Varier med ost

Ost er mye mer enn noen skiver raskt fordelt på brødskiva eller pizzaen. Variasjon er stikkordet når vi nå oppfordrer deg til å ta frem raclettepannen du kanskje har innerst i kjøkkenskapet. Kjøp inn ost og smelt i vei. Forslag til drikke får du også.

Den klassiske sveitsiske raclette består av smeltet ost servert varm med nykokte poteter og sylteagurker. Men her som i all annen matlaging gjelder at alt som smaker godt er tillatt. Et raclettejern er praktisk å ha og det er enkelt å bruke. Sett pannen midt på bordet med de forskjellige råvarene rundt, slik at alle kan komponere sin egen spesielle rett.

Norske godbiter
Flere av de norske ostene egner seg til raclette, for eksempel Port Salut, vellagret Sveitser, Norvegia eller Nøkkel, også Jarlsberg og Ridder egner seg godt. Ha gjerne litt forskjellige oster, det gjør alt mer spennende. Osten må skjæres i tykke skiver, eller du kan bruke ferdig revet ost. Beregn ca. 200 g ost per person. Både sjømat og kjøtt, ferskt eller speket, er godt tilbebør. Poteter, grønnsaker, sylteløk, tomater og brød er det mange som foretrekker som tilbehør.

Vi gir deg her forslag til forskjellige racletteretter; tre salte og to søte som passer som dessert. Server alle eller finn din egen favoritt.

Spinat - og lakseraclette

Ingredienser

½ pakke dypfryst spinat
salt, pepper, muskat
100 g sjampinjonger
smør
4 skiver røkelaks
4 tykke skiver ost, gjerne Jarlsberg eller Sveitser

Fremgangsmåte

Tin spinaten, klem ut noe av fuktigheten og smak spinaten til med salt, pepper og muskat. Rens og skjær soppen i skiver og bland den med spinaten. Smelt litt smør i raclettepannen og varm spinat og sopp. Legg på røkelaks med ost på toppen og gratiner retten til osten er smeltet. Spis retten med godt brød til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Aspargesraclette

Ingredienser

12 grønne aspargesstilker
4 tynne skiver spekeskinke
4 tykke skiver ost eller ferdig revet ost, gjerne vellagret Norvegia eller Jarlsberg
1 dl kremfløte eller matfløte

Fremgangsmåte

Bryt av den nederste delen på aspargesstilkene. Kok aspargesen mør i lettsaltet vann tilsatt litt sukker, cirka fem minutter. Ta den opp og la den renne av. Del aspargesstilkene så de passer i lengden til de små pannene. Fordel asparges i pannene, legg en skinkeskive på toppen. Skjær osten i små terninger eller riv den grovt. Halvvisp fløten og bland inn osten. Fordel blandingen over asparges og skinke og gratiner det til ostemassen begynner å bli brun. Spis eventuelt kokte poteter til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Osteomelett

Ingredienser

4 skiver bacon
4 egg
2 ss vann eller matfløte
salt, pepper
4 tykke skiver ost eller revet ost

Fremgangsmåte

Klipp bacon i små terninger og sprøstek dem. Knekk eggene og visp dem sammen med vann eller fløte og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen i pannene og la omeletten stivne under mens den står oppå raclettepannene. Grovriv osten eller bruk ferdig revet ost og dryss den over omelettene. Gratiner dem til osten er brunflekket.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kirsebærraclette

Ingredienser

2 dl syltede kirsebær, stenfrie
1 dl mandelflak
3-4 ss kirsebærlikør (kan sløyfes)
4 tykke skiver ost, gjerne Port Salut

Fordel kirsebær og mandelflak i raclettepannene, drypp eventuelt kirsebærlikør over. Legg en osteskive på toppen og gratiner til osten er smeltet.
Spis små tørre kjeks til.

