Voksenvennlig barnemat

Denne vinterferieuken velger vi en oppskrift som er så enkel at selv de største barna kan klare det, med bare litt assistanse.

Saftig svinekjøtt liker alle barn, med pasta til er kysten klar for et fredelig måltid uten "huff og æsj". Mange barn er dessuten svært negative til sauser som forstyrrer bildet. Mens vi voksne gjerne vil ha noe attåt.

Flytende grønt

For å gjøre tilfredsstille alle smaker og gjøre smaksopplevelsen større for de største, er en paprikasaus tingen. Dessuten er det ikke umulig at de mest eksperimentelle blant de små vil falle for krydret og sødmen i saustilbehøret. Selv om det nok lønner seg å utelate ansjosen og redusere noe på hvitløken i versjonen til de minste.

Dette er ellers grønnsaker i flytende form. Så er det også unnagjort. Selv om vi nok vil anbefale litt ekstra grønt ved siden av. Det frisker nemlig opp tallerkenen vesentlig.

Lag dobbel porsjon

Fordelen med denne sausen er at den holder seg noen dager i kjøleskapet og kan dermed lages i stand hjemme før du reiser til mer primitive kjøkkenforhold.

Den er dessuten så anvendlig at du bør lage en stor porsjon. Den er nemlig perfekt å dryppe på pizza-en eller servere ved siden av pølsene eller smøre på gammelt brød som er ristet i pannen og servere sammen med spekemat eller ost og skinke.

Øl fra butikk eller pol

Befinner du deg langt til fjells, er det en fordel at drikkefølget er så ukomplisert som mulig. En fruktig pilsner med god, om enn ikke dominerende bitterhet er nemlig utmerket til denne retten. En favoritt er Hansa, men også tyske Beck's går utmerket.

Er du innom polet, kan du plukke med deg noen gode vinterferieøl som  Nøgne Ø Pale Ale (13456) og Ægir Bryggve Blonde Ale (5977) . Begge flotte matøl som også fungerer perfekt i denne settingen.

..eller vin fra boks

Når det gjelder vin, kommer vi ikke unna boksvin når det er snakk om norsk vinterferie.

Ripa delle Mandorle 2012 (56176) en saftig, ren og solbærpreget vin med bra syrer og myke tanniner. Akkurat de elementene vi er på jakt etter og fungerer dermed helt supert.

Også foran peisen

Den er svært godt egnet ikke bare til denne retten, men til en lang rekke hverdagsretter som pasta, pizza og kyllingretter. Med andre ord perfekt for så vel hytte- som hjemmebruk, også fordi den gjør en god jobb som kosevin foran peisen eller i sofakroken.

Holder du deg i byen, har du all mulighet til å velge en flaskevin. For eksempel med deilige Poliziano Rosso di Montepulciano 2011 (33094) fra Poliziano. Et utrolig sjarmtroll rett og slett som er laget for å nytes mens den er ung.

Denne svært fleksible vinen finner seg ikke bare til rette sammen med vårt forslag til vinterferiemeny men også til smaksrike fiskeretter, gjerne med torsk, selvsagt til annet lyst kjøtt som kalv og kylling, samtidig som den er deilig å drikke som den er.

Svinebiff med pasta og paprikasaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

7-800 g skinkebiff, ytre- eller indrefilet av svin (Grøstad-grisen er best!)
2 ss usaltet smør eller olivenolje
salt og pepper
frisk timian eller oregano

Paprikasaus
2 store grillete røde paprika
2 ss sitronsaft
1-2 store fedd hvitløk, grovhakket
4 ss god olivenolje
1 ts sukker
3 ss hakket (blad)persille
2 ansjosfileter
3 ss pinjekjerner
8 dråper tabasco
salt og pepper

Salat:
½ pk grønne bønner
¼ broccoli
4 grønne asparges
1 vårløk
½ boks rucculasalat
¼  ekeblad- eller ½ hodesalat
cherrytomater
noen blader grovhakket basilikum
2 ss god olivenolje
½ ss god eddik
salt

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i porsjonsstykker og stek dem pent brune på alle sider. Sett inn i ovnen ved 180 grader i 5-7 minutter avhengig av tykkelsen på kjøttet. Hvis du ikke har tilgang på ovn, steker du det ferdig i pannen, helst i to omganger med en pause i mellom, for at det ikke skal bli tørt. Sett deretter til side på et lunt sted i 10 minutter. Du kan også steke kjøttstykket helt på samme måte som beskrevet over og skjære det i skiver like før servering.

Paprikasausen:
Del paprikaene i fire, legg dem på folie på en stekeplate og sett dem under grillen (ikke for nært, omtrent midt i ovnen) eller i vanlig stekeovn ved 250 grader til skinnet begynner å boble og er godt brent og paprikakjøttet er mykt. Ta dem ut og pakk dem inn i folien med et kjøkkenhåndkle eller en plastpose rundt og la ligge i minst 15 minutter. Da kan du lett fjerne skinnet. Skjær kjøttet i terninger og bland med de øvrige ingrediensene i en food processor eller bruk stavmikser. Kjør til luftig puré. Sausen kan du lage på forhånd hjemme og oppbevare i tett boks. Det lønner seg å lage dobbel porsjon siden sausen kan brukes til så mange andre retter. Server sausen romteperert.

Server svinebiffene med paprikasausen og nykokt pasta av den typen familien liker best. Ikke glem dampete grønne grønnsaker som broccoli eller grønne bønner. Eller salaten som gjør kokte grønnsaker langt mer spennende:

Begynn med å koke opp lettsaltet vann og blansjer (kok) grønnsakene etappevis i 1 minutt. Overfør til iskaldt vann. Bland de avkjølte grønnsakene med salat, tomater og basilikum. Drypp over olivenolje, eddik og ta noen runder med saltkverna over. Bland lett og server med en gang.

Oppskrifter med svinefilet

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen