Mest lest
Det er råvarene som avgjør valget av panne
Foto: (Niclas Jessen niclasjessen.com )

Det er råvarene som avgjør valget av panne

Gleden over den gode smaken er vår misjon. Kjærlighet til råvarene er vår drivkraft. Slik har det vært siden vi begynte å produsere kjøkkenutstyr i 1925. Fremdeles er Le Creuset en garanti for funksjonelle, vakkert utformede redskaper til kjøkkenet.
Jan H. Amundsen
16 Oktober 2016 - 02:00

For oss er det viktig at du får det beste ut av råvarene, og spesielt ved pannesteking spiller materialvalget en viktig rolle. Mange har sikkert vært i en situasjon der biffen koker i sin egen saft på slipp-lett-pannen, mens målet var en sprø stekeskorpe som holder kjøttet saftig. For å få de beste matlagingsresultatene, må man velge panne ut fra råvarene som skal tilberedes. En velstekt biff, en godt tilberedt fisk, en grønnsaksrett eller en omelett stiller vidt forskjellige krav. Det er derfor vi sier at råvarene avgjør valget av panne.

 Materialvalg

Riktig panne utgjør all verdens forskjell. Materialvalget har mer å si for resultatet enn de fleste tror. En panne er ikke bare en panne. Avhengig av materialet og størrelsen, kan pannen bety forskjellen på et vellykket og et mindre vellykket måltid. Le Creuset tilbyr et stort utvalg av panner og størrelser med mer enn 30 tilgjengelige varianter. Vi deler pannene inn i tre hovedtyper etter materialet de er fremstilt i.

 • Toughened Non-Stick-pannene i aluminium fra Le Creuset er ideelle til tilberedning av retter ved lav til middels varme.
 • Støpejernspannene kan bli ekstremt varme og er derfor spesielt velegnet til tilberedning ved middels til høy temperatur.
 • 3-PLY-stålpannene fra Le Creuset blir raskt varme og regulerer temperaturen effektivt. Stålpannene egner seg godt til steking ved alle temperaturer.

Under gir vi en mer detaljert oversikt over fordelene ved de forskjellige materialtypene, og oppgir samtidig hvilke råvarer som passer best til hver pannetype.

 Støpejern

Støpejern egner seg spesielt godt til steking ved middels til høy varme. Støpejernspanner utmerker seg ved at de tåler svært høye temperaturer og sikrer jevn og stabil varmefordeling. Derfor er støpejern det beste valget til steking av store kjøttstykker, både for å oppnå en lekker stekeskorpe og for at kjøttet skal beholde saftigheten.

Støpejernspanner egner seg godt til:

 • kutt av oksekjøtt, svinekjøtt, lam og vilt
 • fet fisk som laks, makrell, kveite og sild
 • kjøttdeig uten panering, for eksempel kjøttkaker og hamburgere
 • grønnsaker som asparges, aubergine og squash, som tåler høy varme

Hvis du er en tilhenger av lette retter, og hvis du ofte tilbereder sarte matvarer som lett setter seg fast, bør du velge et annet materiale enn støpejern. Dette gjelder for eksempel for sarte fiskeslag og grønnsaker, samt retter med egg, melk og ost.

Støpejern holder så godt på varmen at du kan slå av platen før retten er ferdig og utnytte restvarmen. Støpejernspanner kan brukes på alle varmekilder, inkludert induksjon, grill, i ovn og over åpen ild. Dette gjelder imidlertid ikke for panner med trehåndtak.

Godt å vite:

 • Støpejernspanner fra Le Creuset har en matt sort emalje på innsiden, som krever bruk av stekefett under tilberedningen. Bruk gjerne vegetabilsk olje.
 • Støpejern skal alltid varmes opp før bruk for å sikre et jevnt stekeresultat.
 • Vent til maten er stekt på den ene siden og slipper pannen lett, før du vender den.
 • Den sorte emaljen utvikler med tiden en patina, som fungerer som et slags slipp-lett-belegg. Denne prosessen forutsetter at pannen kun vaskes for hånd, uten bruk av oppvaskmiddel eller annet rengjøringsmiddel.

 

Stål

3-PLY-stålpannene fra Le Creuset egner seg godt til steking ved alle temperaturer, og kan brukes til et bredt utvalg av råvarer. Pannene varmes raskt opp og regulerer temperaturen svært effektivt. Dette er spesielt nyttig hvis du skal tilberede retter ved skiftende temperaturer, for eksempel når du først skal brune råvarene ved høy varme før du fortsetter tilberedningen ved middels eller lav varme. 3-PLY er fremstilt i rustfritt stål og fås både med og uten non-stick-belegg. I likhet med støpejernspannene, krever panner uten non-stick-belegg bruk av fettstoffer ved steking.

Stålpanner egner seg godt til:

 • kutt av for eksempel svinekjøtt og kalv
 • grønnsaker, sopp, osv.
 • fet fisk som laks, makrell, kveite og sild

3-PLY-pannene egner seg ikke til svært sarte råvarer som egg, fisk og kylling, og heller ikke til steking uten stekefett. Pannene kan brukes på alle varmekilder, inkludert induksjon, samt i ovn opptil 260 °C.

Godt å vite:

 • 3-PLY-pannene fra Le Creuset er tilgjengelige i en rekke forskjellige størrelser, med høy og lav kant og med og uten non-stick-belegg.
 • Ved bruk av stålpanner uten non-stick-belegg, er det nødvendig å bruke stekefett. Bruk gjerne vegetabilsk olje.
 • Stålpanner skal varmes opp ved middels varme før råvarene legges i pannen. Vent til maten er stekt på den ene siden før du vender den, slik at den slipper pannen lett.
 • Pannens blankpolerte overflate gjør produktene lette å rengjøre, og gir dem enestående holdbarhet. Le Creuset anbefaler rengjøring med oppvaskmiddel for å sikre at alle matrester fjernes. På denne måten unngår du at maten brenner seg fast neste gang.

