Klassisk fårikål
Foto: Matprat/Mari Svenningsen

Klassisk fårikål

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter. Her er den tradisjonelle oppskriften.

Fremgangsmåte

  1. Del hodekålen i båter, pass på at en del av stilken følger med slik at båtene holder sammen under kokingen.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en tykkbunnet gryte, begynn med kjøtt.
  3. Strø salt og pepper mellom lagene.
  4. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt, minst 2 timer, gjerne 3.
  5. Pass på at fårikålen ikke koker tørt, tilsett gjerne litt mer vann underveis, og rist litt på kjelen innimellom.

Server fårikålen med kokte mandelpoteter og gjerne flatbrød ved siden av.

Tips: Det er viktig å servere fårikålen rykende varm på varme tallerkener siden sauefettet ikke er så delikat når det blir kaldt.

Tips: Fårikålkjøtt av sau er kraftigere i smaken og gjerne noe fetere enn lammekjøttet. Pass på at du finner kjøtt med litt fett og gjerne med bein som gir en god kraft.

Tips: Fårikålen blir aller best dersom du koker den dagen før du skal servere den slik at smaken får "satt" seg. Når fårikålen er kald kan du dessuten lett fjerne fettet som legger seg som et lokk på toppen av gryten og som mange ikke liker.
 
 

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her