Bakerlandslagets havrebrød
Brodogkorn.no

Bakerlandslagets havrebrød

Bakerlandslagets havrebrød er det perfekte matpakkebrødet. Det er holdbart, smaker like godt flere dager på rad og er perfekt til å putte i fryseren og ta opp igjen.

Fremgangsmåte

Dag 1:
Skålding:
Hell kokende vann over havremelet og rør sammen. Kjøl ned i kjøleskap. Dette gjør du for å binde opp vann som gir saftighet til det ferdige brødet, og for å stoppe den kraftige enzymaktiviteten i havremelet som ellers ville bidratt til at glutennettet i hvetemelet ville blitt ødelagt.

Poolish (fordeig): Rør gjæren ut i vann i en bolle, og bland melet inn til en jevn røre. La stå til neste dag. Dette skal bidra til å styrke glutennettet, gi økt løft på ovnen, samt bidra med smaksaromaer.

Dag 2:
Hoveddeig:
Ha alle ingrediensene minus skåldingen i eltebollen. Elt deigen til du har et nesten ferdigutviklet glutennett i deigen (du skal nesten klare å strekke en ”tyggisboble”-tynn hinne av deigen uten at den sprekker). Nå kan du spe inn havreskåldingen litt og litt, elt deigen jevn og smidig. Skåldingen has i til slutt fordi den er fri for gluten, og has den i til slutt gjør den minst ”skade” på glutennettet.

La deigen ligge i eltebollen i 75 - 90 min, dekket av et kjøkkenhåndkle.Ha deigen ut på kjøkkenbenken, og del opp til to like store deigemner.  Rundtvirk deigene forsiktig uten å ødelegge deigstrukturen. Prøv å ”samle” deigen mot et senter innunder deigemnet med å rotere deigen mellom hendene. Her må du bruke litt mel.

La deigene ligge å hvile i 15 minutter under kjøkkenhåndkle, uten mel under slik at undersiden blir fuktig. Nå skal du forme dem til brød. Snu dem opp-ned med den fuktige siden opp og klem dem forsiktig utover til en halvflat runding, fortsatt uten å ødelegge strukturen. Brett inn 1/3 av deigen mot midten, lim skjøten forsiktig med håndbaken. Brett motsatt side på samme måte, slik at endene møtes i én skjøt. Lim skjøten forsiktig med håndbaken. Snu deigen slik at skjøten kommer ned, og stram deigen mot skjøten med fingrene. Rull de ferdigformede brødene først i en fuktig kjøkkenklut, og så i havregryn.

Ha brødene på bakebrett med papir. Dette er en løs og vanskelig deig å jobbe med, og sliter du med utforming kan du fint bruke brødformer. Heves under kjøkkenhåndkle i 45-60 min. Snitt ønsket mønster med en skarp kniv. Sett brødene inn på full varme på ovnen, sett ned til 220 grader med en gang, stekes i ca 40 min.

Bakeren tips:
Når du skal lage selve hoveddeigen må du ha en god kjøkkenmaskin med eltekrok. Ønsket sluttemperatur på deigen er 24 gr, glem fingervarmt vann. Du ønsker lang liggetid og gode smaksaromarer, og da er lite gjær og lav deigtemperatur nødvendig, ellers kommer deigen for fort og gjæren har gjort seg ferdig før bakverket er i ovnen. Når du elter deigen i maskin, skaper friksjonen økt temperatur i deigen. For at du ikke skal komme over 24 gr, bør da både vannet, poolishen og skåldinen være kjøleskapskaldt, i hvertfall på sommeren.

Den høye havreandelen (35%) i brødet og den høye vannandelen (87%) gjør det umulig å unngå litt flate brød. Du vil til gjengjeld sitte igjen med en rik, nøtteaktig havresmak og masse saftighet.

Her kan du fråtse i oppskrifter på brød

Alle kan bli en dyktig brødbaker

Er du klar for å prøve surdeig?

Brød kan bakes i krukke - må prøves

Dette brødet er som et måltid i seg selv

Ost i loffdeigen gir ekstra smak

Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt

Havre er supersunt

Morsomt og saftig med byggmel

Rug og spelt gir maksimalt med smak

Dette brødet skal ikke eltes

Se alle våre andre gode brødoppskrifter 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Brodogkorn.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her