Velsmakende agurknytt

Hendrick's har klart å skape et image som verdens beste i et av de meste tradisjonsbundne spritsegmentene - nemlig gin. Takket være agurk og roser.
Aase E. Jacobsen
15 Mars 2007 - 11:39

Det måtte altså noen skotter til for å skape røre i ginverdenen. Og selv om nesten all gin destilleres i Skottland i dag, er det bare Hendrick's som gjør et poeng ut av det. Det er imidlertid ingen hvemsomhelst som landet prosjektet for seks år siden. William Grant & Sons står blant annet bak Glenfiddich og deres sjefsdestillatør, Michael Webber, har også ansvaret for Hendrick's Gin som påberoper seg størst kompleksitet av samtlige i sin kategori.

Mindre einebær
Einebær er hovedaromaen i all gin, så også her. Men Hendrick's har i tillegg 10 andre urter og kryddere (angelikarot, kamomille, koriander og -frø, kummin, kubepepepper, hylleblomst, sitronskall, mjødurt, fiolrot) i tillegg til noe så lite ginaktig som roser og agurk! Hvilket har en spesiell forhistorie. Webber & Co ønsket å skille Hendrick's ut fra mengden, og ideen med roser og agurk skriver seg fra en erkebritisk sommerlig assosiasjon til gin & tonic og agurksmørbrød inntatt i en bugnende rosehage.

Derfor startet eksperimentene med å isolere essensielle oljer fra henholdsvis agurk og roser samt finne det riktige blandingsforholdet. Sammenlignet med andre utgaver av typen London Dry Gin, for øvrig den letteste av de "ekte" gin'ene, er Hendrick's vesentlig mindre einebærpreget.

Aromabildet er svært fruktig med mye sitrus, både sitron og appelsin, samt ikke uventet blomster, og da særlig roser. Assosiasjonene til vinverdenens gewürztraminer (litchi og roser) er påtakelige. Viskositeten er stor og einebærpreget i smaken er godt innpakket i frukt og fylde. Avslutningen er varm og lang med tydelig sitrus og en touch av einebær.

Ren helsekost
For den som jakter på det klassiske uttrykket til en gin & tonic er Hendrick's altså ikke den rette. Men for en yngre målgruppe som vanligvis ville rynke på nesa og få akutt dehydrering av munnhulen av en G&T, er Hendrick's en mulig introduksjon. Møtet med (indian) tonic løfter fram fruktsødmen i gin'en samtidig som den fine tørrheten i finishen er intakt. En smakskombinasjon som sitter uvanlig lenge.

Produsentens bestrebelser på å få fram særpreget kommer aller best til syne gjennom nettopp gin & tonic som i dette tilfellet ikke skal serveres med lime. Men derimot med agurkstrimler! Siden G&T er en karbohydratfattig drink, er Hendrick's-versjonen for ren helsekost å regne.

Britisk humor
Selv om det spilles mye på nostalgi både i reklamen og emballasjen, er Hendrick's imidlertid ikke bare markedsføring. Den skiller seg ut ved å være et typisk håndverksprodukt. Destillasjonen av aromaene foregår i gamle nyrestaurerte kobberpanner som hver tar 550 liter. Begge metodene for fremstilling av ekte gin (distilled gin) benyttes. Den ene finner i sted i den unike Carter-Head-pannen som er ekstra snill mot aromaene siden smakstilsettingen ikke blir utsatt for direkte varme men kun damp (racking). Den andre metoden innebærer maserasjon (steeping) i ett til to døgn før destillasjon.

Til slutt blandes gin fra de to prosessene og tilsettes oljer fra bulgarske roser og hollandsk agurk. Siden fremstillingen er mer omstendelig enn for annen gin, er selvsagt volum begrenset. Derfor er det ikke så lite humor involvert når produsenten forteller at én av 1000 foretrekker Hendrick's og at det er helt i orden siden "it's not easy making this stuff".

Humor gjennomsyrer også reklamen som er inspirert av engelsk avisdesign fra 1800-tallet. Den inkluderer selvsagt også limericks - som dette:

Gin and the Bore
"A gin is a gin is a gin
swore the bore
nothing odd can be."
 
But if that gin should win eleven botanicals in
oh, then what a gin it would be.
 
So we tricked him in bed,
gave him Hendrick's instead
then fully sober, he shouted with glee
 
"this gin is not gin like others that be
yet it tastes even more like gin to me."

Foto: Peder Songedal

Raspberry Bramble drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Sendt inn av Hendrick's

Vurder oppskriften

Rose Martini drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Gin og litchilikør røres sammen på is. Sil over i et avkjølt cocktailglass og garnér med friske roseblader.
 
Husk at en klassisk martini skal røres og ikke shakes, da ginen blir tilført oksygen under shaking som gjør den uklar.
 
Råvarer:
 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Gimlet ll drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Ha gin og juicen fra ½ lime i en shaker med is - rist godt og sil over knust is i et whisky-/ rocksglass .
 
Du kan også servere den som en cocktail slik vi har gjort her, men den vil da bli noe sterkere på smak.
 
Topp opp med limejuice og pynt med skive av frisk lime eller en spiral av limeskall.
 
 
Tips: Dersom drinken blir noe syrlig kan du ha i litt sukkerlake som lages ved å koke like deler vann og sukker til sukkeret er løst opp og avkjøle dette.
 
Dersom du ikke får tak i frisk lime kan du også bruke Rose's limemikser.
 
 
Råvare:

Sendt inn av Hendrick's

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her