3-stjerners om sex

Naked ingredients (69 sensual recipes) er en av de største kokebøker som har sett dagens lys i Norge.

Kokeboken måler 24,5 x 34,5 centimeter på strømpelesten. Og det er ikke primært for at bildet av bakt hvitløk skal komme best mulig til sin rett. Det er fotograf Tom Haga og Storeulv på Det Norske Kokkelandslaget, Sven Erik Renaa, som har laget boka. Begge har CVer det lukter svidd av innenfor sine fagområder, og det er fotografen som tok initiativ til det han på sin hjemmeside ( www.tomhaga.no ) omtaler som en erotisk kokebok.

Noe for bestefar?
Og for å ta nettopp det begrepet først: selvsagt er boka erotisk, men den er også vakker, pirrende, sensuell, opphissende, underholdende, etterlengtet, vakker, spekulativ, pervers, motbydelig, pornografisk, stygg, unødvendig, kvinneundertrykkende og så videre.

Det er opp til den du spør å velge sin egen karakteristikk. Grovt sagt er det ingen bok du kjøper for å lære å lage mat. Og det er som en generell anbefaling ikke nødvendigvis denne du skal kjøpe i julegave til bestemor i år. Bestefar, derimot, kan fort vise seg å være i målgruppen.

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

Utvider sjangeren
Naked ingedients er på ingen måte Norges første kokebok der ikke smårutede duker spiller hovedrollen i bildene, sammen med svinekoteletter og krumkaker. Det kommer fra tid til annen bøker som gnåler om hvor vanvittig klar man blir for soverommet etter å ha spist asparges eller østers, men de er alltid mer til å gjespe av enn noe annet man forbinder med det nevnte rom.

Dagfinn Hov og Viggo Pedersens Den erotiske kokeboken er også utgitt i en utgave med navnet Flørt, men ingen av dem når mer enn halvveis opp til G-punktet på sommerens nykommer innen sjangeren.

Rett på sak
Boka, som i følge tittelen skal handle om nakne ingredienser, er fylt av nakne kvinner. Bare fem bilder viser større eller mindre deler av en mann, blant annet som et hendig stativ for en mais som en av våre nye venninner tar i munnen. I det store og det hele liker disse jentene åpenbart å sutte på noe. De hygger seg gjerne med asparges, bananer, makrell, krabbe, røkelaks, jordbær, tomater og reker. Den eneste råvaren som på sin side får suge på noe er en svær, rød fisk. I en sjeldent øyeblikk får den spille rollen som, unnskyld uttrykket, pattedyr...

Det dokumenteres videre at mus liker ost, og pussy nok er det tydelig å se at årets hårmote er nettopp uten så mye som en dusk (med mindre den består av et lite bed karse). Ett bilde viser et kamskjell strategisk plassert på en kvinnekropp, og det er ikke fordi det nettopp der er bruk for skalldyrets tre første bokstaver.

Jo flere kokker....
...jo mere søl? Mulig det, men ingen slår fotograf Tom Haga. Han må ha ett av de sjeldne studioer med sluk i gulvet. For her er det ikke spart på vann, olje, melk, sjokolade, blod, honning, nektar, såpe osv. som kan gi en ung, yppig kropp litt ekstra glans og fuktighet.

Teknisk perfekte bilder, smellvakre jenter
Hva så med maten? De 69 oppskriftene (tallet her er selvsagt helt tilfeldig valgt) framstår som helt underordnet når du blar gjennom boka. Det har fotograf og kokk dessverre selv bedt om. Du finner all verdens mat som påstås å være i stand til å fungere som sexlivets startkabel, som kråkeboller, jordbær og de evinnelige østersene. Men også kveite, svin, kylling og andebryst.

Bildene av maten er teknisk perfekte, oppskriftene (på engelsk) til å forstå for en øvet kokk. Rettene er også smellvakre.

Hva er så min karakteristikk av boka? Jeg vi si at den er morsom. Høydepunktet er et flott bilde av en kvinne som holder en gigantisk klippfisk foran deler av kroppen. Den, og da snakker jeg fortsatt om fisken, er så blendende vakker og fristende at den totalt tar oppmerksomheten fra et par meloner som ville gjort Dolly Parton mørkegrønn av misunnelse.

Naked ingredients er en visuelt vellykket og underholdende bok. Skal du lage mat bør du heller velge enn kokebok etter ditt eget behov. Trenger du litteratur for å bli kåt, er et hvilket som helst nummer av Cupido trolig mer effektivt.

Drivkraft Forlag
Ca. 250 sider
498 kroner

Antall stjerner:
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen