5. september i Bergen - Smak Whisky - Six Classic Malts

Er du en ihuga whiskyelsker? En av Norges fremste eksperter innen whisky, Chris Maile, kommer til Bergen for å finslipe dine whiskykunnskaper. Med seks klassiske skotske maltwhiskyer smaker vi oss gjennom Skottlands forskjellige distrikter. Meld deg på!

De gaeliske klanene produserte i århundrer 'uisge beatha' som er gaelisk for "livets vann", lenge før det ble en internasjonalt anerkjent drikk. Det er denne drikken vi i dag kjenner som whisky.

Six Classic Malts har siden sin introduksjon på begynnelsen av 1980-tallet blitt et begrep for whiskykjennere verden over. De seks single malt-whiskyene er nøye utvalgt som de beste representantene fra hvert av de skotske produksjonsområder. Disse tradisjonsrike whiskyene omfavner til det fulle den variasjonen man finner i både smak og karakter fra de forskjellige områdene. Symbolet som er blitt valgt for å representere the Six Classic Malts er passende nok en Quaich - en tradisjonell skotsk drikkebolle som kun ble brukt til å drikke de fineste whiskyer fra. Produsenten Diageo er i dag verdens største produsent av premium whisky, og du finner flere kjente merker i deres portefølje i tillegg til de seks vi skal smake denne kvelden.

Denne kvelden skal Chris Maile være vår guide til disse utsøkte whiskyene. Chris Maile er av skotsk hærkomst og familien hans kommer fra The Isle of Skye, en øy på vestkysten av Skottland. Hans mange år i Norge har derimot finslepet norsken hans og foredraget vil bli holdt på norsk.
En kanskje medfødt interesse for whisky førte til et engasjement som whiskykonsulent i Norge for United Distillers, senere Diageo. Han har reist landet rundt med whiskysmakinger i mer enn fem år, og har gjennom mer enn 250 smakinger med ulike grupper, fra små whiskylag med fire medlemmer til Bergen filmfestival med 140 deltakere beriket både gane og luktesans hos mang en ivrig deltaker. Chris er initiativtaker og organisator av Oslo Whisky Festival som i år avholdes i slutten av oktober.
Skottland deles tradisjonelt sett inn i fem områder:

Highlands
Området som ligger nord for aksen Glasgow - Dundee, er kanskje det området de fleste forbinder med whisky og Skottland i seg. Dette store området har også de fleste destilleriene og vi får prøve to whiskyer fra dette området; Oban fra området som kalles West Highlands, og Dalwhinnie .

Lowlands
Dette området ligger rett sør for Highlands ned mot grensen til England. Dette er et område som produsere milde whiskyer - deriblant vår representant Glenkinchie .

Speyside
Dette området er for mange regnet som det absolutt beste området for whiskyproduksjon, og ligger mellom Aberdeen og Iverness rundt byen Elgin. Mange av de store navnene kommer herifra - så også Cragganmore som vi vil smake denne kvelden.

Islay
Islay er whiskyens vugge i Skottland - det var her den først ble produsert, og det er en liten øy på vestsiden av Skottland med syv aktive destillerier. Selv om dettte er et lite område har whiskyene fra denne øya et markant preg av torv og røyk, noe som har satt destilleriene i en særstilling blant whiskykjennere. Vi skal stifte nærmere bekjentskap med ett av dem - Lagavulin .

Islands
Til the Islands kan man regne Orknøyene, Skye, Jura, Mull, Arran og Campbeltown. Mange av whiskyene fra disse øyene tar til seg elementenes særpreg, og man kan finne igjen noter som tang og salt i flere av disse. Talisker som ligger på øya Skye er vår representant fra the Islands.

Dette er whiskyene vi får smake:
 

Les gjerne mer om whisky her:

Eller hvis du ønsker mer informasjon om the Six Classic Malts finner du mer her:

Lurer du på hva whisky egentlig er? Finn ut av det på denne lenken:

Arrangementet er nå fulltegnet

Tid: 5. september 2005 kl. 19.00 (til ca. 21.00)
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Neptun Hotel, Valkendorfsgaten 8, 5012 Bergen.

Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende.
Dersom du melder deg på seminaret, men unnlater å møte opp, forbeholder vi oss retten til å etterfakturere seminaravgiften.
 
Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 050905 . Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 01.09.05 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail .

Kommende kurs

Til toppen