Trønderrose
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Trønderrose

Det er ikke mange bakverk som er så gode som kringle. Dette er oppskriften på trønderrose.

Fremgangsmåte

Løs gjæren opp i lunken melk, tilsett sammenvispet egg og deretter sukker og sitronskall. Ha i halvsmeltet smør og hvetemel til passe deig.

Arbeid deigen jevn, uten å elte for mye. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.

Bløtlegg rosinene.

Trill deigen ut til en cirka 1 meter lang pølse. Kjevle den ut så den blir 25 cm bred.

Fyll:

Rør sammen smør, sukker og kanel, og smør dette på deigen. Dryss over rosiner og mandler. Rull deigen sammen til en fast pølse.

Skjær deiglengden i to på langs. Tvinn så de to delene sammen igjen, slik at snittflaten vender ut og opp. Legg deigen som en rund eller oval ring på en stekeplate med bakepapir.

Sett ovnen på 190° C. Etterhev kringlen under plast og et klede på et lunt sted mens ovnen varmes opp. Pensle med egg og strø eventuelt med litt hakkede mandler.

Stekes  nederst i ovnen ved 190 °C i 30-35 minutter. Avkjøles på rist.

Her finner du flere gode oppskrifter på kringle

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Opplysningskontoret for brød og korn

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her