VM-mat

I disse VM-tider har vi lett for å ty til raske retter som hamburger, pizza og Cola. Hva med noe lettlaget men like fullt kalorifattig, som for eksempel ostefylt kyllingbryst, lun kyllingsalat, fiskesuppe eller pasta med pesto. Bare forsyn deg.

Med stadig flere medaljer i denne vinterens verdensmesterskap på ski inspireres flere og flere nordmenn til å benke seg ned foran fjernsynet. Da får ikke måltidene den aller største oppmerksomhet. Apéritif har komponert smakfulle kalorilette retter satt sammen av enkle råvarer tilgjengelig over hele landet og oppfordrer deg til å spise sunt - også under VM.

Ostefylt Kyllingbryst

Antall porsjoner

2

Ingredienser

4 poteter
2 kyllingfilet
2 ss kremost med hvitløk
salt og sitronpepper
1 rød paprika, i strimler
1 squash, i strimler
½ purreløk, i skiver
1 løk, gjerne rødløk finsnittet
salt og pepper, urter (friske eller tørkede)
smør til steking

Fremgangsmåte

Vask og kok poteter. Del kyllingfiletene nesten gjennom - på langs med bordplaten - slik at de kan brettes ut. Fyll filetene med ost og ha på salt og sitronpepper. Stek filetene på middels varme slik at de får en brun overflate. La filetene ettersteke på svak varme til de er gjennomstekte.

La grønnsakene frese på middels varme i 5-10 minutter i litt meierismør. Krydre grønnsakene med salt og pepper, urter (friske eller tørkede).

Server kyllingfiletene på en seng av potetskiver og grønnsaker.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lun Kyllingsalat

Antall porsjoner

2

Ingredienser

5 ss pinje- eller pistasjenøttekjerner
200 g kyllingfilet, i strimler
2 ss meierismør
1 fedd hvitløk, finhakket
1 rød løk, i tynne skiver
2 ss rødvinseddik eller balsamico
2 tomater, i grove biter
200 g vellagret Norvegia i terninger
salt, pepper
300 g blandet grønn salat f eks isbergsalat, romanisalat eller rossosalat

Fremgangsmåte

Rist nøttekjernene gyldne i tørr stekepanne. Avkjøl.

Stek kyllingbiter, hvitløk og rødløk lett i smør. Tilsett eddik og rør om. Smak til med salt og pepper. Ta stekepannen av platen.

Anrett kyllingblanding, nøtter, tomat og ost på salaten. Hell litt ekstra eddiken over tilslutt.

Anrett salaten på et stort fat eller i en vid bolle.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fiskesuppe

Antall porsjoner

2

Ingredienser

1 pose fiskesuppe
1 gulrot, i fyrstikklange strimler
100 g reker
50 g blåskjell
1 dl matfløte
gressløk

Fremgangsmåte

Lag suppen etter anvisning på posen og la gulrotstrimler koke lett møre i. Tilsett reker og blåskjell like før servering. Smak til med fløte. Dryss over frisk, klippet gressløk.

Server suppen rykende varm med godt brød.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Mild avocadodressing til salater og grønnsaker

Ingredienser

2 modne avocadoer
2 dl yoghurt naturell, f eks Biola
1 dl lettrømme
1 hvitløkbåt, finhakket
1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Del avocadoene i to og fjern steinene. Skrap ut fruktkjøttet med en skje og ha alle ingrediensene i foodprocessor. Kjør blandingen til den blir glatt og luftig.

Tips: Hvis du skal oppbevare avocadodressing flere dager, er det lurt å la steinene ligge i. Det vil hindre at sausen mørkner så mye.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Karridressing til skinke- og pastasalater

Ingredienser

3 dl yoghurt med sitronsmak
1 dl lettrømme
1 eggeplomme
1 ss grov sennep
1 ss purre, finhakket
1 ts sitronsaft
1 ts karri
salt og pepper
Gressløk, klippet

Fremgangsmåte

Kjør alle ingrediensene, unntatt gressløk, i en food processor og smak til med salt og pepper.

Bland dressingen sammen med ingrediensene til f.eks en pasta- eller skinkesalat eller server dressingen ved siden av salaten.

