Godbiter i pollisten
Herlig old-school-burgunder til godpris

Herlig old-school-burgunder til godpris

Kombinasjonen av Santenay og Jadot-eierskap er bakgrunnen for den gode vinvalutaen.
09 Juni 2021 - 12:45

12971601-1.jpg [292.81 KB]Dom. Prieur-Brunet Santenay Blanc 2017 er elegant med deilig mykhet i frukten, men også god friskhet. Den perfekte partner for så vel sjømat fra grillen som en lang rekke vegetarretter. Setter du denne flasken på bordet omkranset av småretter er det duket for en stor smaksopplevelse.

Den får sine druer fra en tradisjonsrik eiendom i Santenay, Prieur-Brunet, etablert i 1804 og som Jadot overtok i 2017. Til sammen 18 hektar tilhører eiendommen, men ikke alt i Santenay.

Til denne vinen er det imidlertid brukt bare Santenay-druer. Noe av druene kommer fra den høyereliggende delen av Santenay, over Le Haut og landsbyen St Jean, i den sørlige delen av appellasjonen. Resten kommer fra parsellen En Boichot som ligger mellom premier cru-en Passetemps og jernbanelinjen i den nordlige delen av appellasjonen.

Denne delen av landsbyklassifisert flatere vinmark gir modnere druer, mens de høyereliggende delen byr på større friskhet. Den sørlige delen byr på generell basis en mer robust karakter, mens den nordlige mer frukt og eleganse. Når de blandes hentes det beste fra begge deler, og svakere sider utlignes, som du kan smake i denne vinen.

Prieur-Brunets portefølje er representert med også tre røde viner på polet. Her er Dom. Prieur-Brunet Santenay 1er Cru La Maladière 2016 den mest interessante. Den byr på12971401.jpeg [396.91 KB] veldig klassisk burgundkarakter med fine jordsmonnstoner, god myk frukt og fine slanke tanniner. Et godt uttrykk for den førnevnte nordlige delen av Santenay.

En vin som ber om å bli servert til en coq au vin eller pasta med kjøttsaus, eller lammefilet fra grillen. Den har dessuten et mellomlangt lagringspotensial. Den tålmodige vil oppleve en vin med veldig typiske utviklete aromaer.

Druene kommer fra Maladière-vinmarken (bildet under) som er sør-sørøstvendt og ligger mellom 250 og 300 høydemeter, og rett ovenfor Ch de Santenay og landsbykjernen. 

Santenay dekker 400 hektar vinmarker i den sørligste delen av Beaune, og vinene herfra, når de er godt laget, representerer noe så sjelden som god burgundvaluta.

Se utvalget av Santenay på polet

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler
+
Tester
56 viner i alu-boks vurdert

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler

Utvalget av vin i alu-bokser øker stadig. Og kvaliteten med det, selv om det fortsatt er store forskjeller på de beste og de svakeste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dobbel ærespris og 30 års jubileum for Bent Stiansen

I tillegg til jubileum har Statholdergaarden gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne for 27. gang. Som i hvert fall er solid norgesrekord.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her