Slik koker du hønsekraft
Foto: Egil Hansen

Slik koker du hønsekraft

Hønsekraft lager du selvfølgelig selv. Bare følg oppskriften så har du kraft i massevis.

Fremgangsmåte

Gir ca. 1 liter kraft

  1. Del hønene i to på denne måten:
  2. Bruk en spiss kniv som stikkes gjennom brystbenet og presses ned på hver side.
  3. Brett høna godt ut slik at det knekker langs ryggbena. Klipp eller skjær over, slik at du får to halvparter.
  4. Legg dem så i en stor kasserolle med kokende, lettsaltet vann (1 ts salt pr. l. vann).
  5. Hønene skal ikke fosskoke, men bare trekke ved 80-85 °C. Det vil si at det skal være så vidt bevegelse i vannet uten at det koker.
  6. For å få god smak på kraften, kan du ha like deler gulrot, purre, sellerirot og løk - alt vasket og grovt oppdelt. Et par laurbærblader setter også god smak.
  7. Koketiden er 2-2 ½ time.
  8. Hønene er ferdig kokt når kjøttet løsner fra bena. Ta opp hønene fra kraften og avkjøl noe. Rens så kjøttet for skinn og ben og sil kraften.
  9. Fettet er av det sunne og hjertevennlige slaget, med høye andeler umettede fettsyrer, som det er på kylling og kalkun.
  10. Fettet i kraften legger seg på toppen når det avkjøles, og kan derfor lett fjernes. Ellers sitter det mye god smak nettopp i fettet, og det fordeler seg i kraften når det varmes opp igjen.

Tips: Du finner høns i butikkenes frysedisk. Dagens høns er slakt av unge dyr, og kjøttet har svært høy kvalitet. De fleste høns veier rundt 900-1000 g og gir middag til 3-4 personer.

Du kan med fordel koke flere høns i en stor kjele når du først er i gang. Renset, kokt hønsekjøtt er fint å fryse i passende porsjoner, så har du et flott råstoff til mang en god middag.

Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her