BRANSJE: Flere vil bli kokk
Bransje
(Bilde: andresr)

Flere vil bli kokk

Etter år med nedgang er det nå en økning i antall søkere til kokkelære som gir fagbrev.

614 kokkeelever har søkt seg til læretid for senere å ta fagprøven. Det er en økning på 10 prosent fra i fjor.  

– Det er bra at flere søker seg til læretid i bedrift, vi trenger flere faglærte kokker og servitører. Til tross for at det er nedgang i søkertallene til restaurant- og matfag, er det flott å se at flere tar fagbrev, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

70-75 prosent av de som søker seg til læretid, tar fagbrev innen normert tid. Enda flere fullfører før det har gått fem år. Det viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Svikt i rekrutteringen til bransjen som helhet

Det er imidlertid ikke bare rosenrødt for tiden framover. Det er nemlig en nedgang i antall søkere til restaurant- og matfag. I 2017 søkte 1797 seg til restaurant og matfag, mot 1994 søkere i 2016.

– En nedgang på 10 prosent er uheldig, og må motvirkes med konkrete tiltak. På vegne av våre medlemsbedrifter jobber vi med å synliggjøre alle karrieremuligheter man får med et fagbrev, sier Krohn Devold.

Direktøren i NHO Reiseliv mener det er viktig å legge restaurant- og matfag-linjene til steder der det er et aktivt reiseliv med flere hoteller og restauranter.

– Det er på tide med en gjennomgang av de yrkesfaglige utdanningstilbudene, og dimensjonering av disse. Vi har vært med på å utrede et forslag til Utdanningsdirektoratet innenfor restaurant- og matfag og service og samferdsel, og vi forventer at forslaget gir utslag i søkertallene, sier Krohn Devold.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen