Vin å bli glad av

Denne italienske vinen er så deilig at det er uunngåelig å ikke bli berørt av dens gode egenskaper.
Aase E. Jacobsen
23 Mars 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Osvaldo Barberis Dolcetto di Dogliani Valdiba 2013 (52826) er innsmigrende med mye blåbær og mørke skogsbær samtidig som den har god frukt, fylde og syre samt lett bitt i ettersmaken. Den lever derfor opp til druen dolcettos navn som betyr søt. Men vi snakker absolutt ikke om en søt vin, det er heller frukten som er sødmefylt. Et herlig følge til utrolig mange matretter - eller når du har lyst på et godt glass vin.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Etter boka
Dogliani regnes for øvrig som ekstra gunstig for dolcetto siden (de gode) vinene herfra gjerne har mer karakter og eleganse enn dolcetto fra andre deler av Langhe og Piemonte. Men alt avhenger som alltid av produsenten, og Osvaldo Barberis gjør alt etter boka.

Lavt utbytte
Druene kommer fra en vinmark ved navn Valdiba som er kjent for å gi elegante viner. Barberis praktiserer økologisk dyrking, og vinmarkene har høy beplantingstetthett hvilket holder avlingen naturlig nede. I tillegg utføres klasetynning som også bidrar i samme retning. Dolcetto er av naturen en relativt produktiv drue, noe som i en lang periode bidro til at dens renomme ikke var det beste. Men i de siste ti-femten årene har det skjedd en kraftig opprusting i hele regionen, hvilket både barbera og dolcetto har nytt glede av.

Minibarolo
Barberis dolcetto har derfor god konsentrasjon uten å være overekstrahert, ei heller er alkoholen veldig høy. På grunn av klimaendringene er 13,5 prosent i dag for moderat å regne når det er snakk om Piemonte. Den er ikke filtrert, noe som også bidrar til den gode stoffligheten. Men det er ikke snakk om noen særlig kompleks vin, ei heller noe for kjelleren.

Det er derimot dens storebror Osvaldo Barberis Muntaja Nebbiolo d'Alba 2009 (90638) som henter sine druer fra Barberis' vinmark i Monforte d'Alba, en av Barolo-landsbyene. Derfor er det snakk om en ganske kraftig nebbiolo d'alba med mye krydder og god intensitet samt faste fine tanniner og god lengde. En minibarolo til minipris.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her