Vil tillate gårdsalg av brennevin

Senterpartiet tar kampen i Regjeringen.
Redaksjonen
08 Februar 2011 - 16:38

- Dette går vi for, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til Aftenposten.

Salg av eplevin, sterk eplesider, eplesnaps og eplebrennevin direkte fra gårdene er blitt en kampsak for Senterpartiet.

- Å satse på lokal produksjon av både mat og drikke basert på lokale råvarer er viktig for fremtiden både for landbruket, reiselivet og for å bevare aktive bygdesamfunn i hele Norge, sier Brekk. Han har alliert seg Eskil Erlandsson (Centerpartiet), den svenske jordbruksministeren. Den svenske regjeringen foreslår å tillate gårdssalg av alkohol, også de sterkeste variantene.

Finnene praktiserer allerede i dag et begrenset gårdssalg uten spesialklausuler i avtalen som regulerer de nordiske alkoholmonopolene. Grensen er alkohol med 13 volumprosent og overvekt av lokale råvarer.

I Norge kan man i dag bare smake, ikke kjøpe alkoholholdige drikker fra lokale produsenter. I forslag til ny alkohollov som ble fremlagt av Helse- og omsorgsdepartementet i desember, går Regjeringen inn for å tillate gårdskjøp av drikkevarer med inntil 4,7 volumprosent alkohol. Men Brekk vil i neste runde ha med hele registeret av alkoholprodukter - også sprit. Han tror ikke «noen få titalls småprodusenter» vil rokke ved Vinmonopolets stilling.

Nøyaktig hvordan en ny og utvidet ordning skal administreres, er ikke klart. Landbruksminister Brekk ser for seg at Vinmonopolet på en eller annen måte godkjenner aktørene og administrerer ordningen, og at kravene blir strikse.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her