Vinterhvite knallkjøp

Til tross for at kalenderen fortsatt sier vinter, er noen hvitviner bedre egnet enn andre. Denne produsenten har ekstra mye godt å by på.
Aase E. Jacobsen
17 Februar 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om det er blitt flere som fortjener tittelen verdens beste kooperativ er Domäne Wachau fortsatt helt i teten i denne ligaen. Det demonstreres til fulle gjennom deres gode og rikholdige portefølje som i stor grad er tilgjengelig i Norge. Og det til svært gunstige priser.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Også for kjelleren
Det aller beste kjøpet er Domäne Wachau Weissenkirchen Riesling Smaragd 2013 (80083) som er en "late harvest federspiel". Det er imidlertid ingen offisiell betegnelse, men innebærer at den er laget av druer som aldri nådde opp i modningsgraden som kvalifiserer til smaragd som er øverste nivå i Wachaus egen klassifisering. Den er derfor en perfekt vinterhvitvin, om du ikke velger å legge den i kjelleren.

For den er i øyeblikket svært ung. Om du nyter den nå, bør den absolutt få et par timer i en karaffel for å vise frem sine mineralske toner og ikke minst den flotte fruktigheten. En strålende riesling til gode retter med sjømat eller lyst kjøtt og en god saus basert på krem eller smør.

Lagringsdyktig
Den kommer fra noen av de beste jordsmonnene i Wachau, ved landsbyen Weissenkirchen, hvor vinmarken Achleiten symboliserer noe av det mest mineralske og lagringsdyktige du kan få fra bratthengene i Wachau.

"Vår" vin er imidlertid en blanding av druer fra nærliggende parseller som Weitenberg og Hinter der Burg samt Liebenberg og Buschenberg i øst og Steinriegl lenger vest. Siden Domäne Wachau er et kooperativ som kontrollerer 30 prosent av hele Wachaus dyrkete areal, finnes godbitene spredt utover hele området. Noe Domäne Wachau Riesling Singerriedel Smaragd 2007 (59064) er nok et bevis på.

Men også i de lavere prisklasser klarer kooperativet å overbevise, år etter år. Begge deres Terrassen-utgaver som henter sine druer fra hele Wachaus terrasserte vinstokkpark, er knallgode kjøp.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her