Urtestekt laks med tomat- og aspargessalat og posjerte vaktelegg
Foto: Ingvar Eriksson

Urtestekt laks med tomat- og aspargessalat og posjerte vaktelegg

Ingredienser

800 g salmaloin (skinn og benfri laksefilet)

1 bunt gressløk
1 neve basilikum
sitronsaft
salt og pepper
Tomat- og aspargessalat:
8 store tomater
sukker
8 asparges
4 sjampinjonger, skåret i tynne skiver
smør til steking
salt og pepper
1 fedd hvitløk
god olivenolje
Vakteleggene:
8 vaktelegg
eddik
vann
salt
Mandelpotetpuré:
12 fjellmandelpoteter
1 laurbærblad (valgfritt)
2 dl fløte
2 dl helmelk
salt og pepper
Saus:
3 sjalottløk
2 dl hvitvin
2 eggeplommer
litt vann
2 ts dijonsennep
salt og pepper
Sauterte feves:
100 g fevebønner (bondebønner)
solsikkeolje

Fremgangsmåte

Finhakk gressløk og basilikum, og bland med sitronsaft, salt og pepper.

Del laksefileten i fire like stykker. Hell blandingen over laksen, og la den ligge i marinaden i en halv time.

Stek laksen i en varm panne i ca. 1 ½ minutt på én side. La den hvile litt før du legger den opp. Laksen stekes rett før servering.

Tomat- og aspargessalat:
Forvell og flå tomatene, del dem i to og fjern innmaten så du sitter igjen med fire flate bånd av tomatkjøttet.

Legg tomatene på kjøkkenpapir, strø litt sukker over, og la dem ligge i ca. 15 minutter.

Rens aspargesene og blansjer (kokes i ett minutt) dem i godt saltet vann, ha rett over i isvann for å stoppe kokeprosessen.

Del hver asparges først i to på tvers, og så på langs.

Stek de skivede sjampinjongene i litt smør med salt og pepper, riv litt hvitløk over.

Legg opp salaten lagvis med litt olivenolje pluss salt og pepper på hvert av lagene. Legg først et lag med tomat, deretter asparges, så tomat, og asparges igjen. Avslutt med et lag sjampinjong.

Vakteleggene:
Knekk vakteleggene i en bolle, og hell over litt eddik og vann.

Kok opp en kjele med vann, eddik og salt. Rør om, og hell eggene forsiktig over i vannet, et og et. Trekk så kjelen av platen og la trekke i ca. 1 ½ minutt.

Legg så de posjerte eggene over i kaldt vann, deretter på et kjøkkenpapir, og krydre med salt.

Mandelpotetpuré:
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann, gjerne med et laurbærblad i vannet.

Press potetene gjennom en sil, eller bruk en purépresse. Kok opp fløte og melk, og spe dette i pureen under omrøring til du får en fin purékonsistens. Smak til med salt og pepper.

Saus:
Finhakk sjalottløk, og kok den inn sammen med tørr hvitvin. Reduser (kok inn) til ca. 1 dl, og sett til side.

Pisk eggeplommene og litt vann over kokende vannbad til dobbelt volum.

Tilsett dijonsennep i eggeblandingen, og fortsett å piske over varme. Pass på at det ikke skiller seg.

Tilsett til slutt vinreduksjonen litt etter litt.

Sauterte bønner:
Rens fevebønnene og legg til side. Rett før servering sauterer (steker de raskt) du dem i olje, etter sauteringen kan du enkelt trykke ut selve bønnene ved å presse på skallet.

Legg en skje med potetpuré midt på tallerkenen og anrett laksefileten oppå, topp fileten med de posjerte vakteleggene.

Legg opp tomat- og aspargessalaten ved siden av fileten, fevebønner rundt samt litt saus rundt fisken. Hvis du vil kan du skjære et fint snitt i det posjerte egget ved servering.
 
Oppskriften er hentet fra boken Hvordan bli en MasterChef av Eyvind Hellstrøm, Tom Victor Gausdal, Jan Vardøen og Henriette Myhre Hagelund som er finalist til Beste norske kokebok 2010.
 

Sendt inn av Henriette Myhre Hagelund

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt
Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt

Den er også en fin måte å rydde i kjøleskapet på, for her kan du bruke de grønnsakene du har. Det gjelder bare å være litt kreativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin

Bli med til Stavangers ferskeste stjernerestaurant, Hermetikken, Biondi-Santi og Jura, samtidig som vi utforsker det indonesiske kjøkken, med blant annet norskprodusert tempeh.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nesten full pott til Svanen - nok en gang

Under barshowet Norse Bar Awards 2024 ble Svanen årets bar, også prisen årets barteam tilfalt Svanen samt ikke minst prisen for årets cocktailmeny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Svinekoteletter blir til supre grillspyd når de får følge av asiatisk potetsalat
Dagens rett

Svinekoteletter blir til supre grillspyd når de får følge av asiatisk potetsalat

Helt vanlige svinekoteletter får et smaksløft etter en runde i denne marinaden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her