Dagens rett

Vannmelonsalat med ribbe og hoisinsaus som på Ahaan restaurant

Vannmelonsalaten er en av favorittene fra denne sommerens beste kokebok
Foto: (Stian Broch)

Vannmelonsalaten er en av favorittene fra denne sommerens beste kokebok

Thaisommer er siste kokebok fra Terje Ommundsen, mannen bak restaurantene Plah og Ahaan, og en av Norges fremste eksperter på thaikjøkkenet.
03 August 2022 - 00:00

Denne salaten har jeg spist mange ganger etter at jeg fikk den første gang på Ahaan - thai-street food-restauranten i Oslo - som er en forlengelse av mer kjente Plah.

Les om da Ahaan åpnet sine dører

Gleden var stor da jeg fikk vite at den ville være en del av Terje Ommundsens siste kokebok, Thaisommer, som kom på forsommeren i år. Denne oppskriften er ikke blitt mindre populær av den grunn, og bakgrunn for utallige vrier avhengig av hva som finnes på kjøkkenet.

Om den er vanedannende, så gjelder det resten av kokeboka hvor Terje tar oss med gjennom sine favoritter for sommersesongen, egne vrier på retter han har lært å kjenne på sine uendelig mange reiser til Thailand.

Vannmelonsalaten kan også tas med på tur om du legger de ulike ingrediensene i hver sin boks. Foto: Stian Borch

Inspirasjonen til vannmelonsalaten fikk Terje på en restaurant i Koh Samui, en paradisisk øy Thailandsbukta. Oppskriften er tilpasset norske forhold, for som han skriver "i Thailand damper man ribben, gnier den inn med eddik og salt, før man legger den i sola i et par dager", så er ikke dette så lett i Norge. Men tørking i ovn fungerer veldig godt.

Frityrsteking av ribbe høres sikkert skremmende ut for store deler av salatpublikummet, men for alle andre som synes salater er for lett og magert, så er trøsten at denne er både syrlig, søt, godt krydret og mettende. 

Er du blant dem som savner ribbe året rundt, så er dette oppskriften du skal velge i sommerhalvåret. 

Ommundsen-Thaisommerx.jpg [178.45 KB]
I kokeboka som er delt inn i sommerens ulike faser, myldrer det ellers av fristende retter som takket være mangfoldet i norsk dagligvarebransje (og da tenker jeg ikke på de tre store), er lett å få til for de fleste. Valgets kval er den største utfordringen, men siden sommeren er lang om vi tar med september også, rekker du å lage mange av dem. Etter min mening vil de fleste rettene fungere også midtvinters, når vi trenger thaivarme også på tallerkenen. 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vannmelonsalat med ribbe og hoisinsaus som på Ahaan restaurant

Vannmelonsalat med ribbe og hoisinsaus som på Ahaan restaurant

Fremgangsmåte

Ribbe:

  1. Legg ribben med kjøttsiden ned i soyasausen dagen før den skal brukes. La den stå i kjøleskapet.
  2. Del ribben i to passende biter slik at den får plass i en kjele. Kok den i lettsaltet vann i ca 45 minutter.
  3. Ta den ut og skjær små ruter i svoren mens den ennå er varm. 
  4. Gni den inn med eddik ogt salt.
  5. Sett den til tørking i ovnen ved 60 grader i ca 3 timer. 
  6. Varm opp olje i en kjele til ca 180 grader og friter ribbebitene til de er sprø utenpå og svoren popper.
  7. Ta ut og hold varm.

Kokosdressing:

  1. Stek kokosmassen i en tørr panne eller i ovnen til den blir gyllen. Avkjøl.
  2. Knus den i en morter sammen med chili til en fin paste.
  3. Tilsett sukker, fiskesaus og limesaft.
  4. Den skal smake søtt, syrlig og sterkt - og litt nøtteaktig.

Salaten:

  1. Kutt vannmelon i terninger.
  2. Finhakk sjalottløk.
  3. Skjær ribben i skiver.
  4. Bland sammen i en bolle og vend inn dressingen.
  5. Strø urtene og den sprøstekte løken over. 
  6. Server hoisinsaus ved siden av.

Dette er sommerens beste salater

Slik lager du hoisinsaus

Slik frityrsteker du løk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Terje Ommundsen, Thaisommer, Gyldendal Forlag

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

At det finnes så rimelige viner fra denne adressen, er sensasjonelt
+
Ukens vin

At det finnes så rimelige viner fra denne adressen, er sensasjonelt

For viner fra Korsika er franskmennenes egen hemmelighet som derfor oppnår høye priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt
Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt

Den er også en fin måte å rydde i kjøleskapet på, for her kan du bruke de grønnsakene du har. Det gjelder bare å være litt kreativ.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
At det finnes så rimelige viner fra denne adressen, er sensasjonelt
+
Ukens vin

At det finnes så rimelige viner fra denne adressen, er sensasjonelt

For viner fra Korsika er franskmennenes egen hemmelighet som derfor oppnår høye priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt
Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt

Den er også en fin måte å rydde i kjøleskapet på, for her kan du bruke de grønnsakene du har. Det gjelder bare å være litt kreativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Norge et paradis for luksus til lavpris

Jeg er så lei av klagene over at det er så dyrt å spise godt i Norge. Det er dyrt å spise dårlig, akkurat som at det er dyrt å drikke dårlig. Men det som er godt og vellaget er utrolig godt priset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin

Bli med til Stavangers ferskeste stjernerestaurant, Hermetikken, Biondi-Santi og Jura, samtidig som vi utforsker det indonesiske kjøkken, med blant annet norskprodusert tempeh.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som britene, bruk hyse og fennikel i fiskesuppa
Dagens rett

Gjør som britene, bruk hyse og fennikel i fiskesuppa

Hyse, også kjent som kolje, er den hviteste fiskesorten og den foretrukne ingrediens til fiskepudding og -boller. Men den gjør seg også veldig godt i en fiskesuppe.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her