Viner med en sprudlende fremtid?

Engelsk vin er ikke noe vi nordmenn til daglig stifter bekjentskap med. Men engelskmennene trosser klimaet og fordommer og hevder seg etter hvert i internasjonale konkurranser. Bli kjent med de beste produsentene, så kanskje du ikke rynker på nesen neste
Redaksjonen
27 November 2001 - 12:38

Vinprodusenter i England og Wales kjemper på to fronter. For det første mot klimaet, der hver time med sol er verdifull og det lunefulle været ofte spiller dem et puss. For det andre kjemper de for å få folk til å kjøpe produktene, slik at de selv med egen gane kan konstatere at vinen er verdt et forsøk.

Storbritannia har ca. 8000 mål (800 hektar) med vinranker fordelt på 400 små vingårder. En av de største er Denbies i Dorking i Sør-England. Den er på ca. 1000 mål, et areal som oppfattes internasjonalt som passe stort.

Den første var musserende
Det var en nordamerikaner som kom til England i 1986 og kjøpte en gammel herregård i Sussex som først viste at det gikk an å produsere en ordentlig musserende vin i Storbritannia. Fordi klimaet ikke var så veldig annerledes enn det rundt Reims og Epernay, mente Stuart Moss at det skulle være gode muligheter for å dyrke den klassiske franske druen chardonnay i England. Han begynte å plante på Nyetimber i 1988, og de første flaskene med musserende vin basert på chardonnay vakte stor oppsikt i 1992.

Nyetimber ligger på råsandjord som dreneres rask. Varmen holdes ved overflaten og fuktigheten holdes like under - det perfekte champagne-terreng. Moss innførte fransk kompetanse og utstyr, og Nyetimber Classic Cuvée 1993 var hans første vin som omfattet de andre klassiske champagne druene, pinot noir og pinot meunier. I 1998 fikk vinen Yarden International prisen for verdens beste musserende vin hvor gjæret og lagret på bunnfallet i flaske.

9 mil nord for Champagne
Like i nærheten, ca. 65 kilometer bort på høydedragene i Sussex (Sussex Downs) på RidgeView Estate, oppnår Michael og Christine Roberts lignende standarder ved bruk av den samme klassiske druekombinasjon. Lanseringen i 1996 av merkene Cuvée Merret Bloomsbury og Belgravia førte til utrolig stor suksess i internasjonale konkurranser i fjor (2000). For eksempel, RidgeView Belgravia vant en sølvmedalje i konkurransen International Wine Challenge, og kom dermed på linje med noen meget kjente, og mye dyrere, franske champagner.

- Vi ligger kun 90 kilometer nord for Champagne, og har et gunstig mikroklima, forteller Christine Roberts. Vinrankene ble plantet i 1995, og de benyttet rotstokker fra Champagne-området. Christine Roberts er overbevist om at musserende vin har en fremtid fordi druene får et naturlig høyt syreinnhold i England.

Suksess på fransk slott
Bearsted Vineyard i Kent i Sør-England, har fått anerkjennelse på en annen måte. Gårdens vin er kommet på vinlisten til et velrenommert slott i Nord-Frankrike. Hvitvinen til Bearsted er nå blant slottets utvalg, og er den eneste vinen som tilbys som ikke er fransk. Vingårdens musserende Bearsted Brut vant førstepris i fjor i en konkurranse arrangert av UK Vineyard's Association (Den britiske foreningen for vinprodusenter).

Trosser med pinot noir
Noen produsenter av rød vin som er basert på pinot noir, den store røde druen fra Burgund, trosser det lunefulle britiske klimaet. På en vinsmaking som ble arrangert nylig av Wine & Spirit Education Trust, fikk Clocktower 1995 fra Thames Valley Vineyard i Twyford, Berkshire første premie i konkurranse med 10 pinot-viner fra toppdistrikter rundt om i verden.

En annen produsent, Jon Leighton, fra Valley Vineyards, lager ikke alltid en ren pinot noir. Når druene ikke modnes og ikke tilfredsstiller de standarder han arbeider etter, brukes de i en blandingsvin. Når han lykkes derimot, understreker han motet det kreves for å la druene henge så lenge som mulig.

I plasttunnel
Mark Sharman, en vinmaker fra Sharpham, Totnes, Devon, i Sørvest-England, realiserer drømmen om å skape en vin basert på klassiske druesorter som cabernet sauvignon og merlot ved å dyrke rankene i polyetelentunneler. De to siste årgangene resulterte i ca. 1000 flasker vin av usedvanlig bra kvalitet og pris.

En del større foretak, blant andre Three Choirs, som også produserer vin på vegne av mange walisiske vingårder, produserer nok vin til å forsyne supermarkedkjedene.

Imidlertid er strategien for småprodusentene å selge direkte fra gården og til hoteller og restauranter i nærheten. Mange av dem legger en ekstra dimensjon til forretningen ved å omdanne vingården til en turistattraksjon og utnytter disse idylliske stedene som ligger i sørvendte daler i det britiske landskapet.

Smak her
En smaksprøve av det England har å tilby kan nytes ved den årlige festivalen English Wine & Regional Food Festival, som normalt holdes tidlig i september i Plumpton, Sussex, Sør-England. Ved siden av fine flasker, kan besøkende kjøpe andre produkter som ost og sjokolade.

Plumpton College, en ledende landbrukshøyskole, holder det eneste kurset av sitt slag i Storbritannia om vingårdsforvaltning og vinproduksjon.

Daglig leder, Chris Foss, som er halvt fransk har studert vinproduksjon i Bordeaux og har arbeidet på mange vingårder der. Han har en doktorgrad i mikrobiologi, og kom til Plumpton i 1988. Når opplever han at hans elever blir snappet opp av produsenter i California og Australia. Imidlertid er han overbevist om at de kan ha en fremtid som vinmakere i Storbritannia. - Jeg mener utviklingsmulighetene her er gode, sier han.

En konkurranse om Årets vin i Storbritannia (UK Wine of the Year) ble vunnet av Chapel Down Wines fra Tenterden, Kent i Sør-England, med sin musserende Millennium Brut 2000. Denbies Wine Estate fikk to første premier, to andre premier og en hederlig omtale.

Her finner du de omtalte produsentene:
Denbies Wine Estate, London Road, Dorking, Surrey, RH5 6AA, Storbritannia. Tlf: +44 1306 876616. Faks: +44 1306 888930

Nyetimber, Stuart og Sandy Moss, Nyetimber Vineyard, Gay Street, West Chiltington, Pulborough, Sussex, RH20 2HH, Storbritannia. Tlf: +44 1798 813989. Faks: +44 1798 815511.

RidgeView Estate Winery Limited, Fragbarrow Lane, Ditchling Common, Sussex, BN6 8TP, Storbritannia. Tlf: +44 1444 258039. Faks: +44 1444 230757. E-post: ridgeviewestate@cs.com

Bearsted Vineyard, Caring Lane, Bearsted, Maidstone, Kent, Storbritannia. Tlf: +44 1622 737974.

ValleyVineyards, Stanlake, Park, Twyford, Berkshire, RG10 0BN, Storbritannia. Tlf: +44 118 934 0176. Faks: +44 118 934 0914.

Three Choirs Vineyard, Baldwins Farm, Castle Tump, Newent, Gloucester, GL18 1LS, Storbritannia. Tlf: +44 1531 890223. Faks: +44 1531 890877.

Plumpton College, Lewes, East Sussex, BN7 3AE, Storbritannia. Tlf: +44 1273 890454.

Tekst: Andrew Mourant
Foto: RidgeView Estate

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her