Drikke
Kaffekongen i Berlin

Kaffekongen i Berlin

Skandinavene lager bedre kaffe enn italienerne, det mener i hvert fall amerikanske Cory Andreen. Og han er ingen hvem som helst siden han i fjor hentet verdensmestertittelen i kaffesmaking. Men det er i Berlin det kommer til å skje fremover.
Redaksjonen
17 Juli 2013 - 15:10

- Jeg var kjempenervøs i begynnelsen av konkurransen, men ristet det av meg og følte meg ganske sikker i siste etappe, forteller Cory om finalen i World Cup Tasters Championship som fant sted under messen World of Coffee i Wien sommeren 2012.

Etter tre intensive dager med kaffeslurping tok han hjem seieren, og slo blant annet alle sine konkurrenter i åtte-trianguleringstesten hvor deltakerne i åtte runder skulle skille ut den odde koppen blant tre, hvor de to andre inneholdt samme type kaffe. Cory var den eneste som klarte alle rundene – på tiden 3.28.

Slik blir du en verdensmester

Topper listene

- Seieren er «great!», sier Cory på amerikansk vis, selv om han konkurrerer for sitt nye hjemland Tyskland.

- Jeg syns dette viser hvordan Tyskland begynner å bli sterkere på kaffeområdet. Det går langsomt, men utviklingen går fremover, spesielt i Berlin, mener han.

Han har også sterke synspunkter på utviklingen når det kommer til spesialkaffe.
- Berlin og Tyskland har virkelig noe på gang! Nylig gjorde jeg en kaffeturné gjennom London, Oslo og København og det fantes en del virkelig god kaffe der. Folk begynner faktisk å høre på meg når jeg sier at skandinavene lager bedre kaffe enn italienerne! Men jeg savner variasjonen der, som man finner i Berlin nå om dagen. Om fem år tror jeg Berlin kommer til å være en av de viktigste byene i verden for skikkelig fantastisk kaffe sier Cory.

Ikke lenger bare espresso

Om sitt tidligere hjemland USA er han ikke like entusiastisk:
- Det er et vrient spørsmål. I Portland har utviklingen sakket akterut skikkelig. Det finnes et lite sted, Heart, som er ett av de få av flere dusin som jeg har testet som virkelig konsekvent rister og brygger bra kaffe, og de ansatte virkelig vet hva de driver med. Kjempen Stumptown brenner faktisk nesten alltid bønnene og underekstraherer kaffen, noe som også er en trend andre steder. Men så finnes det andre brennerier i USA som Intelligentsia, og deres spinoff Handsome Roasters, som lager skikkelig bra greier.

Fire år etter at han flyttet fra Washington DC driver Cory to av Berlins mest populære kaféer, som konstant topper listene over byens beste kaffe.

- Vi åpnet CK fordi det praktisk talt var et vakuum i Berlin når det gjaldt spesialkaffe. Omtrent to år senere tok motebutikken Voo kontakt og spurte om vi ville åpne en filial i deres butikk, og det ville vi jo! Selv om det er en god del jobb med å drifte begge.

Kaffeslump

At amerikaneren begynte å interessere seg for kaffe var en ren slump. Det startet da han jobbet ekstra på en restaurant i Washington DC, hvor han gjorde alt annet enn å lage kaffe.

- Men så fikk jeg høre at deres leverandør, Counter Culture Coffee, akkurat hadde åpnet et utdanningssenter i nærheten og tilbød gratis kaffeprøving hver fredag. Det hørtes utrolig merkelig ut i mine ører så jeg dro dit for å sjekke ut en av deres «cuppings» - og ble helt hekta! Jeg hadde aldri trodd at kaffe kunne være så full av smaker og så variert. Fra det øyeblikket startet min interesse, som siden har utviklet seg fra hobby til profesjonell besettelse.

Og hans entusiasme har helt klart gitt uttelling, men ikke uten en enorm investering:
- Mine kunnskaper har jeg ervervet på ulike vis. Jeg har hatt muligheten til å lære av utrolige kunnskapsrike mennesker med stor pasjon for kaffe. Selvfølgelig har jeg også researchet i bøker og i uendelige internettkilder. Resten kommer fra eksperimentering.

