Vårkupp i polhyllene

En ung fyldig og karakterfull côtes-du-rhône er perfekt for den norske våren. I tillegg er den et skikkelig røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
07 Mai 2008 - 02:02

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Jaboulet Beaumes de Venise Le Paradou 2011 (20357) byr på nydelig skogsbærpreg og god friskhet oppi all konsentrasjonen. En flott vin til nær sagt alle typer retter med rødt kjøtt, bare ikke de letteste. Den trenger nemlig litt å jobbe med.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Denne vinen fra et av de mest tradisjonsrike vinhusene i Rhône, Jaboulet (som nå ikke lenger er familieeid, men overtatt av en sveitsisk finansmann), er ikke bare et fantastisk godt kjøp. Den er også en vin med karakter og god lagringsevne. Det gjør at den hever seg fra de fleste côtes-du-rhône i sitt prisleie. Ikke rart den har vært en av mine favoritter blant basisvarene gjennom mange år.

Høytliggende
Så er den heller ingen vanlig côtes-du-rhône, men en côtes-du-rhône-villages med egen AOC siden 1979, nemlig Beaumes-de-Venise. Denne "landsbyen" er mest kjent for sin søte vin. De samme gunstige klimatiske forholdene som gjør muscatdruene så gode, sørger for ekstra dybde til grenache og syrah.

Vinmarkene i Beaumes-de-Venise ligger nemlig ganske høyt sammenlignet med det store området for vanlig côtes-du-rhône. Opp mot 5-600 m.o.h. og med de karakteristiske Montmirail-fjellene som bakteppe. Disse fjellene beskytter mot den sterke og kalde Mistral-vinden fra nord.

Mellomlang lagring
Forskjellene i temperaturer mellom dag og natt er imidlertid store takket være høyden over havet. Jordsmonnet er sammensatt men hovedsakelig skrint, kalkholdig og steinete med unike komponenter for denne delen av Rhône.

Det forklarer både vår vins gode konsentrasjon og den fine friskheten og det rike preget av mørke bær. Men vi må også ta i betraktning at 2006-årgangen er vellykket. Ikke ekstremt varm som den kan være her i sør, og dermed ikke like massiv og konsentrert som 2005. Heller ikke like saftig, frisk og elegant som 2004, men et sted midt mellom hvilket gjør 2006'ene til gode viner å nytes nå, eller som i tilfellet med vår vin, for mellomlang lagring.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her