Ellingsen gikk av med seieren i et historisk jevnt norgesmesterskap i Ålesund, der kun 3 poeng skilte første- og tredjeplassen.
- Helt vanvittig. Jeg drømte om å kunne ta en fjerdeplass, men aldri, aldri at jeg skulle gå helt til topps, sier 23-åringen.
- Jeg har trent vanvittig mye, og hatt god hjelp fra mine kolleger på Kulinarisk Akademi. Det er kanskje min sterkeste side som kokk - at jeg kjenner så mange flinke kokker, sa en himmelfallen vinner, som tok seieren foran Tommy Raanti fra NB Sørensen Dampskipsexpedition i Stavanger, og Morten Rathe fra Rica Nidelven Hotel på tredjeplass.
Ellingsen fikk kongepokalen overrakt av Mat- og landbruksminister Lars Peder Brekk under fredagens NM-bankett.
NM i Kokkekunst arrangeres for åpen scene under Den Norske Matfestivalen i Ålesund. 12 finalister lager en 3-retters meny til 12 personer, fra utvalgte råvarer. Dommerne legger vekt på smak, det visuelle, yrkesmessig håndverk og hygiene. Svært mange norske toppkokker har fått et karrierebyks som Norgesmester i Kokkekunst.
Retningslinjene og råvarene
Forretten skulle bestå av minst 60 prosent torsk, Tine produkt, blomkål, gulbeter og rød delikatesseløk. Hovedretten måtte ha av minst 60 prosent Liveche kylling, norske belgvekster, norsk purre og norsk hvitløk. Råvarer for desserten var minst 60 prosent krembasert produkt, tillegg til et fryst element, Walrhona sjokolade, eple og fersk pasjonsfrukt.
Arrangør av NM er Kokkenes Mesterlaug Møre og Romsdal, på vegne av Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL).
Den Norske Matfestivalen samler rundt 60.000 besøkende årlig, til faglige seminarer, seks norgesmesterskap og folkefest langs festivalkaia i sentrum av byen.
Årets finalister var:
• Are Nordtvedt, kjøkkensjef, De fem stuer
• Jo Steen, 1. kokk, To rom og kjøkken
• Tommi Raanti, Kjøkkensjef, NB.Sørensen Dampskipsexpedisjon
• Anders Isager, konsulent, G.I. Stavanger
• Nicolas Christoffer Schilling Carlsen, kokk, Rica Nidelven Hotel
• Hallvard Ellingsen, commis, Kulinarisk Akademi
• Børge Brekke, kjøkkensjef, Bjørnefjorden Gjestetun
• Petter Beyer, kokk, Jacobs bar og kjøkken
• Ole Erik Holmen Løkken, kjøkkensjef, To rom og kjøkken
• Morten Rathe, kjøkkensjef, Rica Nidelven Hotel
• Lukasz Brekke, kokk, Bergen Airport Thon hotell
• Alexander Berg, kokk, NB.Sørensen Dampskipsexpedosjon
Foto: Bjørn Vatne/Den Norske Matfestivalen