La den norske nykålen spille hovedrollen. Her får du tips til hvordan du går fram

Oppskrifter med nykål

Sommeren er en tid mange matinteresserte gleder seg til, ikke bare på grunn av lysere og varmere tider, men spesielt siden årets første friske grønnsaker fra norske åkre fyller opp butikkhyllene.

Tid for å fråtse

Dette er virkelig tiden for å fråtse i nypoteter og ikke minst nykål. Nedenfor finner du noen av de mange oppskriftene vi har med nykål i vår store kokebok.

 

Også veldig sunt

Ikke bare er nykål fantastisk godt på smak, den har en rekke helsefremmende egenskaper du kanskje ikke var klar over. Blant annet kan kål forebygge brystkreft og hjerte- og karsykdommer viser nyere forskning.

Les mer om kålens helseeffekt her

I dag kan vi få tak i det meste av de grønnsakene vi ønsker hele året igjennom, men det er noe eget med å spise de grønne delikatessene når de er på sitt aller beste og i sesong.

Dersom du ikke får tak i nykål kan du også benytte spisskål som likner ganske mye på smak.

Flere lekre oppskrifter på nykål finner du her

På de neste sidene finner du oppskriftene du trenger

 

Grønn juice

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Skjær stilksellerien, epler og nykål i biter som passer juicemaskinen din.

Bruk en juicemaskin og press gjennom frukt- og grønnsakbitene.

Fyll et glass med isbiter og hell juicen i glasset. Pynt gjerne som på bildet.

Tips:
Nypresset juice taper seg raskt næringsmessig og bør drikkes umiddelbart. Lag derfor ikke mer juice enn nødvendig.
 
 
 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Nykål på grillen

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Skyll nykålen og skjær den i båter. Pensle kålbåtene med olje.

Legg kålen først på indirekte varme et par minutter og deretter direkte på grillristen.

Skjær tomatene i strimler og dryss over ved servering. Til slutt kan du drysse over finhakkete urter.

Tips:
Perfekt tilbehør til såvel grillet fisk og kjøtt av alle slag.
 
 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Kremet nykålsalat med tagliatelle

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Salat
Dressing

Fremgangsmåte

Kok tagliatelle som anvist på pakken. Avkjøl. Du kan gjerne bruke en annen pasta.

Skjær nykål i brede strimler og dypp dem i kokende vann. Avkjøl.

Finhakk vårløk og kruspersille.

Bland ingrediensene til dressingen og bland alt sammen til en kremet salat.

Stek grønnsakene raskt på sterk varme i en wokpanne eller i en dyp stekepanne. Rør om hele tiden.

Slå den ferdige woksausen over og bland alt rask sammen i woken.

Tips: Denne salaten kan brukes på et koldtbord, serveres til spekemat, til røykt fisk eller til pølser.
 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Sommerruller

Fremgangsmåte

Vask og rens alle grønnsakene.

Ta av de største bladene på nykålen og forvell dem i 1-2 minutter. Avkjøl. Disse skal brukes til rullene.

Skjær resten av kålen og de andre grønnsakene i strimler.

Varm opp oljen i en wok eller stekepanne med litt høye kanter og tilsett grønnsakene. Wok dem i 2-3 minutter.

Tilsett presset hvitløk, teriyakisaus og sesamfrø, og bland inn bønnespirer og frisk koriander til slutt.

Legg et par spiseskjeer med wokblandingen på hvert kålblad og pakk inn slik at de får vårrull-fasong.

Kålrullene kan serveres slik de er, f.eks. sammen med resten av woken, eller de kan serveres som tilbehør til middag. De kan også stekes i varm olje på hver side før servering.Tips:

Perfekt tilbehør til såvel grillet fisk og kjøtt av alle slag.
 
 

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Nykålruletter

Fremgangsmåte

Løsne forsiktig ett og ett blad fra nykålen. Skyll og skjær bort den groveste stilkdelen.

Kok opp lettsaltet vann og la bladene trekke i 1 - 2 minutter. Løft opp av vannet og skyll dem i kaldt vann (dette kalles å blansjere). Tørk godt.

Bland kjøttfarsen med krydder, salt, pepper og egg.

Tips:
Hvis du ønsker vegetariske kålruletter erstatter du kyllingfarsen med kokte linser som skylles og tørkes før de moses. 

Legg en spiseskje farse midt på et kålblad og brett sammen. Legg kålpakkene tett i tett i en kjele.

Løs opp grønnsaksbuljongterningen i kokende vann og hell forsiktig over kålpakkene. Skru på platen og la det hele trekke i 10 minutter.

Ta kålrulettene opp av kjelen, legg dem på et serveringsfat og hold dem varme mens du lager sausen.

Mål opp 2 dl av kraften. Smelt 1 ss smør i en kjele. Rør inn 1 ss hvetemel. Spe med kraft.

Smak til med limesaft, salt og pepper. Like før servering tilsette finhakket frisk koriander.

Server med aromatisk thairis eller kokte nypoteter. Smørdampete, nye gulrøtter passer også.

Ni fristende retter med nykål

Her flere er oppskrifter med grønnsaker du kan legge på grillen

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Kyllingfilet med spekeskinke og kål

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

4 stk
kyllingfileter
Tilbehør

Fremgangsmåte

Rull spekeskinke rundt hver kyllingfilet og fest med tannpirkere.

