Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.
06 Mai 2024 - 16:30

Danmark er det dyreste stedet i verden å nyte en Michelin-meny målt i dollar. Der er medianprisen for en slik meny 324 USD, og den er ikke uventet København som drar opp snittet med 443 USD.

Island ligger på 248 USD og Sverige på 228 USD.

I Norge er medianprisen 204 USD. Det betyr at du kan spise både dyrere og rimeligere Michelin-menyer i Norge – men i internasjonal, europeisk og ikke minst skandinavisk sammenheng er norske priser gunstige. Dette bør med andre ord brukes aktivt av reiselivsinstitusjoner for å tiltrekke seg foodies og andre turister som søker noe annet enn Holmenkollbakken og rene naturopplevelser.

Aller rimeligst i verden blant land og kontinenter som har minst tre Michelin-restauranter er Vietnam med 130 USD. Malta, Hellas og Belgia er Europas rimeligste med priser på 133, 140 og 144 USD.

Og de rimeligste byene i Europa er Montpellier, Bordeaux, Dijon, Lyon, Toulouse, Dublin og Athen som ligger mellom 128 og 144 USD.

michelin-prices-global-map-usd-final-1.jpg [551.42 KB]

Chef's Pencil som er et internasjonalt matmagasin som dekker gastronomiske trender, beregnet at for hver stjerne må du betale 100 USD ekstra. Medianprisen globalt for en stjerne er 165 USD, for to 256 USD og for tre 356 USD.

Norges eneste trestjerner, Maaemo ligger nå på 4800 NOK, som nå tilsvarer 444 USD. Maaemo er derfor blant restaurantene som drar opp gjennomsnittet, også for Norge som sådan. Det samme gjelder for RE-NAA som tilbyr sin meny for 3600 NOK eller 333 USD.

Norge enstjerners restauranter ligger på tusenlappen mindre for sine dyreste alternativer, som Kontrast Oslo og Fagn Trondheim med 2450 NOK hver seg og Speilsalen på 2600 NOK.

Ett unntak blant enstjernerne er Sabi Omakase Oslo på 3250 NOK. Savage og  Statholdergaarden i Oslo samt Lysverket i Bergen befinner seg i det midtre sjiktet med 2250 NOK, 2195 og 2040, mens Mon Oncle i Oslo, k2 i Stavanger og Hyde i Oslo tilbyr Norges rimeligste Michelin-meny til henholdsvis 1600, 1300 og 1250 NOK.

Antall serveringer varierer naturligvis fra restaurant til restaurant. 

Til sammen har Norge 21 restauranter nå (pr 27. mai 2024) med en eller flere stjerner, fra Under lengst i sør til Speilsalen i Trondheim.

Og med tanke på alle restaurantene som har Michelin-nivå, men ingen stjerne, og dermed som oftest enda gunstigere priser, passer det med en liten omskrivning: «det er deilig å være matglad i Norge».

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler
+
Tester
56 viner i alu-boks vurdert

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler

Utvalget av vin i alu-bokser øker stadig. Og kvaliteten med det, selv om det fortsatt er store forskjeller på de beste og de svakeste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dobbel ærespris og 30 års jubileum for Bent Stiansen

I tillegg til jubileum har Statholdergaarden gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne for 27. gang. Som i hvert fall er solid norgesrekord.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her