Østers og laksefrikassé, timianmarinerte tomater og rucculasalat
Foto: Eva Brænd

Østers og laksefrikassé, timianmarinerte tomater og rucculasalat

Ingredienser

12 østers
1 dl vann
1 ss smør
350 g laksefilet
1 dl vann
pepper

Østerskrem:
1 stk sjalottløk
1 ss smør
1 dl hvitvin
4 dl fiskekraft
2 ss crème fraiche
30 g smør
østers med kraft
lime/sitronsaft
ca ½ ts pepperrot
salt
pepper
1 ss gressløk

Timianmarinert tomatsalat:
4 røde små tomater
1 fedd hvitløk
1 stk sjalottløk
1 ts tomatpure
0,25 dl god eddik
salt
pepper
1 ts frisk timian
1 dl olivenolje

Rucculasalat:
2 små bunter ruccula
1 ss gressløk
1 ss lime/sitronsaft
3 ss olivenolje
salt
pepper

Fremgangsmåte

Østers åpnes og trekkes forsiktig 1 minutt i vann og smør. Laks renskjæres og kuttes i store terninger, dampes lett i litt vann, ørlite salt og smør rett før servering.

Østerskrem:
Sjalottløk renses, finsnittes og freses blank, uten å ta farge, i smør. Hvitvin helles på og reduseres til 2 ss væske gjenstår. Fiskekraft og crème fraiche tilsettes og reduseres til ca halv mengde. Kaldt smør piskes inn.

Tilsett 4 av østersene med dampekraft og kjør glatt med stavmikser eller blender, smak til med lime/sitron, fersk revet pepperrot, salt og pepper. Finsnittet gressløk tilsettes rett før servering.

Timianmarinert tomatsalat:
Kutt et kryss i toppen av tomatene og legg i kokende vann til skallet begynner å løsne (ca. 15 sekunder). Tomatene tas opp og legges i kaldt vann til avkjøling. Skallet trekkes av og tomatene deles i båter. Rens bort innmat og rester av stilk. Rens og finkutt hvitløk og sjalottløk. Tilsettes i en bolle, eddik, tomatpure, salt og pepper tilsettes. Spe forsiktig i oljen under omrøring. Timian og tomatbåtene vendes i tomatdressingen og la trekke i minimum 1 time. Lunes forsiktig rett før servering.

Rucculasalat:
Salaten renses, vaskes og tørres. Vend i finsnittet gressløk, lime/sitron saft, olje, salt og pepper. Salat, marinerte tomater, laks og resten av østersen arrangeres fint på tallerken, saus skummes opp og legges fint på og litt rundt laksen.

NB! Vær forsiktig med salt da østers kan være litt salte i seg selv.

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her