Godbiter i pollisten
Old school-pinot noir fra Chile? Ja, legg fordommene til side for denne er seriøse saker

Old school-pinot noir fra Chile? Ja, legg fordommene til side for denne er seriøse saker

Ikke det at dette er den første ikke-kommersielle pinot noir-en fra Chile, men den har en spesiell historie som er verd å lytte til, og ikke minst smaker den fortreffelig.
17 Mars 2021 - 13:45

Bak Tayu Pinot Noir 2019 står samme produsent som bak en av tidenes mestselgende vinmerker på polet, nemlig Gato Negro, men avstanden mellom vinene er himmelvid. Tayu har mye karakter fra voksested, både klimatisk og jordsmonnsmessig.

Det skyldes at druene er dyrket i et av de kjøligste klimaene i Chile, Malleco Valley, et kystnært «nytt» vinområde 60 mil sør for hovedstaden Santiago, enda lenger sør enn Bio-Bio Valley, som tidligere var det kjøligste vinområdet i Chile.

Malleco ligger på samme breddegrad som Patagonia i Argentina på andre siden av Andesfjellene. Mens Patagonia er ørken, er Malleco begunstiget med en nedbørsmengde på 1276 mm årlig, midt mellom Bordeaux og Rias Baixas, men maks-temperaturene er lavere og antall soltimer flere. Derfor er det kjøligklimadruer med en forholdsvis kort vekstsesong som chardonnay og pinot noir det satses på. Og derfor bærer pinot noir-karakteren i Tayu så få spor av «den nye verden».

Heldigvis er det i dag et begrep som en gang for alle burde begraves, all den tid den vinområdene på den sørlige halvkule og i USA/Canada, er enda mer sammensatte og komplekse enn «den gamle verden», altså Europa.

3-copy.jpg [179.38 KB]Tayu har mye som minner om old school-Burgund (bortsett fra at den ikke er chaptalisert) med toner av jordsmonn og skogbunn kombinert med kirsebær, god syre takket være en pH på 3.52 og moderat alkohol. Jordsmonnet er imidlertid et annet enn i Burgund, i Malleco er det rødlig vulkansk sand- og leirjord som dominerer, og for vinmarken Tayu kommer fra er det også innslag av granitt og kvarts. Siden dette fra naturen av er sur jord, må den tilsettes kalk. Og siden det ikke har vært dyrket vindruer her før nå, er det utvalgte Dijon-kloner av pinot noir som er plantet. 

bucha_4.jpg [314.31 KB]Fortsatt er Malleco en bitteliten region i chilensk målestokk, med rundt 40 hektar vinmarker, hvorav 5 hektar tilhører Tayu-prosjektet som altså byr på svært interessante resultater. Det som skiller denne vinen fra alt annet fra Chile er dessuten at den er det første resultatet av vinmaking i regi av mapuche-folket, Chiles urbefolkning. Tayu betyr «vårt» på språket deres, mapundungun.iStock-636200492.jpg [373.19 KB]

Initiativet til dette prosjektet er fra Viña San Pedros landbruksteam som jaktet etter et nytt område for pinot noir-dyrking. Det fant de i Purén som er beskyttet overfor Stillehavet drøye 3 mil unna, ved fjellkjeden Nahuelbuta som har vulkanske topper opp til 1379 m.o.h. og som er en nasjonalpark med forhistoriske trær.

Siden 2015 har prosjektet vært drevet etter «rettferdig handel»-prinsipper hvor familiene som er involvert er garantert utkomme for druene sine, men at det samtidig er lagt til grunn en bærekraftig framtidig utvikling.

MONTAJE 18 con graficas INGLES.00_03_49_15.Still024.jpg [746.99 KB]Vinmakingen er moderne gjennom bruk av sementegg, delvis helklasefermentering og maserasjon under reduktive forhold, spontangjæring og forsiktig bruk av eikefat til den malolaktiske gjæringen og modningen. 

Den første smaken er imponerende god, og jeg ser fram til å følge dette prosjektet videre.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler
+
Tester
56 viner i alu-boks vurdert

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler

Utvalget av vin i alu-bokser øker stadig. Og kvaliteten med det, selv om det fortsatt er store forskjeller på de beste og de svakeste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dobbel ærespris og 30 års jubileum for Bent Stiansen

I tillegg til jubileum har Statholdergaarden gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne for 27. gang. Som i hvert fall er solid norgesrekord.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her