Vin & Sprit går til domstolen

Krangelen mellom Vin & Sprit og Systembolaget fortsetter. Nå vil Vin & Sprit prøve innkjøpsavtalen ved voldgift.
Redaksjonen
05 Februar 2007 - 15:38

- Kan Systembolaget både sette regelverket og utdømme straff? Det skal vi prøve i retten, sier Jacob Broberg, Senior Vice President Coorporate Affairs & Communications i V&S.

I følge Broberg er ikke innkjøpsvilkårene godkjent eller underskrevet av bransjen. Når man nå jobber videre mot Systembolaget skyldes dette monopolsituasjonen.

- I et monopolmarked har vi ingen mulighet til å velge en annen samarbeidspartner selv om vi misliker Systembolagets innkjøpsvilkår, sier Broberg.

Kan ta ett år
Nå vil altså V&S prøve om Systembolaget virkelig har rett til å både lage reglene og bestemme straffen. Det er ventet at voldgiftsaken kan ta opptil ett år. Voldgift er en form for privat rettergang som foregår utenfor rettssystemet.

Mens saken pågår mener V&S at selskapets økonomiske skader kommer til å bli større enn de 32 millionene som Systembolagets sanksjoner skal være verdt. Derfor har selskapet søkt om å få stanset sansksjonene mens saken er til behandling.

- Det finnes artikler i sanksjonslisten som produsenten har valgt å gi til oss på grunn av den nordiske distribusjonen vår. Disse får vi nå store problemer med når Systembolaget går til produsenten og sier at de ikke får jobbe med oss i Sverige.

Vurderer høyesterett
V&S har ikke fått gehør i verken tingretten eller lagmannsretten for ønsket om midlertidig stans av sanksjonene, men vurderer å ta saken til høyesterett.

Jacob Broberg peker også på tidspunktet for hendelsene.
- De påståtte lovbruddene skjedde mellom 2001 og 2003, mens innkjøpsvilkårene ble innført etter 2003. Derfor blir dette en straff med tilbakevirkende kraft. Ingen av medarbeiderne våre er dømt, så hva hender om de blir frikjent? Etterforskningen er jo knyttet til personer, sier Broberg til det svenske nyhetsbrevet WOWNews.

Når det gjelder de aktuelle produktene skal Systembolaget ta direkte kontakt med produsenten for å finne nye leverandører.

Du kan lese mer om konflikten her (klikk)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her