 

 Aluminium

Toughened Non-Stick-pannene i aluminium er ideelle til tilberedning ved lav til middels varme. Pannene er lette å håndtere og leder og fordeler varmen hurtig og effektivt. Alle pannene i serien har et effektivt non-stick-belegg, som sikrer at selv sarte matvarer ikke brenner seg fast, og som gjør pannene lette å rengjøre. Disse pannene er det beste valget hvis du vil unngå bruk av stekefett, da du kan tilberede maten enten helt uten, eller med en svært liten mengde stekefett.

Egner seg godt til:

 • eggeretter, f.eks. omelett
 • fjærkre, f.eks. kylling og kalkun
 • mager fisk og fiskekaker
 • retter som inneholder melkeprodukter, f.eks. pannekaker
 • fettfri/fettfattig steking

Aluminiumspanner med non-stick-belegg egner seg ikke til rødt kjøtt, som krever hard steking ved høy varme. Du vil risikere å koke kjøttet i stedet for å steke det, siden pannen ikke er beregnet til bruk ved høy varme. I likhet med stålpannene fra Le Creuset, kan Toughened Non-Stick-pannene brukes på alle varmekilder, inkludert induksjon, samt i ovnen opptil 260 °C.

Godt å vite:

 • Aluminiumspanner fra Le Creuset inneholder ikke PFOA og PFOS.
 • Du oppnår lett riktig temperatur, siden materialet raskt regulerer varmen når du skrur platen opp eller ned.
 • HUSK: Aluminiumspanner tåler ikke høye temperaturer, siden overflaten kan bli skadet og miste slipp-lett-funksjonen.
 • Le Creuset anbefaler rengjøring med oppvaskmiddel.
 • Pannene kan også rengjøres i oppvaskmaskin.

 

 

Grillpanner

Le Creuset har grillpanner i både støpejern og aluminium, som begge gir maten fristende grillstriper og autentisk grillsmak. I likhet med de vanlige stekepannene, egner de to grillpannene seg til forskjellige typer råvarer.

En grillpanne i støpejern egner seg spesielt godt til tilberedning av biffer og grønnsaker, mens sarte råvarer som f.eks. mager fisk og kylling, med fordel kan stekes på grillpannen i aluminium fra Toughened Non-Stick-serien. Grillpannene skiller seg ut fra andre panner ved at de steker på indirekte varme og gir maten de karakteristiske grillstripene.

Grillpannen i støpejern skal alltid varmes godt opp før bruk for å sikre at maten får jevne grillstriper. Felles for begge de to grillpannene er at de er spesielt velegnet til tilberedning av råvarer som også egner seg til tilberedning på utendørs grill. For å oppnå best mulig resultat, anbefaler vi at du pensler grillrillene eller råvarene med vegetabilsk olje før steking.

Oversikt

Slik velger du riktig panne:

Materiale

Aluminium (TNS)

Stål (3-PLY)

Støpejern

Oppvarming

Relativt hurtig

Hurtig

Sakte

Steketemperatur

Lav til middels varme

Alle temperaturer

Middels til høy varme

Temperaturregulering

Middels

Hurtig

Sakte

Evne til å holde på varmen

Lav

Middels

Høy

Garanti

Livstid*

Livstid

Livstid

 

 

 Livstidsgaranti

Alle panner fra Le Creuset er dekket av livstidsgaranti, med unntak av enkelte produkter i Toughened Non-Stick-serien, som er dekket av 10 års garanti. Garantien dekker fabrikasjonsfeil og/eller materialfeil, såfremt produktet har blitt brukt i overensstemmelse med den vedlagte bruksanvisningen.

Størrelsesguide

Le Creuset fremstiller panner i størrelser fra 20 til 32 cm, og størrelsen skal alltid passe til retten du tilbereder. Hvis pannen er for stor, kan ubrukt fettstoff brenne seg fast. Hvis den er for liten, kan stekeresultatet bli uregelmessig. Samtidig bør du være oppmerksom på størrelsen på varmekilden, som alltid skal passe til størrelsen på pannebunnen.

Hvis du foretrekker variasjon i kosten, anbefaler vi at du har 2-4 forskjellige panner på kjøkkenet. På denne måten har du alltid en panne som passer til formålet, uansett hvilken rett eller råvare du skal tilberede.

Tre filmer om pannesteking

Le Creuset har laget tre korte filmer som trinn for trinn går gjennom hvordan du oppnår perfekt stekt biff, fisk og sopp med tre forskjellige pannetyper. Riktig valg av panne, avhengig av hvilke råvarer du skal tilberede, er nøkkelen til å oppnå gode resultater til glede for deg selv, familien din og gjestene dine.

 

 

 

 

Tilbud – spar 25 %

Er det på tide å skifte ut de gamle pannene, eller kanskje supplere samlingen med noen nye? Fra 13. september til 12. november 2016 får du 25 % rabatt ved kjøp av minimum to valgfrie panner i Le Creusets flaggskipbutikker og her i nettbutikken.

Alle gryter og panner fra Le Creuset kan brukes på alle typer koketopper, inkludert induksjon. Det betyr at du kan beholde Le Creuset-produktene dine selv om du bytter kjøkken.

SE UTVALGET 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her