Stek filetene raskt på begge sider i en panne. Legg dem i en ildfast form og stek videre i ovn ved 200 grader i ca 10 minutter.

Server kyllingfiletene med lettkokt kål (nykål, sommerkål eller spisskål) og nypoteter rullet i smør og finhakket persille.

Flere gode tilbehør finner du her

Tips: Du kan gjerne grille kyllingen. Pensle da filetene med litt nøytral olje og legg dem med skjøten ned på den varme siden av grillen.

Snu filetene slik at de får en fin stekeskorpe over det hele før du flytter dem over til den kalde siden av grillen.

La filetene ettersteke over indirekte varme i ca. 10 minutter.

Bruk gjerne grillen til å lage tilbehør som grillet asparges, ferskpoteter (nypoteter), mais eller annet.

Her finner du mange flere deilige oppskrifter med kylling

Ni fristende retter med nykål

Her flere er oppskrifter med grønnsaker du kan legge på grillen

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Kyllingfilet med kål og kremet soppsaus

Fremgangsmåte

Begynn med å koke potetene til potetmosen.
 
Stek kylingfiletene 3-4 minutter på hver side og krydre med salt og pepper. La dem hvile mens du lager ferdig potetmosen, tilsett eggeplommer til slutt.
 
Del kålen og kok den noen få minutter i lettsaltet vann. Hell fra kokevannet og spar litt til sausen.
 
Sausen:
Stek sopp og løk i litt smør. Bland inn fløte samt kokevannet og smak til med salt og pepper.
 
Del kyllingen opp i skiver og server med hjemmelagte potetmos, nykål og sausen ved siden av.
 
Tips: I en travel hverdag kan du også bruke potetmos fra pose.
 
 
 

Sendt inn av

Foto: Espen Grønli

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Sprøstekt laks med nypotet, nykål og rømmesaus

Fremgangsmåte

Nykålen:
Rens kålen og del den opp i fire store båter - pass på at stilken er intakt slik at båtene ikke deler seg opp.

Kok opp godt saltet vann (1 ss salt pr liter vann) og ha i kålen. Gi den et raskt oppkok (blansjere) til den såvidt er mør, ca 1-2 minutter.

Avkjøl kålen i isvann etter at den er ferdig blansjert. La den renne av på et kjøkkenhåndkle etter at den er avkjølt.

Kok opp 2 dl vann tilsatt 3 ss smør og varm kålen i dette rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Nypotetene:
Ha nypotetene i en ildfast form og bland godt med sitron og olivenolje. Stek potetene i ovn på 180 gr i ca 30 min. Del nypotetene i to dersom de er store.
 
Laksen:
Skjær laksen i biter på 150 gram. Stek den i litt olje med skinnsiden ned over middels høy varme slik at skinnet blir sprøtt.

Dryss salt på filetsiden. Ikke snu fisken, skinnet skal bli sprøtt og filetsiden skal fortsatt ha en rå kjerne når laksen er ferdig. Ta ut laksen og hold den varm.

Tilsett rømmen i stekepannen og la den koke litt. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt revet sitronskall.

Legg opp poteter og kål på tallerkenen med laksen over og ha rømmesausen rundt.

Tips: Nykålen kan godt byttes ut med spisskål.

De beste lakseoppskriftene finner du her

Les mer om ferskpoteten her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Dampet nykål med hollandaise

Fremgangsmåte

Klassisk hollandaisesaus:
Smelt smøret og sett til avkjøling. Det skal være lunkent ved bruk.

Knekk eggene i en liten tykkbunnet kjele. Pisk kraftig, tilsett kaldt vann, sitronsaft og salt og pisk videre.

Tilsett 1 ss kaldt smør og sett kjelen på svært svak varme. Rør jevnt og trutt mens blandingen sakte varmes opp og eggeplommene begynner å tykne.

Når du ser bunnen av kjelen når du rører, tar du kjelen av platen og pisker inn 1 ss kaldt smør. Nå kan du helle det lunkne smøret i eggemassen i en syltynn stråle mens du rører kraftig og ustanselig.

Bruk bare det gule smøret og ikke bunnfallet som er melkeproteiner og salt. Og det vil vi ikke ha oppi sausen! Smak til med salt, hvit pepper og eventuelt mer sitronsaft.

Server umiddelbart sammen med dampet nykål, røykt laks, westfaler- eller parmaskinke etter smak.

Hollandaisesaus med olivenolje:
Olivenoljen skal være romtemperert ved bruk. Knekk eggene i en liten tykkbunnet kjele. Pisk kraftig, tilsett kaldt vann, sitronsaft og salt og pisk videre.

Tilsett 1 ss kjølig olivenolje og sett kjelen på svært svak varme. Rør jevnt og trutt mens blandingen sakte varmes opp og eggeplommene begynner å tykne.

Når du ser bunnen av kjelen ved røring, tar du kjelen av platen og pisker inn 1 ss kald olivenolje. Nå kan du helle den tempererte oljen i eggemassen i en syltynn stråle mens du rører kraftig og ustanselig.

Smak til med salt, hvit pepper og eventuelt mer sitronsaft.

Nødhjelp!
Hvis sausen skulle skille seg, bruker det nesten alltid å hjelpe med 1-2 ss iskaldt vann som piskes kraftig inn i sausen. Oljehollandaise er mer stabil enn den andre.
Det viktigste er å passe på at eggeplommene ikke blir for varme, det gir en kokt eggeplommesmak til sausen og det er ikke så godt.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen