Brennevin på fransk

Islendingene er kjent for sitt Brennivin, og her hjemme får vi også kjøpt brennevin - men begrepet er mer en fellesnevner for drikkevarer som holder rundt 40 volumprosent. Nå har det kommet ekte brent vin fra Frankrike, en brandy signert Philippe Braastad
Redaksjonen
10 Mai 2004 - 11:06

Cognac-elskere med en smule sans for slektsforskning har for lengst fått med seg at «alle» cognac-produsenter har et søskenbarn på Gjøvik. Det er i alle fall flere i byen Jarnac, midt i Grande Champagne, som kan skilte med aner i rett linje tilbake til Sverre Braastad som flyttet fra Gjøvik til Cognac-distriktet i 1911.

For noen år tilbake skilte søskenbarnene Antoine og Philippe Braastad-Tiffon lag etter en smule uenighet om hvordan cognachuset Tiffon skulle drives. Mens Antoine fortsatte med det vi i Norge kjenner som Braastad cognac, flyttet fetter Philippe over elven, den ikke helt ukjente Charente, der han startet sin egen virksomhet. Det er på denne siden lystbåter og andre elvefarende legger til, og dette har gitt navnet til Philippes brennevinsmerke. Med adresse Quai de l'Orangerie, har han skapt Philippe Braastad-Tiffon brennevin.

Philippe Braastad-Tiffon kjøper eaux-de-vie fra forskjellige leverandører, og i tillegg til at han er masterblender for et annet kjent cognachus med norske aner, har han også ansvaret for destillasjonen på den japanskeide eiendommen Domaine de Fontsèche - en eiendom som for øvrig er til salgs til den som legger rundt en million euro på bord...

- Mens de store sliter, er det mulig å drive i litt mindre skala der en ikke er avhengig av store lagre og store, faste kostnader. Vi kan kjøpe et par fat her og der, eller et større kvantum - alt etter hva vi er ute etter, sier Philippe Braastad-Tiffon.

Ekte norsk
Philippe Braastad-Tiffons Brennevin kom i Vinmonopolets hyller i mars, og de sterke båndene til Norge har også gjort at det er innslag av norsk kultur også på etiketten. Her aner vi mønster fra lusekofta med innslag av mønster fra tinnknapper (eller var det kanskje sølv?).

Philippe B. brennevin (42240) har en drikkestyrke på 36 volumprosent alkohol. Med et så «beskjedent» alkoholinnhold, skulle en kanskje tro at Brennevin var noe «slapp i fisken», men monsieur Braastad-Tiffon har klart å sette sammen en brandy med både smak og kraft. Brennevin er en moden druebrandy med innslag av frukt som aprikos og pære, lagret på utvalgte eikefat i seks måneder.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 27. februar

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund

Den 27. februar har du en unik mulighet til å smake på 8 utsøkte viner fra en historisk vinprodusent fra Burgund. Den første kvinnelige visepresidenten tar selv turen til Norge for å dele sin kunnskap og historier om vinene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her