Godbiter i pollisten
Bruk den ekstra fritiden til å bli kjent med både et nytt vinland og en ny drue

Bruk den ekstra fritiden til å bli kjent med både et nytt vinland og en ny drue

Sjelden har representasjonen i basisutvalget av denne søramerikanske vinlilleputten Uruguay vært bedre enn nå – med to viner som begge er basert på flaggskipdruen tannat og er knallgode kjøp.
Aase E. Jacobsen
15 April 2020 - 14:45
 
 

Garzon Tannat 2017 finnes i samtlige polutsalg, mens Brisas Altos de José Ignacio Tannat Reserva 2017 er i 118 polutsalg. Vinene har mange fellestrekk, som du får forklaring på snart, og som betyr mørk og syrlig frukt, godt med tanniner, men ikke mer enn av begge lar seg nyte selv i så ung alder (de er bare tre år gamle).

De er begge veldig gode uttrykk for druen tannat og kunne godt erstattet en fransk utgave, sågar en Madiran som er det ypperste for denne druen i hjemlandet Frankrike. Men de er altså fra Uruguay som har en helt spesiell historie med tannat all den tid det var den som startet landets vinhistorie rundt 1870.

Les om den første tannatvinen fra Uruguay som kom på polet her

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Som navnet antyder er dette en tanninrik drue, og samtidig en som har svært høyt innhold av resveratrol, en antioksidant som sitter i skallet. Dens mørke syrlige fruktkarakter har også sammenheng med denne egenskapen. Og ikke minst vinstilens usedvanlig gode lagringspotensial.

At Madiran, det gode og langvarige renommeet til tross, fortsatt er så gunstig priset, er ikke lett å forstå. De uruguayske utgavene er derfor ikke egentlig billigere, men de byr på en litt annen og kanskje litt mer innsmigrende karakter, om vi kan si noe slikt om tannat, slik at de kan drikkes allerede som unge, til den rette måten.

For her snakker vi saftig kjøtt, fra grillen eller vilt med god saus. Fete og smaksrike oster er også supert til disse vinene. Kjører du vegetar, må det bli bønnestuinger – slik som i Sørvest-Frankrike, men altså uten animalske innslag.

Bodegas Brisas har nå 1000 hektar vinmarker og kan lage 5 mill liter vin i året.

I Uruguay finnes knapt vegetar i vokabularet, og ikke er dette viner som passer til den lokale menyen heller. For begge vinene kommer fra østkysten hvor fiskelandsbyene ligger tett i tett. Bodegas Brisas ligger nord for turistmagneten Punta del Este bare noen få kilometer fra Bodegas Garzon i underområdet Garzon. Begge vingårdenes tannatdruer nyter godt av den avkjølende brisen fra havet noen kilometer unna. Derav navnet på Bodegas Brisas som med utvidelsen tidligere i år er Uruguays største med 1000 hektar vinmarker og en kapasitet på 5 millioner liter. Altos de Jose Ignacio er deres toppvin for eksportmarkedet.

Bodegas Garzon er heller ingen liten virksomhet med 250 hektar vinmarker, sett i lys av at Uruguay i dag lager vin fra 6500 hektar.

Les om Uruguay og Garzon her

Bodegas Garzon er ikke bare en vingård, men også en tursitdestinasjon, drevet etter dagens strengeste bærekraftkrav.

Begge vingårdene eies nå av den argentinske oljemilliardæren Alejandro Bulgheroni som sammen med kona Bettina oppdaget potensialet for druedyrking i denne delen av Uruguay tidlig på 2000-tallet. Arbeidet med Bodegas Garzon startet i 2008, og fire år etter satte Bodegas Brisas de første plantene i jorda. Denne delen av Uruguay er altså av helt ny dato som vinområde.

Begge vingårdene har nå samme vinmaker (Alberto Antonini), ønolog (Germán Bruzzone) og sjef for vinmarkene (Eduardo Félix).  Begge vinene er dessuten laget på samme måte med gjæring i 150 hl sementtanker og modning i 6-12 måneder i ståltanker og 50 hl store eikefat. Det har gitt vinene en veldig drue- og terroirnær karakter. Og ganske fjern fra eksempelvis en del av den fortsatt overeikete malbecen fra Mendoza, Argentina.

Jordsmonnet er oppsmuldret granitt under topplaget av sand som gir god drenering.

Jordsmonnet på vingårdene har det til felles at det er noe av det eldste i verden. Oppsmuldret granitt gir et veldrenerende jordsmonn som også tillater røttene til å vokse nedover.  Nedbøren i dette kystlandskapet er på 1250 mm årlig, som er det samme som i Monçao, Nord-Portugal. Dette samt granittjordsmonnet er trolig årsaken til at Garzon plantet alvarinho (albariño). Og resultatet er veldig overbevisende i form av Garzon Albarino 2017.  

 
Jose Ignacio er en av mange fiskelandsbyer langs østkysten.
 

Området byr altså på ganske så forskjellige vekstforhold fra Madiran i Frankrike som har et mer kontinentalt klima med sin beliggenhet midt mellom Atlanterhavet og Middelhavet.

Les mer om tannat fra Madiran her

Disse forholdene tillater på et forunderlig vis å gi tannatdruen anledning til å virkelig blomstre. Garzon har med sine til sammen 1000 parseller mulighet til å plukke ut de aller beste druene til spesielle viner. Siden området er småkupert dannes mange ulike mikro- og mesoklimaer som skaper forskjeller fra én parsell til den andre.

Druene på Garzon plukkes for hånd, mens det på Brisas for det meste brukes maskiner.

Tannat Single Vineyard 2017 er som navnet antyder fra én enkelt vinmark. Sammenlignet med den førnevnte utgaven, kjennetegnes den av å være yngre og med større konsentrasjon og fasthet samt tydelig innslag av salt samt jern og lakris i ettersmaken. En kraftpakke som tåler minst 12 år. Den er gjæret i 80 hl sementtanker og har fått et opphold på 12-18 måneder i fransk eik uten toasting som dermed gir en mykere eikekarakter.

 
 

Balasto 2016 er laget på samme måten, men er en blanding av tannat, cabernet sauvignon, petit verdot og marselan. En virkelig heftig utgave med uttalt preg av ungdommelig mørk syrlig frukt, stor konsentrasjon og mektig ettersmak. Denne vinen bør legges til side og tåler sikkert 20 år og kan bli en farlig konkurrent til mang en bordeauxvin. Også prismessig. 

Selv om tannat dominerer, har Bodegas Garzon et dusin ulike druesorter i sine vinmarker, og noen får lov å spille hovedrollen. Som marselan, en sørfransk kryssing av cabernet sauvignon og grenache som i Garzon Marselan 2017 har gitt en robust og konsentrert vin som skapt for sesongens grillmåltider. De lager også en Garzon Pinot Noir 2017 som kjennetegnes av søt men også frisk moden rød frukt ved siden av et tydelig jordsmonnspreg. Det må være tidenes første pinot noir fra Uruguay på våre breddegrader. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her