Argentinsk prisbombe av dimensjoner

Ukens vin er en usedvanlig vellykket vin til åtti kroner. Ingen grunn til å legge igjen kroner hos Systembolaget når du kan bestille så god vin hos ditt nærmeste pol.
Aase E. Jacobsen
25 April 2003 - 11:26

Argento Malbec 2014 (46101) har nemlig "alt" hva de fleste hjerter begjærer når det er en (rød)vin det er snakk om. Saftig og innbydende duft  av søte mørke bær. Smaken følger med god friskhet som balanserer den fine bærsødmen og de 13 prosent alkohol godt, relativt lang ettersmak med godsaker som mørke bær, sjokolade og mokka.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

En svært anvendelig vin enten du vil ha et glass å nippe til eller du har saftig kjøtt på menyen. Denne usedvanlig prisgunstige vinen er imidlertid ikke noe for kjelleren, for den fortjenere å bli drukket mens den har all sin ungdommelige spenst i behold.

Ukens  vin er signert en av Argentinas mest kvalitetsorienterte vinprodusenter, nemlig Zapata Catena med Nicolas Catena i spissen. Catena var på 70-tallet Argentinas desidert største vinprodusent og solgte til vintørste argentinere utrolige 20 millioner flasker vin pr måned. Kvaliteten på disse flaskene er langt fra det som kjennetegner Catena i dag.

Den store endringen kom på 80-tallet etter et besøk hos Mondavi i Napa Valley, en produsent som Catena fortsatt har nære forbindelser til gjennom felles prosjekter. Der oppdaget Catena at den eneste veien til frelse, altså topp kvalitet vin, var gjennom investeringer i kunnskap og særlig i vinmarkene. Gjennom hele tiåret analyserte Catena seg gjennom Argentinas vinregioner, importerte de best tilpassete klonene av malbec, cabernet og chardonnay og investerte i kunnskap om kunstig vanning, som han med årene har gjort til en vitenskap.

Når den enkleste vinen fra Catena er så bra, hva med de mer påkostede, tenker du kanskje. Og med god grunn og du behøver slett ikke gå høyt opp i pris for allerede med Alamos Malbec 2013 (40277) er du over på større raffinement. Og i enda større grad når du kommer over på Catena Malbec 2012 (46104) som har en imponerende konsentrasjon. Toppvinen Catena Alta Cabernet Sauvignon 2003 (46106) er dyr med sine knapt 300 kroner, men veldig elegant og forseggjort. Catena lager også en rekke hvite viner. Blant andre Catena Chardonnay 2010 (46103) og ikke minst, Argento Chardonnay 2012 (46102) som er som sin røde bror et kjempekjøp, og en vin vi sikkert kommer tilbake til når det nå kanskje blir varmere i været.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her