Søker nye favoritter

Når man har en kaffeekspert for hånden, må man jo spørre hva som er hans favoritt. Men det spørsmålet er ikke så lett å besvare viser det seg.

- Kaffe er så sesongbetont og smakene så varierte at mine preferanser endrer seg hver måned. Akkurat nå er jeg veldig opptatt av noen fantastiske kaffesorter fra Limu i Vest-Etiopia, en litt mindre kjent region i landet som har begynt å produsere imponerende varer. Men innhøstingen som skjer i begynnelsen av året begynner å bli litt gammel nå så jeg kommer sikkert til å forelske meg i noe fra den ferske sentralamerikanske avlingen, sier han.

Kalde drikker med kaffe og te

Men når vi spør om den beste måten å tilberede kaffen på kommer svaret mer kontant.

- Den beste måten er å tilberede kaffen korrekt! Bruk vann som er ca 95 grader varmt, mal bønnene rett før brygging og forsikre deg om at hvilken maskin du enn bruker, at den er ren. Om man vil lese seg opp på spesifikke metoder syns jeg brewmethods.com er en bra ressurs.

Filter tilbake på moten

Kommer det en ny filtertrend? Nordmenn har jo aldri sluttet å drikke filterkaffe. Men hvordan er det i Tyskland og USA?

- Amerikanerne har heller aldri sluttet å drikke det. Men det har tyskerne, til tross for at de faktisk har funnet opp noen av de beste maskinene som finnes for å brygge velsmakende kaffe. Men nå begynner de langsomt å komme tilbake til filterkaffen. Veldig langsomt. Jeg jobber på det! Comeback-et har utgangspunkt i en ny trend i USA hvor man brygger hver kopp individuelt, som når man lager espresso.

Renessanse for håndbrygging av kaffe

Corys tips til Berlins beste kaffeopplevelser

The Barn, Auguststraße 58  – Dette er ett av veldig få steder som bruker Londons fantastiske mikrobrenneri Square Mile utenfor Storbritannia.

Five Elephant, Reichenberger Straße 101 - Berlins aller yngste mikrobrenneri har virkelig forbedret sin kvalitet på veldig kort tid. Og forlat ikke stedet før du har smakt på verdens beste cheesecake!

No Fire No Glory, Rykestraße 45  – Dette er en virkelig perle og ligger rett rundt hjørnet for CK Cafe. Et kjempebra sted å prøve velsmakende kaffe ristet av The Coffee Collective i København.

Chapter One Coffee, Mittenwalder Straße 30 - Har knapt vært åpent ett år, og presenterer mikrobrennerier fra hele Tyskland, utenom Berlin.

Oslo Kaffebar, Eichendorffstraße 13  – Et splitter nytt sted, og jeg har vært bortreist konstant siden de åpnet, men jeg kan vedde på at det er verdt et besøk. Eieren planlegger å importere kaffe fra brennerier i Oslo, som er noen av de beste i verden.

Tekst og foto: Eva Paulsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt
Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt

Den er også en fin måte å rydde i kjøleskapet på, for her kan du bruke de grønnsakene du har. Det gjelder bare å være litt kreativ.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs
Ukens drink

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs

Cocktailen Southside lages med gin, men i denne er det brukt akevitt som gir en litt annen karakter, men fortsatt veldig frisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt
Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt

Den er også en fin måte å rydde i kjøleskapet på, for her kan du bruke de grønnsakene du har. Det gjelder bare å være litt kreativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin

Bli med til Stavangers ferskeste stjernerestaurant, Hermetikken, Biondi-Santi og Jura, samtidig som vi utforsker det indonesiske kjøkken, med blant annet norskprodusert tempeh.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nesten full pott til Svanen - nok en gang

Under barshowet Norse Bar Awards 2024 ble Svanen årets bar, også prisen årets barteam tilfalt Svanen samt ikke minst prisen for årets cocktailmeny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusiv vertikalsmaking med bærekraftige viner fra hele Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 17. september

Eksklusiv vertikalsmaking med bærekraftige viner fra hele Toscana

Bli med på en unik vinopplevelse den 17. september. Dette er en sjelden mulighet til å smake og sammenligne viner fra ulike årganger og deler av Toscana.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her