
½ ts hvitløkspepper
800 g poteter
1 ts pepper
150 g blåmuggost
4 ark aluminiumsfolie

Fremgangsmåte

Vask potetene og del dem i tykke skiver. Fordel potetskivene på foliearkene.

Smuldre biter av blåmuggost over og krydre med pepper. Lukk igjen og bak potetene på grillen i 15 minutter til de er møre.

Pensle skinkebiffene med olje og krydre dem. Grill 2-3 minutter på hver side til de er gjennomstekte.

Serveres med salat.

Flere gode grillretter

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sommerkoteletter med bakt eple

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 sommerkoteletter
2 ss olje
½ ts salt
½ ts pepper
4 epler
125 g blåmuggost

Fremgangsmåte

Vask eplene og hul ut kjernen.

Legg eplene på hvert sitt aluminiumsfolieark og fyll dem med blåmuggost.

Pakk godt sammen og bak dem på grillen i ca 15 minutter.

Pensle kotelettene med olje og ha på salt og pepper.

Grill dem raskt på sterk varme ca 2 minutter på hver side.

Legg deretter kotelettene på aluminiumsfolie på grillen, legg på lokket og la dem ettersteke i ca 3 - 4 minutter.

Server kotelettene med et bakt eple, cherrytomater som har fått noen minutter på grillen og stekte eller grillede potetbåter.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pasta Castello

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

400 gr bacon
1 Blå Castello
3 dl fløte
1 ts tørket basilikum el 1-2 ss frisk
1-2 fedd hvitløk
nykvernet pepper
tagliatelle/pastabånd (e.l.)

Fremgangsmåte

Sett over vann til pastaen. Når dette fosskoker, legger du i pasta. Kok etter anvisning på pakken. Skjær baconstykket i små biter, fres disse godt i stekepannen. Ha i osten, og la den smelte. Hell over fløten. Krydre. La dette koke til passe konsistens. Sausen blir ferdig mens pastaen koker, så dette er ypperlig til travle dager. Server med godt brød og en grønn salat.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Castello minipizza

Antall porsjoner

10-15

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Bunn:
500g mel
4 ss vann
25 g gjær
½ dl olje
10 g salt

Tomatsaus:
1 boks knuste tomater
1 neve fersk oregano
1 ts sukker
2 ts hvitvinseddik
2 stk knuste hvitløkfedd
2 ts olivenolje
Salt og pepper

Topping:
150 g chorizo
½ squash
2 stk fersk mozzarella
1 stk Blå Castello

Fremgangsmåte

Elt deigen og tilsett oljen litt etter litt til deigen er glatt og senete.

Dekk til med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse.

Legg tomatene i en sikt og sil ut mesteparten av fuktigheten.

Rør inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Skjær chorizo og squash i halvsirkler og stek sammen i varm panne til de har en gylden farge.

Deretter kjevles det ut 2-3 store pizzaer som skjæres ut i minipizzaer på ca 10 cm i diameter.

Forstek bunnene i varm ovn på 250 grader på bakepapir til de såvidt begynner å løfte seg.

Tilsett ca 1 ss med tomatsaus og en halvpart hver av mozzarella og Castello før du danderer med chorizo og squash.

Pynt gjerne med en liten kvist med oregano og stek i ovnen til bunnen er gyllen og osten smeltet.

Sendt inn av

Foto: Eidsvoll 1814

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pulled pork med blå castello og coleslaw

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 burgere
1 pakke pulled pork fra butikken eller hjemmelaget
1 ss røkt paprikapulver (eller vanlig)
1 fedd hvitløk
1 ts cayennepepper
1 ts sennepspulver
1 dl eplemost
Salt og pepper
3 ss barbequesaus
4 burgerbrød
Coleslaw:
½ liten hodekål
2 ss majones
1 ss crème fraîche
50 g Blå Castello
2 ts Worcestersaus saus
En klype tørket timian
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Legg svinekjøttet i en ildfastform og ha på paprikapulver, hvitløk, cayennepepper, sennepspulver, samt salt og pepper.

Gni inn kjøttet med barbequesaus og hell eplemost over. Stek det hele under lokk i ovn ved 180 grader i 20 minutter.

Majones, Blå Castello og créme fraîche røres sammen med salt, pepper og en god dæsj worcestersaus som blandes med finstrimlet kål.

Sendt inn av

Foto: Eidsvoll 1814

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen