Fritert ørret med fennikelsalat
Foto: Tom Haga

Fritert ørret med fennikelsalat

Denne deilig retten med favorittfisken til mange er det en av våre lesere som har sendt oss. Tar litt tid å lage, men for et resultat du får.

Fremgangsmåte

Blåskjellkraft:
Rens blåskjellene, ta bort skjegg og skyll godt i flere vann. Ta bort ødelagte skjell. Finhakk løk, hvitløk, chili, fenikkel, ingefær og koriander. Varm oljen i en vid kjele, fres løk og hvitløk blankt. Tilsett resten av grønnsakene og la det surre litt. Hell i hvitvin og la det koke godt opp under lokk. Ha opp i skjellene, legg på lokk og damp videre til de har åpnet seg. Kast skjell som ikke åpner seg. Reserver 8 middels store skjell. Fjern resten av skjellene og reduser kraften 50%. Sil av.

Fennikelsalat:
Vask salatbladene, fjern stilken i midten og riv opp til passe store biter. Skjær fennikel i tynne skiver. Del tomatene på langs. Fres kantarellene i litt smør eller olje, tilsett litt salt og pepper, avkjøl. Bland alle ingrediensene i en bolle.

Vinaigrette:
Rør godt sammen olje og eddik. Rør inn honning, smak til med salt og pepper. Finhakk eplet og rør dette inn i vinaigretten. Blandes inn i salaten like før servering.

Ørretrull:
Vask spinatbladene og knip av stilkene. Smelt smøret i en kjele, del et hvitløsfedd og fest det på en gaffel med snittsiden ut. Legg spinaten i kjelen og varm den opp under omrøring med gaffelen. Når spinaten har sunket sammen tilsett fløten og la den koke litt inn. Sett til avkjøling.

Rensk krabbeklørne, pass på at kjøttet blir så helt som mulig. Fjern evt skinn og ben fra ørretfileten. Trim den ned til jevn tykkelse, ca 6-8 mm. Del opp i 4 like brede stykker (ca. 10 cm). Legg et ørretstykke på et ca. 20 cm bredt blad filodeig, krydre med salt og pepper. Smør utover spinatstuingen. Plasser et stykke krabbe i enden av ørretfileten og kutt til riktig bredde. Rull fileten stramt sammen og kutt av evt overskytende ørret. Rull denne ørretsylinderen i filodeig. Når det står igjen 5 cm av deigen, brett inn endene. Smør enden av deigen med pisket egg, rull videre og lim igjen deigen. Legges kaldt, fortrinnsvis på en rist så den ikke kleber seg fast til underlaget.

Blåskjellskum:
Kok opp kraften og tilsett fløte og la sausen koke sammen. Smak til med salt og evt mer pepper. Piskes opp til skum med blender like før anretning.

Kok ris i vann tilsatt safran. Friter ørretrullene i maisolje til de er gyldne. Ørretrullene kan evt smøres med olje og stekes i stekeovn på 200 grader, 10-12 minutter. Varm blåskjellene i sausen før den piskes opp.

Anretning:
Legg opp salat på fatet. Del ørretrullen på midten med en skarp kniv og anrett de to halvdelene oppå salaten. Legg opp ris. Anrett to blåskjell i front og øs over blåskjellskum. Server risen ved siden av.

Sendt inn av Are Magnus Bruaset, Oslo

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her