Dagens rett

Sprøstekt laks med nypotet, nykål og rømmesaus

Gi laksen det lille ekstra

Gi laksen det lille ekstra

Med all respekt for tradisjoner. Men denne sprøstekte og vårlige oppskriften vil gjøre middagen uforglemmelig.
Redaksjonen
16 Mai 2018 - 02:00

Kokt laks med rømme og syrlig agurk er for mange det eneste som passerer som 17. mai-middag. Men har du ikke slike tradisjonsbindinger, eller bare rett og slett har lyst å prøve noe annet, er dette retten du skal gå for. En riktig så smaksrik måte å markere dagen på. Ingrediensene får du tak i om du har en søndagsåpen butikk i nærheten. Eller kanskje har du allerede det du trenger i kjøleskapet?

Her finner mange andre måter å tilberede laks på 

Bestill dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

 

Sprøstekt laks med nypotet, nykål og rømmesaus

Sprøstekt laks med nypotet, nykål og rømmesaus

Fremgangsmåte

Nykålen:
Rens kålen og del den opp i fire store båter - pass på at stilken er intakt slik at båtene ikke deler seg opp.

Kok opp godt saltet vann (1 ss salt pr liter vann) og ha i kålen. Gi den et raskt oppkok (blansjere) til den såvidt er mør, ca 1-2 minutter.

Avkjøl kålen i isvann etter at den er ferdig blansjert. La den renne av på et kjøkkenhåndkle etter at den er avkjølt.

Kok opp 2 dl vann tilsatt 3 ss smør og varm kålen i dette rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Nypotetene:
Ha nypotetene i en ildfast form og bland godt med sitron og olivenolje. Stek potetene i ovn på 180 gr i ca 30 min. Del nypotetene i to dersom de er store.
 
Laksen:
Skjær laksen i biter på 150 gram. Stek den i litt olje med skinnsiden ned over middels høy varme slik at skinnet blir sprøtt.

Dryss salt på filetsiden. Ikke snu fisken, skinnet skal bli sprøtt og filetsiden skal fortsatt ha en rå kjerne når laksen er ferdig. Ta ut laksen og hold den varm.

Tilsett rømmen i stekepannen og la den koke litt. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt revet sitronskall.

Legg opp poteter og kål på tallerkenen med laksen over og ha rømmesausen rundt.

Tips: Nykålen kan godt byttes ut med spisskål.

De beste lakseoppskriftene finner du her

Les mer om ferskpoteten her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Norsk sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her