Beste østersåpner fra Grand i Oslo

Ola Nilsson fra Grand Café i Oslo gikk til topps i NM i østersåpning. Med et rekordgodt resultat på 2,12 minutter var seieren i boks. Det hele skjedde søndag 9. september på Restaurant Sans i Oslo. Nå går turen til VM i Irland.

Årets norgesmester i østeråpning, svenske Ola Nilsson fra Grand Café i Oslo vant med soleklar margin foran 22 andre deltakere i mesterskapet som foregikk søndag 9. september på Restaurant Sans i Oslo. I løpet av rekordraske 2 minutter 2 sekunder hadde han åpnet 30 østers. Selv etter å ha blitt idømt 10 straffesekunder var seieren sikker foran andreplassen som gikk til veteranen danske Heini Pedersen, frilanser. Som for øvrig kunne notere sin personlige rekord etter å ha deltatt mer eller mindre trofast siden det første mesterskapet på norsk jord i 1985. Tredjemann i år ble debutanten Egil Nordeide fra Østmarksetra Bar & Grill.

Til finalen kom også Jan Tore Andro, Kastanjen og Thomas Haug, Det Gamle Raadhus som for øvrig ble norgesmester for fire år siden. Finalen ble ikke uventet det raskeste heatet i hele mesterskapet. Men i år som i fjorårets konkurranse gjaldt det ikke bare å være den raskeste åpneren, men like viktig var det å servere helt uskadete østers som var løsnet fra skallet uten verken skallrester eller blod. Og den som ikke oppfylte alle kravene, ble idømt straffesekunder. Eller sågar strøket. Alt i tråd med internasjonale østerskonkurranseregler.

Ansvarlig for den strenge bedømmingen var juryen som bestod av Tore Namstad, Madserud Gård, Svein Erik Renaa, nå Oro, snart Gastronomisk Institutt samt Lars Barmen, NRK. Ansvarlig for tidtakingen var klokkeleverandøren Omega.

Østersen som var sponset av Sealife var av typen gigas. I VM i Galway, Irland hvor Olav Nilsson den 27.-30. september skal representere Norge, er det flatøsters som benyttes; en østerstype som er lite etterspurt som matøsters i Norge, men enklere å åpne i konkurransesammenheng.

Reisen til Irland er sponset av Irlands Turistkontor . Champagne Bollinger sørget for skikkelige premier å feire seieren med til de tre heldige. Det vanket også gourmetpakker fra Handberg Engros og kjøkkenutstyr fra Jon Schøning samt bokpremier fra Bokklubben mat- og vinglede . Apéritif var i år som i fjor hovedarrangør av NM.

Premier:
Irlands Turistkontor: Reise for to til VM i Irland.
Haugen-gruppen: 3 fl. Bollinger til vinner, to til nr to og en til nr tre.
Schøning: Mandoline, Sauteuse 24 cmØ og Sauteuse 20 cmØ.
Handberg: 3 stk. Gourmet-pakker.
Bokklubben Mat & Vinglede: 2 bøker om indisk mat,  2 bøker 100 legendariske viner, 2.bøker Hvitløk og 2 Gyldendals Vinleksikon.
Morten Schakenda Holmenkollen Restaurant: 6 bøker, Med skjell på gaffelen.

Foto: Roger Kolbu
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen