Yrkesfaglig VM

Norge har et yrkeslandslag med 20 unge norske yrkesutøvere skal i fire dager kjempe mot jevnaldrende i World Skills Competiton eller Yrkes-OL.
Redaksjonen
12 Mai 2005 - 02:00

Den 26.-29. mai i Helsinki konkurrerer 20 nordmenn under 23 år i sine respektive yrkesfag mot kolleger fra hele verden. World Skills Competition heter verdensmesterskapet i yrkesfag som er en beintøff konkurranse over fire dager med mange oppgaver som skal løses - både som er kjente og ukjente på forhånd. For mat- og drikkefagene er det Heidi E. Ravneng, kokk på Mathuset Solvold, Pål S. Tønnesen, servitør på Hotel Continental og Gudrun J. Eikeland, konditor på Naustdal Dampbakeri. Oppgavene som skal løses er vidt forskjellige.

Blant annet skal Pål presentere en egenkomponert alkoholfri drink, transjere, flambere, lage salat à la minute og servere. Alt foregår i fire ulike restaurantkonspeter. Heidi skal komponere en fireretter etter en forhåndsbestemt mal som også skal tilberedes. Dessuten forberede et koldtbord og en tre retters meny som skal lages helt fra grunnen. Gudrun skal gjennom sukker- og sjokoladearbeid, petit fours og annet søtt.

Hoveddommer for kokk er Svein Magnus Gjønvik. Dorrit Vigsø og Ole Johan Berntsen er meddommere for henholdsvis servitør og konditor. I tiden før konkurransen har de fungert som mentorer for de norske kandidatene. World Skills Competition nyter enorm prestisje i andre land, i Helsinki forventes det 200.000 besøkende og et enormt oppbud av presse fra hele verden.

Her til lands forbigås konkurransen stort sett i stillhet. Og det til tross for at Norge har hevdet seg rimelig godt med i alt 5 gull, 2 sølv og 4 bronse i mekatronikk, frisørfag, elektrofag, blomsterdekoratør, servitørfag og bilfag. Den siste gode plasseringen i mat- og drikkeklassen var Robert Lie som tok en fjerdeplass i 2001 i Korea. Medaljeplass har Norge imidlertid kun fått en gang da Arve Kristiansen tok servitørbronse i 1995.

Her kan du lese mer: www.skillsnorway.no

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her