Vin for bekmørke kvelder

En god og fyldig rødvin med tilsvarende matfølge er det mest effektive middelet mot lett fremskreden høstdepresjon.
Aase E. Jacobsen
16 November 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Sigillo Primo Primitivo Salento 2004 (33359) er akkurat det du trenger når novemberkveldens bekmørke og kulde gjør alt utenfor døra skremmende, og det eneste du drømmer om er å nyte et varmt måltid med en varmende rødvin til.

Den er like mørk som novemberhimmelen. Duften er nærmest parfymert på grunn av sin store rikdom av så vel søte som kjølige bæraromaer, her er både bjørnebær, solbær og blåbær, samt vanilje og lær. Anslaget er bløtt og fyldig, her er fin tetthet og stoffrikdom samt ikke minst gode tanniner og ikke å forglemme det deilige preg av kjøttfulle mørke bær, i ettersmaken kommer et snev av animalskhet, fat og mokka frem. En god lengde gjør at den bare ber om en vellaget og rik kjøttrett, gjerne vilt, også i form av gryterett men vel så gjerne en saftig biff med god saus. Mat som gir god trøst i en (for mange) trøstesløs årstid. Kombinasjonen med vår søritaliener løfter stemningen atskillige hakk.

Denne karakterfulle og prisgunstige vinen er langt unna de kommersielle og ofte kjedelige primitivovinene markedet har vært oversvømt av en periode. Den er signert Antica Masseria del Sigillo som er en familiedrevet vingård med dype røtter i området. Men som først i 1998 bestemte seg for å lage vin med under eget navn. Ukens vin skiller den seg derfor ut fra produsentene av de før nevnte vinene som ofte er grossister med kontoradresse helt andre steder.

Sigillo Primo Primitivo Salento 2003 er en IGT. Årsaken er at i denne delen av Puglia, i Guagnano, midt i hjertet av Salento-halvøya (selve hælen på den berømte italienske støvelen), er det viner basert på negroamaro og malvasia som tradisjonelt har dominert og dermed er i besittelse av Salice Salentino-DOC'et.

Sigillos 20 hektar med vinmarker har et jordsmonn av kalk- og leirholdig avleiringsjord over veldrenert kalk- og tuffjord og en plantetetthet på 3200 pr hektar. Alt plukkes for hånd i kasser på 15-25 kilo for å unngå at druene skal begynne å gjære før de kommer til vinkjelleren. Noe som lett kan skje her hvor temperaturene under innhøstningen kan bli faretruende høye.

En avling på tre kilo pr plante (drøyt halvparten av gjennomsnittet for Puglia) sikrer nok konsentrasjon til å gi en balansert vin. Det er ukens vin et godt bevis på. Og den relativt høye alkoholprosenten (14) som er et resultat av Puglias overflod av solskinn, bærer den med glans. Den store bærfylden dekker over et hvert alkoholstikk. Derfor er det også viktig å nyte såpass kraftige viner med mat på samme nivå.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her