Ukens vin
Denne tyske pinot noiren er et virkelig kupp

Denne tyske pinot noiren er et virkelig kupp

Den har nemlig en veldig god dybde i sin prisklasse og et godt lagringspotensial. Snart kommer det enda mer spennende fra denne produsenten fra Württemberg som ikke er hverdagskost i vinglasset.
04 September 2018 - 14:45

Dautel Spätburgunder 2016 er usedvanlig innsmigrende samtidig som den er en vin som trenger litt tid i glasset siden den er svakt reduktiv – som betyr at den trenger oksygen for å åpne seg fullt ut. Server den derfor i romslige glass, og vær heller ikke redd for å bruke karaffelen.

En virkelig deilig pinot noir – eller spätburgunder som det heter her.

Jordsmonnet i området varierer med høyden over havet.

Dette er Dautels enkleste pinot noir, og en av deres toppviner kommer på polet i november. Så det er bare å glede seg for Spätburgunder Bönningheimer Sonnenberg Erste Lage 2015 er en virkelig imponerende utgave med veldig god frukt og tydelig jordsmonnspreg.

Pinot noir opplever økende interesse fra alle markeder.

Den er en erste lage som er nest øverste nivå. Deres grosse lage-pinot heter (Kalk)schupen hvilket forklarer alt om jordsmonnet i vinmarkene som ligger ved 250 m.o.h..

 

Jordsmonnene i Dautels vinmarker er fra triasperioden, men i motsetning til eksempelvis Franken som er nabo i nord, er det her lagdelt og varierer derfor med høyden over havet. Øverst ved 400 m.o.h er det mergel her ligger Michaelsberg og Forstberg som er grosse lage for henholdvis lemberger og pinot noir, neste lag er sandstein, hvor vi finner Steingrüben som er Dautels grosse lage for riesling. Så følge gipskeuper som er dypt jordsmonn med høy pH hvor riesling trives veldig godt. Herfra kommer Dautels supre Riesling Gipskeuper 2017 som inntil nylig var å få i 2013-årgang. Kommer du over den, kan du glede deg over en veldig god munnfull, men 2017-utgaven er enda mer intens og lekker. En nydelig matvin med et bra potensial.

Fredag denne uke kommer Dautel Weissburgunder 2017 på polet, som er en solid vin i sin kategori.

Dautel holder til i Bönnigheim i Württemberg og er medlem av VDP siden 1999. Christian Dautel var på kombinert ferie- og jobbtur i Norge i august, da jeg møtte ham, men måtte rushe hjem for å forberede innhøstningen. I år er det den tidligste innhøstning noensinne. – Men vi har heldigvis mest sentmodnende druesorter, forklarer Christian.  

Christian Dautel.

Württemberg er Det fjerde største vindistriktet i Tyskland, men forholdsvis lite representert i Norge. Det kommer nok av at dette er rødvinsland, og tysk rødvin har først i de senere år hatt appell utenfor landets grenser. Så selv om det i området dyrkes 90 ulike druesorter, er det er interessen for særlig pinot noir og riesling som leder an på eksportmarkedet.

Dautel jobber økologisk i vinmarken men er ikke sertifisert.

Dautel-familien kan skryte på seg 500 års vinhistorie. Og bestefaren til Christian startet kooperativet i landsbyen. Faren Ernst på sin side brøt med kooperativet i 1977. – Bestefar var naturlig nok ikke veldig fornøyd med det, sier Christian. - Siden moren min brakte inn noen vinmarker i familien, fikk vi nok til å kunne leve av det, og da var valget lettere.  

Porschefabrikken ligger like ved og konkurrerte lenge om arbeidskraften i området. Foto: ANDREAS DURST

Dessuten endret faren stilen for deres viner, de gikk fra søte til tørre viner, for både hvite og røde, og de røde gjennomgikk malolaktisk gjæring. Fra 1985 innførte han barriques i vinkjelleren og chardonnay i vinmarkene – som en av de første i Tyskland. Så selv om det for Christian i kraft av å være ung er naturlig å endre til det bedre, behøvede han ikke gjøre så mye, for farens endringsvilje gjorde at de hadde tatt de viktigste stegene allerede i retning kvalitetsløft for eiendommen. – Han var på en måte områdets svarte får, ler Christian.

Gipskeuper-jordsmonnet setter seg fast på klær og fottøy. Foto: ANDREAS DURST

Det Christian brakte med seg var kunnskap ervervet gjennom utenlandsopphold i Sør-Afrika, USA, Australia, Frankrike (Comtes Lafon) og Østerrike hvor han gjennom Franz Weninger fikk erfaring med biodynamisk dyrking.

Derfor har Christian innført en rekke nye prinsipper i vinkjelleren som spontangjæring og bruk av åpne gjæringskar. Dessuten bruker de i større grad store fat i stedet for barriques. – Vi ønsket å unngå eikepreg, derfor bruker vi bare velbrukte 300 og 500 liters fat, forklarer Christian som forteller at de også eksperimenterer med hele klaser.

Siden 2013 er det Christian som har ledelsen for familiens 15 hektar som dyrkes økologisk – men er ikke sertifisert siden Christian mener han ikke trenger mer kontorarbeid. Han er derfor veldig glad for at foreldrene fortsatt er aktive i bedriften.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

At det finnes så rimelige viner fra denne adressen, er sensasjonelt
+
Ukens vin

At det finnes så rimelige viner fra denne adressen, er sensasjonelt

For viner fra Korsika er franskmennenes egen hemmelighet som derfor oppnår høye priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt
Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt

Den er også en fin måte å rydde i kjøleskapet på, for her kan du bruke de grønnsakene du har. Det gjelder bare å være litt kreativ.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
At det finnes så rimelige viner fra denne adressen, er sensasjonelt
+
Ukens vin

At det finnes så rimelige viner fra denne adressen, er sensasjonelt

For viner fra Korsika er franskmennenes egen hemmelighet som derfor oppnår høye priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt
Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt

Den er også en fin måte å rydde i kjøleskapet på, for her kan du bruke de grønnsakene du har. Det gjelder bare å være litt kreativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Norge et paradis for luksus til lavpris

Jeg er så lei av klagene over at det er så dyrt å spise godt i Norge. Det er dyrt å spise dårlig, akkurat som at det er dyrt å drikke dårlig. Men det som er godt og vellaget er utrolig godt priset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin

Bli med til Stavangers ferskeste stjernerestaurant, Hermetikken, Biondi-Santi og Jura, samtidig som vi utforsker det indonesiske kjøkken, med blant annet norskprodusert tempeh.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som britene, bruk hyse og fennikel i fiskesuppa
Dagens rett

Gjør som britene, bruk hyse og fennikel i fiskesuppa

Hyse, også kjent som kolje, er den hviteste fiskesorten og den foretrukne ingrediens til fiskepudding og -boller. Men den gjør seg også veldig godt i en fiskesuppe.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her