Fremgangsmåte

Fordel kirsebær og mandelflak i raclettepannene, drypp eventuelt kirsebærlikør over. Legg en osteskive på toppen og gratiner til osten er smeltet.
Spis små tørre kjeks til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Epleraclette

Ingredienser

2 syrlige epler, for eksempel gravenstein
2 ss smør
1 ss karri
2 ss tørr sherry
2 ss lys sirup
4 tykke skiver ost, gjerne Port Salut eller Sveitser

Fremgangsmåte

Skrell, kjern ut og skjær eplene i tynne skiver. Smelt smøret i raclettepannene og stek epleskivene forsiktig på begge sider. Krydre med karri, sherry og sirup og dekk med ost. Gratiner til osten smelter. Server søt kjeks til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Varme ostesmørbrød

Ingredienser

4 skiver bacon eller salamipølse
4 skiver landbrød eller loff
4 tomater
frisk eller tørket basilikum
salt og pepper
4 skiver ost, gjerne skivepakket Norvegia eller Jarlsberg

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 225 ° C, ca. 5 minutter

Sprøstek baconet og la det renne av på fettsugende papir. Legg det til side. Rist eventuelt brødskivene. Skjær tomatene i tykke skiver og fordel dem på brødskivene. Dryss strimlet basilikum over og legg en osteskive på toppen. Gratiner brødene i ovnen til osten begynner å smelte. Legg en baconskive eller skive salami på hvert smørbrød, pynt med basilikum, og server brødene varme.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sveitsisk ostekake

Ingredienser

200 g hvetemel
100 g smør
50 g revet ost, gjerne Jarlsberg eller Norvegia
½ krm kajennepepper

Fyll:
3 dl revet ost, gjerne Jarlsberg eller Norvegia
3 dl matfløte
2 egg
salt, pepper

Fremgangsmåte

Form: 24 cm i diameter, med løs kant og bunn. I stekeovnen: 200 ° C, ca. 30 minutter

Bland sammen mel, smør, ost og kajenne til deigen, og tilsett litt vann hvis den virker tørr. La den hvile i kjøleskapet minst 30 minutter. Kjevle den ut og kle en form med deig. Prikk bunnen godt. Dryss revet ost over bunnen. Skill eggene og rør eggeplommene sammen med fløte. Visp hvitene stive og vend dem inn. Smak til med salt og hvit pepper og hell massen over osten. Stek kaken nederst i ovnen til den er stivnet og gyllen på toppen.
Server den varm med salat til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ostesnacks

Ingredienser

· Tykke skiver spekemorr med små sylteagurker.
· Skiver av pastrami eller annet kjøttpålegg rullet om sølvløk.
· Skiver av syltet ingefær og små gravlaksruller.
· Reker og halve cherrytomater med en topp rømme.

Fremgangsmåte

Lag litt forskjellige ostesnacks til en drink. Basis er tykke skiver ost med forskjellig "pålegg". Velg etter smak og tilgang. Tykke skiver ost, skåret i kvadrater, stjerner, hjerteform m.m.

Stikk "pålegget" på tannstikker som settes ned i osten.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Du kan også servere ost som en egen rett, osteanretning, som en forrett eller dessert. Anbefalt mengde ost per person:
· 200 g ost per person til osteaften.
· 150 g ost til snacks
· 50 g til forrett
· 75 g ost til dessert

Du kan velge en eller flere oster. Velger du flere bør du variere med milde, litt skarpere og skarpe oster. Eksempel, Ridder, Jarlsberg, en kremost, Gräddost og en blåmugg, som for eksempel Royal Blue.

Skjær osten opp litt, i skiver eller staver, ellers er det koselig å sitte rundt bordet og skjære selv. Det er ikke nødvendig med mange ulike oster, velg gjerne to eller tre, men ha rause stykker av dem. Osten bør ha vært i værelsestemperatur ca. 1 ½ time før servering. Da kommer aromastoffene best til sin rett.

Tilbehør til osten kan være rikelig med druer eller epler og pærer. Det er ikke nødvendig med mye ulikt garnityr, ha rikelig av noe som smaker godt. Smakene på tilbehøret og osten må ikke drepe hverandre. Brød og kjeks med nøytral smak er godt til.

Kilde: TINE Kjøkken
Fotograf: Astrid Hals

Forsiden akkurat nå

Det brygger opp til ny ølkrig

Importen av øl i butikkstyrke er nå så stor at hvert femte glass øl er brygget utenfor landets grenser. Mens noen frykter en reprise på ølkrigen fra begynnelsen av 2000-tallet, forklarer importør Carlsberg-Ringnes det hele med midlertidige kapasitetsutfordringer. Les hele saken

Til toppen