Klipp gressløk over til pynt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ranch-dressing til stekt og grillet kjøtt

Ingredienser

2 dl yoghurt naturell
1 dl lettrømme
50 g Norzolaost
1 ss sukker
5 basilikumblader
2 ss chilisaus
1 ss sylteagurk, hakket
2 ss peanøtter, gjerne saltet

Fremgangsmåte

Kjør alle ingrediensene i en food processor til dressingen får en glatt konsistens.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pasta med Snøfriskpesto

Antall porsjoner

2

Ingredienser

200 g tagliatelle
½ ss meierismør

Snøfriskpesto:
½ beger snøfriskost naturell eller annen kremost
½ potte frisk basilikum
2 hvitløksbåter
30 g pinjekjerner
4 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Kok pasta som anvist på pakken. Hell fra kokevannet og la litt meierismør få smelte i.

Kjør alle ingrediensene til pestoen, untatt oljen, i en food prossesor eller hurtigmikser. La maskinen gå mens oljen så tilsettes i en tynn stråle.

Server pastaen rykende varm med pestoen over og godt brød til.

Tips: Pestoen kan lages av bare soltørkede tomater. Bytt da ut basilikum med 50 g soltørkede tomater i olje.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sopp- og løksuppe

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

1 ss meierismør
400 g fersk sopp, i skiver
1 rødløk, hakket
1 purre, i skiver
2-3 ss fersk sopp
3 dl lettmelk
3 dl kyllingkraft evt. buljong ( vann + 1 terning)
1½ dl matfløte
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Bruk gjerne skogsopp til denne retten.
 
Stek sopp, purre og løk i smør i 5-10 minutter. Dryss over mel og spe med melk og buljong. La suppen småkoke i ca. 5 minutter. Rør inn matfløte og smak til med salt og pepper.

Pynt med litt finhakket rødløk, persille og soppskiver på hver tallerken.

Server suppen varm med godt fersk brød til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønnsakssymfoni med ost

Antall porsjoner

2

Ingredienser

200 g pasta
3 ss meierismør
2 store gulrøtter, 4 cm lange strimler
1 løk, i båter
1 fedd hvitløk, hakket
1 bunt brokkoli i små buketter
100 g sopp, i skiver
1 grønn paprika, i strimler
1 squash, i strimler
2 ss soyasaus
salt og pepper
100 g lettere Jarlsberg, revet

Fremgangsmåte

Kok pastaen som anvist på pakken. Hell fra kokevannet og la 1 ss meierismør få smelte i.

Smelt 2 ss smør i gryte, og tilsett løk og gulrøtter. Rør deretter inn resten av grønnsakene og la dette stå å surre i ca. 5 minutter. Tilsett soyasaus og smak til salt og pepper. Bland godt.

Fordel osten over grønnsaksymfonien eller server den i skål ved siden av.

Server godt brød og pasta ved siden av.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ost på lun potetsalat

Antall porsjoner

2

Ingredienser

400 g kokte poteter, i skiver
1 rødløk, i tynne ringer

Dressing:
1 ss god eddik, helst balsamico-eddik
1-2 ss olivenolje
½ ts fransk sennep
Friske urter
Salt og pepper
100 g mozzarellaost eller lettere norvegiaost, revet

Tomatgodt:
8 - 10 soltørkede tomater i olje
2 hvitløksbåter
Basilikum, frisk

Pynt:
Ruccula eller annen salat
Ristet brød

Fremgangsmåte

Stekes i stekeovnen i ildfast form ved 225 grader i ca. 10 minutter.

Legg potetskiver og rødløk i en ildfast form. Bland sammen dressingen og drypp denne over. Strø over ost og stek retten. Rist gjerne brødet i ovnen samtidig, hvis du ikke har brødrister.

Kjør soltørkede tomater, hvitløk og urter i foodprosessor til jevn tomatgodt.

Server ristet brød med tomatgodt på til den varme potetsalaten.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vinforslag Aase E. Jacobsen
Fotograf: Jim Hensley

Forsiden akkurat nå

Til toppen